Galéria mesta Bratislavy sa stala Múzeom roku 2012

Najlepším múzeom roku 2012 sa stala Galéria mesta Bratislavy. Cenu jej v stredu udelil minister kultúry Marek Maďarič. Galéria už získala cenu Galéria roka v 2007 aj v roku 2010.

23.05.2013 10:00
Mirbachov palác Foto: ,
Mirbachov palác, v ktorom sídli Galéria mesta Bratislavy.
debata

„Robia to dobre. Dokážu skĺbiť hodnotné veci, ktoré prezentujú s tými, ktoré sú atraktívne aj pre širšie publikum. Dobre sa starajú aj o zbierkový fond, takže je to zaslúžené, že tento titul získavajú už po tretí raz,“ povedal minister kultúry. Dodal, že kto nemá vzťah k minulosti, nezaslúži si ani budúcnosť.

Riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár vidí výhody inštitúcie aj v tom, že je v hlavnom meste. „Máme väčšie možnosti ako regionálne galérie získať silných a solventných partnerov. Máme rozsiahle zbierky, sponzorov a vynikajúcich odborníkov. Keď sme to všetko spojili, podarilo sa nám získať toto ocenenie,“ hovorí Jančár.

Za vrchol minulého roku považuje výstavu Kolomana Sokola, ktorú sa galérii podarilo zorganizovať v Paláci národov v Ženeve. „Okrem toho sme vydali aj monografiu tohto umelca. Som veľmi rád, že sa rozbehla digitalizácia, ktorá je prínosom pre ochranu kultúrneho dedičstva,“ povedal riaditeľ Galérie mesta Bratislavy.

Nádvorie Mirbachovho paláca, v ktorom sídli... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Mirbachov palác, Galéria mesta Bratislavy Nádvorie Mirbachovho paláca, v ktorom sídli Galéria mesta Bratislavy.

Na cenu Múzeum roka 2012 v kategórii regionálne, mestské a miestne múzeá a galérie boli nominované aj Východoslovenské múzeum v Košiciach a Nitrianska galéria v Nitre. V kategórii špecializované múzeá a galérie s celoštátnou pôsobnosťou ocenenie porota neudelila. „V tomto roku asi žiadne nedosiahlo výsledky, aby bol titul udelený, čo znamená, že kritériá sú postavené náročne,“ povedal Maďarič.

Minister kultúry tiež pripomenul, že múzeá a galérie nemajú vždy adekvátne podmienky na prácu a výsledky, ktoré sa od nich očakávajú. „Budeme presviedčať na úrovni vlády tých, ktorí rozhodujú o peniazoch, aj verejnosť, že má zmysel investovať do kultúry, múzejníctva a galérií, aby sme získali možnosti na lepšie podmienky. Pokrok tu už určite je, v súčasnosti je to asi také, ako si naša spoločnosť môže dovoliť,“ tvrdí Maďarič.

Najväčší problém galérie v hlavnom meste je podľa Jančára depozit. „Verím, že to vyriešime. Netýka sa to len nás, ale takmer všetkých slovenských galérií, že depozity nie sú v stave, v akom by mali byť. Galérie nemajú peniaze na nakupovanie, udržiavanie a ochranu zbierok,“ priznáva riaditeľ Galérie mesta Bratislavy.

Galéria má expozície v Mirbachovom paláci, v Pálffyho aj Primaciálnom paláci. Ponúka diela stredoeurópskeho maliarstva či slovenské výtvarné umenie 20. storočia. Jej výstava secesie pomaly začína lámať rekordy návštevnosti, chystajú aj výstavu Čunderlíkovcov a na jeseň výstavu Ave Maria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba