Návštevníkov Žiliny poteší výhľad z Burianovej veže

Veža katedrály Najsvätejšej trojice a Burianova veža sú dve dominanty žilinského námestia Andreja Hlinku. Do druhej menovanej sa od 4. novembra môžu ísť pozrieť všetci milovníci pamiatok či krásnych výhľadov. Presne napoludnie bola veža za prítomnosti širokej verejnosti, primátora mesta Žilina Igora Chomu a biskupa Žilinskej diecézy Tomáša Galisa slávnostne otvorená a sprístupnená.

17.11.2013 00:00
burianova veza vyhlad zilina Foto:
Výhľad z Burianovej veže v Žiline.
debata

Burianova veža meria 46 metrov a patrí medzi najstaršie renesančné zvonice na Slovensku – postavili ju v prvej polovici 16.storočia. „Upravovaná bola v 40-tych rokoch, kedy bola vybudovaná aj súčasná ochodza, ktorá umožňuje prehliadku okolo veže,“ pripomína riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš. Hoci prešla viacerými rekonštrukciami, nikdy nebola sprístupnená verejnosti.

„Pre mesto Žilina je veľmi pozitívne, že sa nám podarilo v spolupráci so Žilinskou diecézou prinavrátiť život Burianovej veži, ktorá patrí medzi popredné dominanty nášho mesta. Zvony, ktoré sa rozozvučali na pravé poludnie, sú ako bijúce srdce mesta, preto ma nesmierne teší, že toto dedičstvo môžeme sprístupniť nielen Žilinčanom, ale aj všetkým návštevníkom nášho mesta,“ povedal Igor Choma, primátor mesta Žilina a zároveň predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra (OOCR).

Burianova veža sa otvára turistom. Foto: Archív OOCR Malá Fatra
burianova veza Burianova veža sa otvára turistom.

Celkové náklady na opravy a rekonštrukciu veže predstavovali približne 75 000 €, pričom 30% financovala OOCR Malá Fatra a sumou 50 000 € prispela na toto dielo Žilinská diecéza. „OOCR Malá Fatra prispela prostredníctvom poskytnutých finančných prostriedkov z dotácie, určených na obnovu Burianovej veže, k rozvoju cestovného ruchu v Žiline, keďže vyhliadkové veže patria medzi obľúbené turistické atrakcie nielen u nás, ale i v celej Európe, najmä čo sa týka mestského turizmu,“ uviedol Matúš Dobeš, výkonný riaditeľ OOCR Malá Fatra.

Okrem nádherných výhľadov na okolitú krajinu a historické centrum mesta ponúka Burianova veža vo svojich priestoroch zbierku historických máp, obnovené zvony a dokonca aj unikátny plastický model Žiliny zachytávajúci mesto a jeho stavby v roku 1933.

Bližšie informácie o možnostiach prehliadky Burianovej veže sa návštevníci dozvedia v kancelárii Turistickej informačnej kancelárie mesta Žiliny na Hlinkovom námestí alebo na webstránke www.tikzilina.eu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Burianova veža #otvorená