CNN zaradila Bratislavu medzi najfascinujúcejšie pohraničné mestá v Európe

Hlavné mesto Slovenska sa dostalo medzi šesť najfascinujúcejších pohraničných miest v Európe. Bratislavu do zoznamu so španielskym San Sebastianom či nórskym mestom Kirkenes zaradila spravodajská televízia CNN.

26.03.2014 15:41
Bratislava, Bratislavský hrad Foto: ,
Bratislava
debata (2)

Autor článku Barry Neild predstavuje Bratislavu ako mesto, ktoré bolo 300 rokov centrom uhorskej monarchie. Pripomína, že vo svojej histórii niesla aj názvy ako Istropolis, Bresburg, Pressburg alebo Wilson City. Takto sa mesto volalo krátko po prvej svetovej vojne. Autor opisuje, že s rakúskou Viedňou Bratislavu kedysi spájala električka a až do roku 1993 bolo mesto súčasťou Československa.

„Svedkom väčšiny udalostí bol Bratislavský hrad,“ píše autor. Zrekonštruovaný symbol Bratislavy je podľa neho dobrým miestom na vychutnanie si mesta, ktoré leží na križovatke ciest vedúcich cez strednú Európu. Barry Neild nezabúda ani na uličky v historickom centre, ktoré očarili aj dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Tradičná miestna kuchyňa je zase podľa neho všehochuťou jedál, ovplyvnených susedným Rakúskom a Maďarskom.

V šestici najfascinujúcejších hraničných európskych miest sa ocitlo aj francúzske mesto Lille, švédske Malmö a talianske mesto Terst.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Európa