Hrobkou Leonarda Da Vinciho je zámok ako z rozprávky

Zámky na Loire priťahujú turistov už celé desaťročia - a niet sa čo čudovať. Každý z nich má niečo svoje, niečo oproti ostatným zvláštne. Amboise sa môže pýšiť nielen vznešenou architektúrou, ale aj tým, že v jeho areáli našiel posledný odpočinok Leonardo Da Vinci.

07.04.2014 06:00
Amboise Foto:
Z pôvodného rozľahlého komplexu kráľovského zámku sa zachovala už len časť.
debata (3)

Malebné mesto na brehu rieky Loiry ponúka neopakovateľné pohľady a je ideálnym miestom pre romantický výlet. Dnes síce nemá významné postavenie, počas vlády Karola VIII. a Františka I na prelome 15. a 16. storočia však bolo dokonca sídlom francúzskeho dvora.

Busta Leonarda Da Vinciho pripomína jeho roky... Foto: SITA/AP, BERTRAND COMBALDIEU
Leonardo's Mysteries Busta Leonarda Da Vinciho pripomína jeho roky strávené neďaleko zámku.

Na Leonarda sa spomína dodnes

Práve na pozvanie Františka I. prišiel do Ambois v roku 1516 florentský génius Leonardo Da Vinci. Keď o tri roky zomrel v neďalekom sídle Clos Lucé, jeho telo pochovali na kráľovskom zámku a dodnes odpočíva v kaplnke Svätého Huberta. Niektoré z jeho objavov sa stále nachádzajú v zbierkach múzea, ktoré popri nich ponúka návštevníkom bohatú zbierku historického nábytku.

Hrobka Leonarda Da Vinciho v kaplnke svätého... Foto: SITA/AP, BERTRAND COMBALDIEU
Leonardo's Mysteries Hrobka Leonarda Da Vinciho v kaplnke svätého Huberta.

Práve okolo tela známeho umelca sa pred pár rokmi rozpútali vášne. Tím talianskych vedcov ho totiž chcel exhumovať, aby sa potvrdilo či vyvrátilo, že Mona Lisa bola vlastne jeho autoportétom. Nakoniec sa s týmto cieľom pred dvomi rokmi exhumovalo menej „citlivé“ telo alebo skôr kosti Lisy Gherardini, ktorá tiež mohla byť majstrovou predlohou. Vedci sa zhodli, že ona zrejme predlohou nebola.

Do kaplnky svätého Huberta Leonardove... Foto: SITA/AP, BERTRAND COMBALDIEU
Leonardo's Mysteries Do kaplnky svätého Huberta Leonardove pozostatky preniesli zrejme v 19. storočí, keď kostol s pôvodnou hrobkou zbúrali.

Domov Márie Stuartovej

Amboise zažil však dosť vzrušenia aj vďaka svojim žijúcim obyvateľstvom. Práve tento zámok bol francúzskym domovom škótskej kráľovnej Márie Stuartovej. Tu vyrastala, učila sa cudzie jazyky, etiketu, nasala francúzsky šarm a zrejme si osvojila aj vysoké ambície. V roku 1558 sa vydala za nasledovníka trónu, dauphina Františka. Keďže ten už o dva roky ako sedemnásťročný zomrel, stala sa z nej vdova a musela sa rozhodnúť, či vo Francúzsku zostane, alebo sa vráti do Škótska. Nakoniec sa rozhodla pre druhú možnosť a zámok Amboise sa stal pre ňu históriou.

Vysvietené mestečko je ideálne na romantickú... Foto: SHUTTERSTOCK
Amboise Vysvietené mestečko je ideálne na romantickú večeru.

Zárubňa smrti

Popri sprisahaniach, ktoré sa na zámku odohrali má tragicko-komický nádych smrť kráľa Karola VIII. Nestáli za ňou žiadni neprajníci, ale malá nehoda. V roku 1498 sa ponáhľal sledovať jeu de paume- hru podobnú tenisu a nechtiac si udrel hlavu o zárubňu dverí. Keď sa z hry poobede vracal, upadol zrazu do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Amboise pripomína zámok z rozprávky. Foto: SHUTTERSTOCK
Amboise Amboise pripomína zámok z rozprávky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #zámok #Loira #Amboise