Silný príbeh modranského sirotinca od Dušana Jurkoviča

Počas Sviatku všetkých svätých 1. novembra a v deň Pamiatky zosnulých v 2. novembra možno navštíviť prvý slovenský evanjelický sirotinec v Modre. Unikátna stavba významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča, postavená pred sto rokmi zo zbierok ľudí z celého Slovenska, sa stala symbolom ľudskej solidarity.

29.10.2013 15:00
sirotinec dnes Foto:
Modranský sirotinec od Dušana Jurkoviča dnes.
debata

V priestoroch sirotinca možno spoznať nielen osudy opustených detí, ktoré tu vyrástli, ale aj silný príbeh jeho podporovateľa, evanjelického farára Samuela Zocha, ktorý prišiel o svoje jediné dieťa. Spolu s manželkou sa však neuzavreli vo svojom smútku, ale založili Samkovu pokladničku, do ktorej prispievali, akoby ich syn naďalej žil, a tieto peniaze venovali opusteným deťom.

Mimoriadne ľudský odkaz zapôsobí práve v tieto dni, keď si pripomíname Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Ďalšia časť výstavy v Modranskom sirotinci ukazuje pohnuté osudy židovských detí, ktoré sa za jeho múrmi zachránili pred vojnou, hoci navždy odlúčené od rodičov. Ako o tom hovorí list židovských rodičov plný vrúcnych prosieb, aby ich deti umiestnili v sirotinci a zachránili.

Prispejte na obnovu sirotinca

Sirotinec opäť otvorí svoje brány verejnosti 1. a 2. novembra medzi 14. a 16. hodinou vďaka Cirkevnému zboru ECAV na Slovensku Modra a dobrovoľníkom z občianskeho združenia Modranská Beseda, ktorí sa usilujú o jeho obnovu. K 29. 10. získal sirotinec v zbierke 12 213.6 € a Nadácia VÚB zbierku zvýši o 10 000 eur. Tak ako pred sto rokmi, keď farár Zoch zbieral na sirotinec do klobúka, aj teraz pomôže každá, aj malá, suma. Zbierka sa končí 31. októbra a kto by chcel prispieť na obnovu stavby, informácie nájde na stránke sirotinec.sk.

Členovia Modranskej Besedy pripravujú aj vydanie publikácie o sirotinci, geodetické zameranie objektu a budú sa uchádzať o zaradenie budovy medzi národné kultúrne pamiatky. „Sirotinec stojí na základoch, ktorými sú viera, štedrosť, spolupatričnosť, hrdosť a sila kumštu,“ hovorí predseda Modranskej Besedy Ján Zigo. V budúcnosti by mal slúžiť pre komunity veriacich ľudí, pre ľudí so záujmom o spoločnosť, mal by byť priestorom pre kultúru, pre umelcov aj pre návštevníkov, ktorí ocenia oživenú a rozvinutú architektúru budovy.

V priestoroch sirotinca sa dnes možno oboznámiť... Foto: OZ MODRANSKÁ BESEDA
sirotinec deti V priestoroch sirotinca sa dnes možno oboznámiť s osudmi opustených detí, ktoré tu vyrástli.

V sirotinci sa ukrývali židovské deti

Počas nedávneho dňa otvorených dverí pri príležitosti storočnice tejto unikátnej stavby prichádzali do sirotinca Modrania, ale aj tí, ktorých životy boli s budovou spojené. Deti a vnúčatá prišli prvýkrát na miesto, ktoré dalo ich predkom domov. Mnohých dojala malá komôrka, v ktorej sa skrývali židovské deti, a konkrétne osudy chovancov aj podporovateľov sirotinca. Občianski aktivisti zorganizovali aj odborný seminár zameraný na tvorbu architekta Dušana Jurkoviča s duchovným odkazom Samuela Zocha, na ktorom sa zúčastnili špičkoví architekti a historici, a workshop o budúcnosti stavby, ktorú budú tvoriť mladí architekti. Modranská farárka Eva Oslíková pripomína, že jednou z úloh cirkvi je slúžiť iným. „Otvárame priestor, aby siroty moderných čias našli rodinu a zázemie,“ vraví.

debata chyba
Viac na túto tému: #sirotinec #Modra #zbierka #Dušan Jurkovič