Mayovo múzeum pri Drážďanoch kvôli indiánom sťahuje z výstavy skalpy

Múzeum legendárneho nemeckého spisovateľa Karla Maya v saskom mestečku Radebeul neďaleko Drážďan stiahlo z výstavy všetky pravé skalpy. Reaguje tak na sťažnosť severoamerického indiánskeho kmeňa Ojibwa, ktorý v liste označil výstavu za netaktnú a zároveň vyzval k navráteniu týchto trofejí. Múzeá v Spojených štátoch od roku 1990 nesmú skalpy vystavovať.

10.04.2014 06:00
karl may foto dietmar berthold Foto:
Práve vo vile Shatterhand, ktorú spisovateľ Karl May kúpil v roku 1896, je teraz Mayovo múzeum so stálou výstavou približujúcou záujemcom jeho život.
debata

„Rozhodli sme sa pre to z etických a politických dôvodov,“ vyhlásil Hans Grunert z Múzea Karla Maya. Dodal, že skalp, ktorý príslušníci Ojibwa chcú späť, nikdy nevystavovali. O návrate ľudskej kože s vlasmi ale inštitúcia neuvažuje, pretože ju podľa Grunerta získala legálne. Podľa denníka The Guardian vlastní radebeulské múzeum celkom 17 skalpov, súčásťou kritizovanej výstavy ale boli len tri z nich.

Saský Radebeul sa pýši tým, že v ňom duchovný otec ušľachtilého náčelníka Apačov Vinnetoua strávil posledné roky života. Práve vo vile Shatterhand, ktorú kúpil v roku 1896, je teraz Mayovo múzeum so stálou výstavou približujúcou záujemcom jeho život.

debata chyba
Viac na túto tému: #sťažnosť #múzeum #Indiáni #Karl May #Radebeul #skalpy