Najkrajší výhľad je z Choča

Veľký Choč sa označuje za najkrajší vyhliadkový bod Slovenska. Ponúka nádherný výhľad, ktorý skutočne stojí za námahu vynaloženú pri výstupe na tento najvyšší vrch Chočského pohoria.

12.08.2011 10:56
Veľký Choč Foto:
Veľký Choč ponúka turistický zážitok aj letecké pohľady na Malú a Veľkú Fatru, Nízke a Západné Tatry či Oravské Beskydy.
debata

Z výšky 1 611 metrov pripomínajú mestá a obce Oravy či Liptova len malé stavebnice a jedna z najväčších vodných nádrží na Slovensku, Liptovská Mara, len malý fliačik vody. Kopec bol s oravskou krajinou zobrazený na rubovej strane desaťkorunovej bankovky, ktorá bola v obehu v rokoch 1986 až 1993.

Výhľad z Choča je ako pohľad z lietadla. Známy je kruhovým rozhľadom na okolité pohoria. Na západe vidno Malú Fatru a jej najvyššie vrcholy Veľký Rozsutec a Veľký Kriváň. Trošku južnejšie je zasa pohorie Veľkej Fatry. Na juhovýchode vidieť Nízke Tatry, na východe Západné Tatry.

Na sever šípky ukazujú na Oravské Beskydy a ich Babiu horu a Pilsko. Na vrchole je tabuľa a tá ukazuje vzdialenosť aj názvy konkrétnych pohorí. Samozrejme, výhľad závisí od počasia a viditeľnosti.

Veľký Choč je na rozhraní dvoch regiónov – liptovského a oravského. Pre obidva je dominantným pohorím a z oboch sa dá na vrch aj vystúpiť. Trvá to zhruba dve a pol až tri hodiny, všetko závisí od kondície. Asi najjednoduchší je výstup z dedinky Valaská Dubová, kde sa nachádza aj Jánošíkova krčma. Stojí na mieste niekdajšieho dreveného hostinca, v ktorom vraj v roku 1713 chytili Juraja Jánošíka, keď ho za 200 dukátov zradila stará krčmárka so svojou dcérou Žofou.

Vo Valaskej Dubovej sa tiež hovorí, že názov Choč zrejme súvisí s jeho tvarom, lebo slovo „choč“ je odvodené od výrazov koč, kuča, guča a tie znamenali hrb, kopu, vyvýšeninu. S Jánošíkom sa tak trochu spája aj samotný výstup na Choč, cestou po modrej značke z Valaskej Dubovej je veľká skala, ktorá sa nazýva Jánošíkov stôl. Nasledujú majestátne Tesné skaly a potom strmší výstup skalnatým chodníkom cez les na Strednú Poľanu, odkiaľ je to na Veľký Choč niečo vyše hodiny.

Ďalšie výstupy na Choč sú možné aj z Hviezdoslavovho rodiska Vyšného Kubína alebo rodnej dedinky Martina Kukučína Jasenovej. Na liptovskej strane sa tam možno dostať z dedín Likavka, Lisková či Lúčky. Starosta Lúčok Anton Druska upozorňuje na iný pohľad, a to zdola nahor, teda z obce na Choč. „Je jedným z najkrajších, pretože smerom k našej obci sú otočené bralá a skaly,“ dodáva.

V obci je aj Lúčanský vodopád, vysoký asi 13 metrov. „Je v strede obce, a to je zaujímavé, že za vodopádom nemusíte ísť ďaleko do hôr. Každý rok má inú podobu, súvisí to s liečivou minerálnou vodou, ktorá doň priteká. Vďaka tejto teplej vode vodopád nezamŕza ani v zime,“ hovorí starosta. Obec by chcela vodopád osvetliť, aby sa ukázal návštevníkom Lúčok aj v noci.

Pohorie Chočských vrchov netvorí súvislý hrebeň, po ktorom by sa dali podnikať klasické hrebeňovky, a tým sa odlišuje od iných pohorí. Masív pretínajú hlboké kaňonovité doliny. Okrem Choča sú turisticky veľmi atraktívne aj Prosiecka a Kvačianska dolina. Cez obe doliny sa dá prejsť za šesť hodín, keď je možné obdivovať skalné steny, rôzne veže či kamenné bralá.

V nich sú zvyšky starej vozovej cesty, ktorá veľmi dávno slúžila na prepravu sena. Medzi lesom a skalami v Kvačianskej doline sú vodné mlyny, stále funkčné najstaršie „motory“ v dejinách ľudstva. Pred zánikom ich zachránili dobrovoľníci a stále sa o ne starajú.

V prostredí, ktoré učarovalo dobrovoľníkom, tisícom turistov, ale aj filmárom, sa nakrúcali napríklad scény do filmu Želary či rozprávka Plavčík a Vratko.

Užitočné informácie

  • výstup na Choč patrí k stredne náročným túram s veľkým prevýšením (asi 1 000 metrov), dôležitá je pevná turistická obuv s vibramovou podrážkou
  • dôležitý je dostatok tekutín a rezervné oblečenie, pre prípadný vietor na vrchole aj počas výstupu
  • značené turistické chodníky vedú z Vyšného Kubína, Jasenovej, Lúčok, Valaskej Dubovej (2,5 až 3 hodiny)
  • dlhšie trasy sú možné aj z Likavky, Ružomberka, Liskovej (viac ako 3 hodiny)
  • masív Choča má niekoľko vrcholov, ktoré majú v názve Choč – Zadný, Predný, Malý a Veľký (je najvyšší 1 611 metrov)

Tipy na ďalšie výlety

  • stredoveký hrad Likava na južnom úpätí Veľkého Choča
  • Jasenová – rodný dom Martina Kukučína s expozíciou, zároveň je ukážkou dolnooravskej ľudovej architektúry 19. storočia, viac o otváracích hodinách na www.oravamuzeum.sk
  • Lúčanský vodopád a travertíny v obci Lúčky
  • drevený kostolík v Leštinách, zapísaný do zoznamu UNESCO
  • Liptovská Mara, archeostánok Havránok, Liptovský hrad
  • Vlkolínec – osada zrubových domov zapísaná v zozname UNESCO
  • technická pamiatka mlyny Oblazy v Kvačianskej doline
  • vidiecka usadlosť a mikropivovar Brontvaiovcov v Kvačanoch
  • Oravský hrad a ďalšie atrakcie v podhradí
  • kúpanie v akvaparkoch Lúčky, Bešeňová, Tatralandia
debata chyba