V Prahe spustili bikesharing - ružové bicykle si možno nájsť cez smartfón

Občianske združenie Rekola spustilo v Prahe do plnej prevádzky zdieľanie bicyklov, takzvaný bikesharing. Na ružovo natreté bicykle nájdu záujemcovia po celej Prahe, stačí sa na internete zaregistrovať a zaplatiť ročný správny poplatok 1000 českých korún. Projekt vrátane skúšobnej fázy pripravovalo združenie zhruba rok a pol. Teraz majú zaregistrovaných asi 180 užívateľov a v uliciach je už 35 bicyklov.

20.04.2014 06:00
rekolo-praha Foto:
Organizácia Rekola už má zaregistrovaných asi 180 užívateľov a v uliciach je už 35 ružových bicyklov, ktoré si možno vyhľadať cez smartfón.
debata

„Život je príliš krátky na to, aby sme ho trávili v dopravných zápchach,“ vysvetlil koordinátor akcie Vítek Ježek, prečo sa do projektu pustili. Požičiavanie bicyklov funguje na jednoduchom princípu, že záujemcovia sa zaregistrujú na webe www.rekola.cz a zaplatia poplatok. Potom, keď budú potrebovať bicykel, môžu si pomocou smartfónov nájsť, kde je priviazaný. Hneď, ako k bicyklu záujemca príde, zadá do inteligentného telefónu kód, ktorý na sebe má bicykel napísaný, a následne mu príde číselný kód k zámku. Hneď, ako bicykel niekde uviaže, opäť v telefónu uvedie, kde bicykel je.

Výhodou podľa organizátorov oproti klasickému bikesharingu, ktorý používa pevné stanoviská s bicyklami, je, že ľudia si vlastne bicykle po Prahe rozmiestnia tam, kde ich najčastejšie využívajú a nemusia ich nechávať na presne danom mieste. Zakázané je len priväzovať bicykle k dopravným značkám a na niektorých vybraných miestach, uviedli organizátori.

Celkom by do ulíc chceli rozmiestniť zhruba stovku bicyklov. Teraz sa ich v uliciach pohybuje 35, ďalších 20 leží pripravených v sklade a asi 30 bicyklov ešte musí prejsť servisom. „Nasadzovať ich budeme podľa potreby, aby boli všetky využívané a nestáli na mieste,“ povedal Ježek. Bicykle získavali od ľudí, ktorí sa ich chceli zbaviť, potom ich opravili. Pokiaľ im niekto chce nepotrebný bicykel dať, stačí organizátorov kontaktovať cez internet.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Praha #bicykle #bikesharing #Rekola