Eiffelovou vežou sa nepýši len Paríž

Čo majú spoločné Tokio, Las Vegas, Chang-čou a Tegucigalpa? Odpoveď znie: vo všetkých nájdete viac či menej úspešnú repliku Eiffelovej veže, ktorá je zrejme najviac napodobňovanou pamiatkou na svete. Píše o tom francúzsky denník Le Monde.

12.03.2014 06:00
Eiffelova veža las vegas Foto: ,
Eiffelova veža je súčasťou hotela Paris v Las Vegas.
debata

Dokonca Spoločnosť pre využívanie Eiffelovej veže, ktorá je strážkyňou originálnej stavby v Paríži, uznáva, že nie je možné ani spočítať všetky reprodukcie týčiace sa k nebu všade po svete. Tokyo Tower alebo Eiffelova veža hotela a kasína Paris v Las Vegas sú nepochybne dosť známe. Ostatné, oveľa skromnejšie alebo viac gýčovité, prekvapia turistov na takých nepravdepodobných miestach, ako je bolívijská metropola La Paz, verejný park na brehu Čierneho mora či základňa modrých prílb v Libanone.

Parížska atmosféra v Las Vegas

Eiffelova veža stará 125 rokov je skrátka v móde. Veža je v desiatkach tematických parkov a slúži aj ako reklama reštaurácií, butikov a nehnuteľností na piatich kontinentoch. Veža hotela a kasína Paris v Las Vegas mala byť pôvodne vyššia, ako je terajších 324 metrov vrátane antény, ktorými sa pýši parížska kráska. Blízkosť letiska však prinútila architektov zľaviť z ambícií o polovicu, aby stavba nebránila leteckej prevádzke. Veža v Las Vegas nakoniec teda meria 165 metrov a týči sa vedľa napodobeniny Víťazného oblúka a ďalších slávnych parížskych pamiatok. V hoteli Paris v Las Vegas sa prenesiete do sveta mesta nad Seinou s celou jeho krásou a romantikou, uvádza sa na internetových stránkach tohto luxusného podniku.

V Tokiu majú ešte vyššiu „Eiffelovku“

Tokijská napodobenina veže, postavená roku 1958 a natretá červenou a bielou farbou, je jednou zo vzácnych kópií, ktoré svojimi rozmermi predstihujú originál. Meria 333 metrov, ktoré boli v roku 2011 obmedzené na 312 metrov, pretože bolo treba opraviť anténu týčiacu sa na vrchole, ktorú poškodilo zemetrasenie. Táto televízna veža zostáva významnou pamiatkou japonskej metropoly, hoci ju roku 2012 prekonala telekomunikačná veža Tokijský nebeský strom (Tokyo Sky Tree), ktorý je takmer dvakrát taký vysoký.

Veže v Číne aj pod Uralom v Rusku

Ďalšie napodobeniny, síce nižšie ako parížska veža, nie sú o nič menej grandiózne ako veža v štvrti Tchien-tu-čcheng, ktorá sa so svojimi 108 metrami týči v srdci komplexu v meste Chang-čou v Číne.

Svoju vlastnú malú Eiffelovu vežu si postavilo aj mnoho miest pomenovaných podľa francúzskej metropoly, ako napríklad Paríž pod Uralom v Rusku. V tomto malom meste, založenom roku 1842 na pamiatku ruského víťazstva nad Napoleonovými vojskami o tridsať rokov skôr, sa roku 2005 jedna telefónna spoločnosť inšpirovala dielom Gustava Eiffela a postavila si mobilnú „eiffelovku“.

Repliky sa originálu nevyrovnajú

Od svojho postavenia roku 1889 patrí Eiffelova veža verejnosti. Od predavača suvenírov v parížskych uliciach po megalomanského podnikateľa snívajúceho o kópii v skutočných rozmeroch, od výrobcu čokolády po majiteľa parku atrakcií, všetci môžu pamiatku reprodukovať bez povolenia a bez hraníc. Ale pozor! Názov Eiffelova veža je chránené označenie. Kto by chcel pomenovať reštauráciu alebo parfum podľa nej, musí platiť licenčné poplatky, ktorých výška je rôzna podľa významu projektu. Rovnako mimoriadne osvetlenie, navrhnuté inžinierom Pierrom Bideauom a slávnostne rozžiarené na Silvestra roku 1985, je „duševným vlastníctvom“, ktorého reprodukcia je zakázaná.

Čo si myslia „strážcovia“ veže o všetkých týchto imitáciách? „Sme potešení,“ vyhlasuje prezident Spoločnosti pre využívanie Eiffelovej veže Jean-Bernard Bros. „Je to daň za úspech, Eiffelova veža je imitovaná, kopírovaná, reprodukovaná, ale nikdy to nie je presne ona. Repliky turistov nabádajú, aby navštívili originál. Naša Eiffelova veža je totiž čosi, čo nikde inde nemôžu mať. Patrí Parížu,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Las Vegas #Eiffelova veža #Eiffelovka #Chang-čou #repliky