Najvyššiu a najdlhšiu ozubenú železnicu na svete otvorili po 3 rokoch rekonštrukcií

Slávna ozubnicová železnica sa po dlhom čase dočkala svojho znovuotvorenia. Po troch rokoch sa návštevníci amerického Colorada opäť môžu vydať na vyhliadkovú cestu po vrchu Pikes Peak.

13.06.2021 07:00
debata (1)

Železnica Broadmoor Manitou a Pikes Peak začala fungovať v júni 1891, píše Lonely Planet. Je to najvyššia a najdlhšia ozubená železnica na svete, premáva vo výške 4,3 kilometre.

Za tri roky rekonštrukcií pribudli nové súpravy, koľaje, depo aj návštevnícke centrum Pikes Peak, z ktorého je pekný výhľad na okolie.

Cesta vlakom na vrchol vrchu Pikes Peak sa začína a končí v depe Manitou a cesta na vrchol trvá hodinu a 10 minút.

Vlak prechádza lesom Pike National Forest a obchádza strmé, skalnaté steny kaňonu Englemann, prechádza popri naukladaných balvanových formáciách, zurčiacom vodopáde a cez Deer Park.

Po 40 minútach strávených na vrchole, počas ktorých si turisti vychutnávajú výhľady a čerstvý vzduch, nasleduje spiatočná cesta nadol. Celý výlet potrvá teda okolo troch hodín.

Z vrchu sa možno kochať panorámou pohorí Collegiate a Sangre de Cristo, vidieť Kontinentálny predel a za jasného dňa sa v diaľke črtajú aj budovy mesta Denver.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Colorado #ozubnicovo-elektrická jednotka