Florencia - klenot Toskánska

Na návštevu talianskeho Toskánska je dobré rezervovať si aspoň 3-4 dni. Jeden deň určite treba venovať krásnej Florencii plnej umenia.

29.04.2014 06:00
Florencia, Taliansko Foto: ,
Florencia - európske centrum umenia leží na rieke Arnoa a má približne 360 000 obyvateľov.
debata

Ak cítite, že potrebujete pokoj, oddych a ticho, Toskánsko je tým pravým miestom. Nie je príliš vzdialené – už po pár hodinách jazdy turistu čaká krajina plná zelene poprepletaná vinohradmi a olivovými hájmi, pomedzi ktoré sa dá voľne prechádzať a užívať si dokonalé výhľady, na aké sme zvyknutí z filmov. Toskánsko je plné starých rodinných usadlostí, niektoré boli zrekonštruované a dnes predstavujú ubytovacie príležitosti pre turistov. Dýchajú dávkou histórie, spravidla poskytujú skvelú gastronómiu a vína z vlastných viníc, ktoré možno degustovať celé hodiny. Na svoje si prídu aj romantici.

Mesto mostov

Jednou z dominánt Florencie sú mosty ponad... Foto: Perla Žinčíková
mosty Jednou z dominánt Florencie sú mosty ponad rieku Arnoa. Výhľad z každého z nich je takmer zaručene úchvatný,

V centre Toskánska sa nachádza svetoznáme a státisícmi turistov ročne navštevované mesto Florencia. Európske centrum umenia leží na rieke Arnoa, ktoré má približne 360 000 obyvateľov. V skutočnosti sa tu však vždy nachádza podstatne viac ľudí – najmä turistov. Ak na dovolenke túžite po pokoji, potom do Florencie radšej ani nechoďte a užívajte si iba toskánsky vidiek. Keď však Florencii neodoláte, pripravte sa na krásne úzke uličky, pulzujúci rytmus a romantickú atmosféru.

Jednou z dominánt mesta sú mosty ponad rieku Arnoa. Výhľad z každého z nich je takmer zaručene úchvatný, pričom obísť nemôžete najmä Ponte Vecchio. Na moste sa nachádzajú obchody tak, ako to v minulosti bolo úplne bežné. Kým v minulosti sa tu však predávali najmä mäsiarske výrobky, dnes sa most zvykne nazývať aj "zlatým mostom”, keďže tu možno kúpiť najmä rozličné šperky. Nenachádza sa tu ani jeden obchod, ktorý by ponúkal iný tovar.

Most Ponte Vecchio sa zvykne nazývať aj... Foto: Perla Žinčíková
ponte vecchio Most Ponte Vecchio sa zvykne nazývať aj "zlatým mostom”, keďže tu možno kúpiť najmä rozličné šperky.

Od roku 1982 je historické centrum Florencie zapísané do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO a je to cítiť na každom kroku. Majstrovské diela umelcov ako Michelangelo, Botticelli a Leonardo da Vinci obdivujú návštevníci z celého sveta nielen v preslávených múzeách, v kostoloch, ale aj len tak pri prechádzkach mestom. Určite treba vidieť netradičnú katedrálu Basilica di Santa Maria del Fiore, ktorá dominuje celému mestu. Je štvrtým najväčším chrámom na svete, je dlhá 153 m, široká 38 m a vysoká 90 m. Zmestí sa do nej vyše 25 000 veriacich. Jej kupola predstavuje najväčšiu tehlovú kupolu na svete.

Radnica ako pevnosť

Turistami je vyhľadávaný aj Palazzo Vecchio, jedna z najznámejších stavieb Florencie. Masívna radnica pripomína skôr pevnosť a práve týmto štýlom boli inšpirované stavby ostatných toskánskych miest. Ide o najvýraznejšiu stavbu na hlavnom námestí – Piazza della Signoria – ktoré je vyhľadávané aj kvôli replike sochy Dávida. Touto sochou Florencia naozaj žije, nájdete ju na veľkej väčšine všakovakých suvenírov a pamiatkových predmetov.

Dávid ako replika aj originál

Milovníci výhľadov by nemali obísť Piazza Michelangelo, odkiaľ je najkrajší výhľad na mesto. Nachádza sa na druhej strane rieky, ako doposiaľ spomínené pamiatky, a tak je vhodné výlet si napríklad rozdeliť na dva dni – jeden na jednu, druhý na druhú časť mesta. Milovníci múzeí a galérií si tu rozhodne prídu na svoje! Galéria Uffizi skrýva umelecké diela od autorov ako Michelangelo, Botticelli, Tizian, Da Vinci a ďalší. Vstupné do galérie je vhodné objednať si skôr, pretože v prípade kúpy na mieste si zvyknú turisti postáť v rade aj niekoľko hodín. V galérii Akadémia sa okrem iných diel nachádza aj naznámejšia socha sveta – Dávid. Tentokrát originál, nielen replika, ako je tomu na hlavnom florentskom námestí.

Na vidieku chutí lepšie ako v meste

Po prehliadke mesta je ideálny návrat na vidiek. Napriek tomu, že mnohí preferujú bývanie priamo v centre, voľba vidieckej usadlosti je v tomto prípade lepšou voľbou – ak nemáte záujem o mestský nočný život. Nádherné toskánske usadlosti nájdete aj približne 20 km od Florencie a za predpokladu, že do tohto nádherného mesta vycestujete autom, je to pre vás ideálna možnosť spoznať aj rušné mesto, aj pokojný čarovný toskánsky vidiek s jednoznačne lepšou gastronómiou, než nájdete v umeleckom veľkomeste.

Kto nemá záujem o mestský nočný život, pre toho... Foto: Perla Žinčíková
vidiek2 Kto nemá záujem o mestský nočný život, pre toho bude ideálnou voľbou toskánska vidiecka usadlosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #florencia #Toskánsko