V zime ponúkajú Pieniny a Spiš turistiku, lyžovanie i kúpanie

Milovníci pešej turistiky si môžu aj počas zimy v oblasti severného Spiša a Pieninského národného parku vychutnať viac ako 200 kilometrov značených turistických chodníkov, a to od skalných brál Pienin až po Ľubovniansku vrchovinu a Spišskú Maguru.

14.02.2017 14:05
bežkovanie, zima, sneh, pieniny, spiš Foto: ,
Bežkovanie
debata

„Túry sú ľahké až stredne náročné. Turistická sezóna je síce oficiálne ukončená, no chodníky sú napriek tomu schodné. Najatraktívnejšia je trasa vedúca prielomom Dunajca s pohľadom na Tri koruny. Nemenej náročná je aj túra Jarabinským prielomom či Cesta minerálnych prameňov so zastávkami pri jednotlivých prameňoch,“ informovala Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš – Pieniny.

Vyznávači zimných športov počas nadchádzajúcich jarných prázdnin podľa Šalatovej ocenia upravené svahy lyžiarskych stredísk na Litmanovej, vo Vyšných Ružbachoch a v Ľubovnianskych Kúpeľoch a priaznivci behu na bežkách môžu využiť upravené trate v srdci Pieninského národného parku.

Snehová nádielka podľa jej slov praje v týchto dňoch aktivitám na svahoch v Pieninskom národnom parku, počas zimy však lákajú ľudí aj kúpele. Pripomenula tak možnosť návštevy Červeného Kláštora, ktorý sa od 1. januára tohto roka zaradil na zoznam kúpeľných miest.

Liečivé pramene v miestnych kúpeľoch tam podľa Šalátovej vyhľadávajú ľudia so zažívacími i kožnými ťažkosťami.

„Voda v kúpeľoch regiónu severného Spiša a Pienin má blahodarné účinky aj na ochorenia obehového ústrojenstva, choroby dýchacích ciest či duševné a ženské diagnózy,“ dodala.

Nezameniteľnou atmosférou sa vyznačuje i mariánske pútnické miesto na hore Zvir nad Litmanovou, ktoré je ľahko dostupné aj v tomto ročnom období.

„Panna Mária sa tu zjavila dvom dievčatkám v jednej z izieb malebného dreveného zrubu, ktorý dodnes stojí na lúke obkolesenej lesom,“ opísala výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Okrem aktivít pre milovníkov športu, či veriacich, pripomenula aj možnosť navštíviť prvú čokoládovňu na východnom Slovensku v obci Hniezdne.

Rovnako pozýva aj na nenáročný výstup na kopce v okolí Lechnice, odkiaľ je najkrajší výhľad na vrchol Tri koruny, tiež na návštevu hradu Ľubovňa a skanzenu pod ním, či Domu ľubovnianskeho mešťana a expozíciu tradičných ľudových remesiel a liehovarníctva v Hniezdnom.

debata chyba
Viac na túto tému: #spiš #Pieniny