Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik

Česká príroda ponúka mnohé nečakané miesta, kam sa oplatí vyjsť na výlet. Tu je niekoľko unikátnych skalných atrakcií, ktoré vyzerajú ako z inej planéty či z fantastickej rozprávky.

05.07.2022 07:00
debata

Skalná kaplnka sv. Ignáca

Takmer až pri nemeckých hraniciach, pri obci Všemily pri Jetřichoviciach v Českom Švajčiarsku, nájdete ojedinelú kaplnku, ktorá na prvý pohľad môže pripomínať bunker. V roku 1760 ju vytesali do obrovskej pieskovcovej skaly. Naproti kaplnke sú pieskovcové božie muky.

Meno pracovitého a húževnatého robotníka sa nikde neuzvádza, záznamy o ňom hovoria len to, že sa odsťahoval do Studeného. Kroniky prezradili aj to, že sa o ňu vtedy nikto z miestnych nechcel starať, pretože kvôli vlhkému prostrediu v nej čoskoro všetko zhnije.

História kaplnky sa spája aj s epidémiou kiahní, ktorá vo Všemiloch prepukla na jar roku 1810. V matrike obcí Všemily a Srbská Kamenica zaznamenal farár dohromady 26 úmrtí na túto chorobu, umierani najmä deti. Ku kiahňam sa pridala ešte aj dyzentéria, ktorá zasa ohrozovala starších.

Srbskokamenický kňaz Ignaz Clar sa preto v súžení obrátil k Bohu a prosil ho o pomoc. V deň svojho krstného patróna sv. Ignáca z Loyoly, teda 31. júla, usporiadal ku kaplnke prosebnú procesiu.

A vtedy sa stal takmer zázrak – poslednou obeťou epidémie bola štyridsaťosemročná Veronika Füllerová, ktorá zomrela ešte 6. septembra. Potom však už epidémia ustúpila a ľudia si vydýchli.

Sviatok sv. Ignáca sa odvtedy stal pre miestnych dňom vďakyvzdania a vďačnosti za Ignácov príhovor. Dnes je kaplnka Je chránená ako kultúrna pamiatka Českej republiky, pod patronát si ju vzali chalupári z okolia a je obľúbeným miestom turistov.

Banská Štiavnica Čítajte viac Šesť zastavení na najkrajších slovenských kalváriách: Takéto tajomstvá ukrývajú
práca, zamestnanie, pílenie, drevo, robotník Čítajte viac Ktorá krajina má najkratší pracovný týždeň? Slováci pracujú skoro o 10 hodín týždenne viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #skaly #České švajčiarsko