Oslo rastie závratnou rýchlosťou a stráca severský ráz

Nórska metropola Oslo je mestom vikinskej histórie, zasnežených lesov, rybného hospodárstva a ropného priemyslu. Najväčšie nórske mesto je však v súčasnosti tiež najrýchlejšie rastúcou európskou metropolou a prechádza najväčšou a najkontroverznejšou zmenou od 17. storočia, píše spravodajský server BBC News.

02.03.2014 06:00
opera oslo kistib flog Foto:
Nórska Opera je stavba z nalešteného mramoru a skla. Otvorili ju v roku 2008. Odvtedy sa vďaka bezplatnému prístupu verejnosti na jej svahovitú strechu stala obľúbenou atrakciou, ktorá ponúka panoramatický výhľad na okolité kopce a fjord.
debata (1)

Prestavbu Osla vidieť najzreteľnejšie z vrcholu budovy novej nórskej Opery. Stavbu z nalešteného mramoru a skla otvorili v roku 2008 po sporoch okolo jej ultramoderného dizajnu a ceny 835 miliónov dolárov. Odvtedy sa vďaka bezplatnému prístupu verejnosti na jej svahovitú strechu stala Opera obľúbenou atrakciou, ktorá ponúka panoramatický výhľad na okolité kopce a fjord.

Pribudli mrakodrapy a tunely

V súčasnosti sa však panoráma rýchlo mení. Na jednej strane sa črtá rad žiariacich mrakodrapov známych ako Barcode. Ak sa otočíte o 90 stupňov, zbadáte stavebných robotníkov, ktorí pracujú na výškových obytných budovách a nahrádzajú staré cesty podzemnými tunelmi.

"Pred rokmi sme mali mesto s nízkymi domami a vežami niekoľkých kostolov,“ hovorí architekt Geir Haaversen, ktorý stojí za projektom Barcode. "Musíme si však zvykať na zmenu, pretože v Osle teraz žije a pracuje omnoho viac ľudí. Stromy sú tu posvätné. Nóri milujú výlety. Tak jedinou možnosťou je hustejšie osídlenia a stavanie do výšky,“ dodáva.

Stúpa počet obyvateľov

Počet obyvateľov Osla podľa očakávania stúpne zo 624-tisíc v roku 2013 na 832-tisíc v rokoch 2040–2050, uvádza nórsky štatistický úrad. Táto skutočnosť je čiastočne dôsledkom zvyšujúcej sa pôrodnosti a predlžovania života občanov. Dôvodom je však aj rekordná imigrácia. Nórsko od konca 60. rokov, kedy ho objavy ropy v Severnom mori posunuli medzi najbohatšie krajiny sveta, priťahuje nekončiaci sa prúd prisťahovalcov. V súčasnosti najväčšiu skupinu nových imigrantov tvoria podľa BBC Poliaci a Litovčania, silnie aj prisťahovalectvo z krajín južnej Európy.

"Zarábam tu trikrát viac ako doma, a to ešte nerátam prepitné,“ hovorí dvadsaťtriročný Vasco Raposo, ktorý sa do mesta prisťahoval v októbri 2012 a vedie tu bar. "Spoločnosť je tu nastavená tak, že nikto nie je v skutočnosti chudobný, nech už robí akúkoľvek prácu,“ dodáva.

Kde popravovali lupičov, sú dnes developeri

S 10-tisíc novými bytmi plánovanými pre nórsku metropolu v najbližších 15 rokoch niet divu, že mnoho imigrantov, ktorí sa sťahujú na sever, sú stavbári a architekti. Nórsko sa nedávno v hlasovaní stalo najlepším miestom na svete pre mladých architektov, ktorí hľadajú prácu. Šesť minút jazdy električkou od Opery sa nachádza najluxusnejšie nové predmestie Osla Tjuvholmen alebo Ostrov zlodejov. Na tomto mieste sa v 18. storočí popravovali lupiči, ale pred časom sa sem nasťahovali developeri.

V roku 2012 sem premiestnili múzeum moderného umenia Astrup Fearnley Museet. Oproti sa týči prvý päťhviezdičkový hotel postavený v Osle za viac ako sto okov, ktorý vlastní jeden z najbohatších Nórov, miliardár Petter Stordalen. "Sme súčasťou meniacej sa tváre Osla,“ vyhlasuje. "Toto mesto už nie sú len ryby a ropa. Stávame sa architektonickou superveľmocou a cieľom ciest za kultúrou a obchodom. Kto bol v Osle naposledy pred desiatimi rokmi, bude pri návrate v šoku,“ dodáva.

Rýchly rozvoj mesta však vyvolal na niektorých miestach silnú kritiku. V prieskume verejnej mienky denníka Aftenposten sa 71 percent respondentov vyjadrilo proti projektu mrakodrapov Barcode. Podľa Larsa Rödea, historika architektúry, hrozí, že mesto stratí svoju severskú identitu. "Dalo by sa povedať, že sme mali viac peňazí ako rozumu, a skončilo sa to tak, že sme zničili obraz mesta, na ktorý sme zvyknutí a ktorý sa nám páči,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny #opera #Nórsko #prisťahovalci #Oslo #mrakodrapy #developeri #Barcode