Najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku nájdete na Spiši

Veža rímskokatolíckeho kostola Nanebovzatia Panny Márie v centre Spišskej Novej Vsi patrí k najväčším atrakciám mesta. Krásny výhľad z nej totiž stojí za to.

09.04.2014 06:00
spis Foto:
Veža kostola Nanebovzatia Panny Márie sa týči nad mestom.
debata (1)

Každý dvadsiaty to vzdá

Vlani Turistické informačné centrum v Spišskej Novej Vsi rozšírilo počet výstupov na najvyššiu, 87 metrov vysokú kostolnú vežu na Slovensku v hlavnej sezóne zo štyroch na sedem, mimo sezóny z dvoch na šesť. To sa odrazilo aj na návštevnosti. Na vežu vystúpilo vlani o 812 návštevníkov viac ako v roku 2012. „O výstup na vežu sa pokúšalo viac ľudí, ale nie všetci vyšli až hore. Približne jeden z 20 záujemcov výstup na vežu vzdá,“ uviedla pre SITA Jana Barbuščáková z Turistického informačného centra.

155 schodov do výšky 55 metrov

Celkovo na vežu vlani vystúpilo 2 863 turistov, ktorí museli zdolať 155 schodov. Po ich zdolaní majú návštevníci možnosť vidieť z výšky približne 55 metrov nielen samotnú Spišskú Novú Ves, ale i okolité pohoria. Najväčší záujem o výstup na vežu je počas letných prázdnin. Nárast návštevnosti zaznamenali v minulom roku aj v samotnej Turistickej informačnej kancelárii. Vlani hľadalo informácie 14 127 ľudí, čo je o 2 094 návštev­níkov viac ako v roku 2012. Najčastejšie hľadali informácie domáci turisti, ktorí tvorili až 67 percent z celkového počtu návštevníkov informačnej kancelárie. Okrem Slovákov si cestu do Spišskej Novej Vsi našli turisti z 36 štátov sveta. Najviac cudzincov prichádza na Spiš z okolitých krajín – Česi, Poliaci, Maďari a nemecky hovoriaca klientela. Vlani zaznamenali v informačnom centre nárast počtu turistov z východnej Európy, a to hlavne z Bieloruska, Ukrajiny, Ruska, Lotyšska a Litvy.

Veža kostola v pozadí radnice. Foto: wikimedia.org/Pudelek
800px-Spisska Nova Ves - centrum Veža kostola v pozadí radnice.

Vedie oddych v horách a pri vode

Z dotazníkového prieskumu, ktorý počas minulého roka vykonávali pracovníci informačného centra, vyplýva, že najväčšiu skupinu návštevníkov tvorili dovolenkári, ktorí vyhľadávali oddych v horách a pri vode, potom to bola návšteva kultúrno-historických pamiatok a návšteva rodiny. Najčastejšie sem ľudia prišli na základe odporúčania známych, priateľov a informácií z internetu. Podľa dĺžky pobytu sa turisti delia na dve základné kategórie. Jedna, ktorá sa v meste zdržala len jeden deň, druhá skupina turistov uviedla dĺžku pobytu tri až štyri dni, pričom väčšinou to boli pobyty počas predĺžených víkendov. Návštevníci mesta boli najčastejšie ubytovaní v penziónoch a na súkromí.

Cesty a značenie turistov nepotešilo

Turisti boli najviac nespokojní s kvalitou ciest, značením kultúrno-historických pamiatok, označením medzimestskej autobusovej dopravy a autobusových zastávok, krátkymi prevádzkovými hodinami kultúrno-historických zariadení a neprístupnými kostolmi. Toto negatívum je možné podľa Barbuščákovej vyriešiť po príchode do informačnej kancelárie, ktorá dokáže sprostredkovať sprístupnenie kostolov. Informačná kancelária dokáže bezproblémovo zabezpečiť len výstup na kostolnú vežu. V prípade záujmu o návštevu kostolov je potrebné si dohodnúť otvorenie kostola s príslušným farským úradom. Ďalšou možnosťou je návšteva kostola krátko pred bohoslužbami, kedy je kostol otvorený.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Spišská Nová Ves #kostol Nanebovzatia Panny Márie