Izrael uzavrel prístupovú rampu k Chrámovej hore v Jeruzaleme

Izrael tento týždeň z bezpečnostných dôvodov uzavrel prístupovú rampu k Chrámovej hore, pamiatke, ktorú v Jeruzaleme považujú za najposvätnejšie. Uzatvorenie zdôvodňuje zlým technickým stavom rampy, ktorú využívajú hlavne nemoslimskí turisti.

14.12.2011 10:38
Jeruzalem Foto: ,
Jeruzalem
debata

Rozhodnutie však vyvoláva obavy z nového násilia medzi židmi a moslimami, ktorí sa obávajú, že plánované stavebné práce na rampe by mohli narušiť neďaleké moslimské pamiatky. Jordánsko uzatvorenie rampy odsúdilo.

Prístupová rampa vedie od terasy pri hlavnom pútnickom miesta judaizmu Múru nárekov na islamské posvätné miesto Chrámová hora, kde sa nachádza mešita Al-Aksá alebo Skalný dóm. Drevená konštrukcia tu vznikla po tom, čo v roku 2004 pri snehovej búrke sa zničil pôvodný kamenný most. Podľa izraelských úradov je rampa v zlom stave a vyžaduje si opravy. Jeruzalemská radnica jej uzavretie odôvodnila obavami o bezpečnosť turistov.

Drevená konštrukcia je však zdrojom polemík medzi Izraelom a arabským a moslimským svetom. V roku 1996 otvorenie tunelu pre turistov pod Chrámovou horou vyústilo do protestov moslimov a prestreliek, v ktorých prišlo o život 60 Palestínčanov a 15 Izraelčanov.

Drevenú lávku mali v novembri strhnúť, ale izraelský premiér Benjamin Netanjahu demolíciu na radu izraelských diplomatov a vládnych činiteľov odložil. Podľa nich by strhnutie starej a výstavba novej lávky mohlo vyvolať nevôľu moslimov predovšetkým v susednom Egypte.

Izraelské médiá uviedli, že osud rampy bude Jeruzalem konzultovať s jordánskym kráľom, ktorý na moslimské posvätné miesta v Jeruzaleme dozerá. Ammán však uzatvorenie lávky označil za prvý krok k následnej demolícii. Palestínske radikálne hnutie Hamas potom „vyhlásenie náboženskej vojny proti posvätným moslimským miestam v Jeruzaleme“ odsúdilo. Krok jeruzalemských úradov odmietol aj hovorca predsedu palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása.

Izrael získal kontrolu nad celým Jeruzalemom po vojne v roku 1967, ale správu tamojších islamských pamiatok ponechal moslimom. Posvätné územie, o ktorej je reč, sa nachádza v časti Jeruzalema, ktorá sa má spolu s pásmom Gazy a Predjordánskom stať súčasťou nezávislého štátu, o ktorý sa Palestínčania usilujú.

debata chyba