VIDEO: Kim Čong-un otvoril v KĽDR rekreačné stredisko, pozrite sa, ako vyzerá

Severokórejský vodca Kim Čong-un oficiálne otvoril nové kúpeľné a lyžiarske stredisko, ktorého návštevníci budú môcť relaxovať v horúcich prameňoch, pri jazde na koni alebo na zjazdovkách obsluhovaných kabínovou lanovkou. Informovala o tom agentúra AP.

11.12.2019 07:00
debata (25)

Stredisko je ďalším z projektov, ktorými chce severokórejské vedenie ukázať zvyšovanie životnej úrovne v krajine. Žiadny z radových Severokórejčanov si však nemôže podobné radosti dovoliť. Väčšina ľudí v KĽDR žije v biednych podmienkach, trpia nedostatkom jedla, palív, elektriny, tečúcej vody a ďalších nevyhnutností.

Severokórejská televízia odvysielala zábery zo slávnostného otvorenia letoviska Jangtok, na ktorých vidieť tisícky vojakov a civilistov mávajúcich vlajočkami a tiež deti vítajúce vodcu Kim Čong-una. Ten sa pri prehliadke hotelov a ďalších zariadení v meste usmieval a sám sa tiež previezol kabínovou lanovkou.

„Kim ťažko dokázal potlačiť svoje dojatie a vyjadril potešenie nad tým, že sa podarilo rýchlo dokončiť plán strany na výstavbu mesta, tak, aby si obyvatelia Severnej Kórey mohli užívať výdobytky socialistickej civilizácie,“ napísala oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Okrem kúpeľného a zimného strediska Jangtok, s ktorého budovaním Severokórejčania začali vo východnej časti krajiny vlani, predstavila vláda v Pchjongjangu minulý týždeň tiež nové ukážkové mesto, ktoré sa volá Samčijon a ktoré severokórejské médiá nazývajú „zosobnením modernej civilizácie“.

Podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA môže mesto Samčijon obývať 4000 rodín, ktoré sa môžu tešiť na nové byty, lyžiarsky svah, športový štadión a ďalšie vymoženosti.

Na východnom pobreží takisto prebieha premena priemyselného prístavu Wonsan na prímorské letovisko, ktoré by sa podľa vodcu Kima malo stať prvotriednou turistickou destináciou.

Agentúra AP pripomenula, že turistický priemysel nepodlieha prísnym sankciám, ktoré medzinárodné spoločenstvo voči KĽDR uplatňuje kvôli jej raketovému a jadrovému zbrojnému programu.

Minulý týždeň Severná Kórea oznámila založenie firmy, ktorej úlohou je rozvíjať zdravotnú turistiku.

Spoločnosť by mala zahraničným návštevníkom ponúkať zdravotné služby v kúpeľoch s horúcimi prameňmi aj v štátnych nemocniciach, kde budú môcť cudzinci podstúpiť napríklad operáciu sivého zákalu, nechať si zhotoviť zubné implantáty alebo absolvovať liečbu rakoviny prsníka.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea