Ľudia z Belehradu a Záhrebu k sebe nachádzajú cestu len pomaly

Belehrad vyzerá na jar 2014 rovnako ako pred 20 rokmi. Len fasády v centre sú ešte opadanejšie a pribudli na nich tisíce nových klimatizácií. Mesto sa utápa v beznádeji a frustrácii, ale aj zvláštnej vzdorovitej pýche na to, ako ľudia dokážu čeliť politickej aj ekonomickej apokalypse. Mnoho mladých Srbov už kvôli nej odišlo do cudziny a ostatní sa vyrovnávajú so situáciou čiernym humorom a a kšeftíkmi, píše server Deutsche Welle.

03.06.2014 06:00
belehrad2 foto luulunka bodka flog Foto:
Belehrad vyzerá na jar 2014 rovnako ako pred 20 rokmi.
debata

Dve najväčšie mestá bývalej Juhoslávie, Belehrad a Záhreb, dnes delia roky vývoja. Bežnému Chorvátovi to tak možno nepripadá, stačí však prísť do srbskej metropoly a jeho komplexy o tom, že žije v slepej uličke histórie, sú preč. Pri pohľade od východu totiž Záhreb vyzerá celkom ako Viedeň.

Čistý a pekný Záhreb

"Keď som prvýkrát prišla do Záhrebu, hneď som si všimla, ako je tu všetko pekné a čisté,“ hovorí Nataša, ktorá pracuje v belehradskej pobočke jednej americkej firmy. A dodáva, že generácia dnešných dvadsaťročných Srbov už nevníma Chorvátsko v negatívnych súvislostiach. Kto môže, zriadi si chorvátsky pas, opisuje Nataša zmenu prístupu k susednému štátu, ktorý sa z nepriateľskej krajiny zmenil na krajinu príležitostí.

Trg Josipa bana Jelačiča v chorvátskom Záhrebe. Foto: WIKIMEDIA.org, foto Miljenko Hegedic
Trg Josipa bana Jelacica nocu Trg Josipa bana Jelačiča v chorvátskom Záhrebe.

Záhreb má pred Belehradom veľký náskok, hovorí táto dvadsaťšesťročná žena. Problém podľa nej nie je oneskorenie, ale skôr belehradské zaujatie minulosťou. "Všetci tu žijeme minulosťou, o budúcnosť sa nikto nikdy nestaral,“ dodáva Nataša, podľa ktorej dnes ľudia vnímajú Chorvátov ako tých, ktorí opustili veľkú rodinu.

Len máloktorý Srb však chápe Chorvátsko ako krajinu, kam sa dá ísť za lepším životom. Jednou z mála je dvadsaťtriročná Sanja, ktorý vďaka chorvátskemu pasu už nejaký čas pracuje v Rijeke. Má však zmiešané pocity. "Vraj že je to liberálne mesto, haha,“ hovorí sarkasticky. Občas má vraj pocit, že celé Chorvátsko Srbov neznáša. "Naučila som sa hovoriť po chorvátsky, a tak nemám problémy. Stačí však, aby sa mi trochu pošmykol prízvuk, a už sa všetci pýtajú, odkiaľ som,“ opisuje svoje skúsenosti.

"Sme iní. Niekto hovorí, že nie sme, ale to nie je pravda, sme úplne odlišní. V Chorvátsku sú ľudí uzavretejší, nespokojní. Vždy nájdu vinníka svojich problémov a najčastejšie sú to Srbi. Hovoríme rovnakou rečou, a namiesto aby nás to zbližovalo, vymýšľajú si v Chorvátsku nové slová, len aby sme sa ešte viac líšili,“ hovorí Sanja.

Nevrlí Chorváti?

Opačným smerom sa však ľudia sťahujú častejšie. Ako napríklad Záhrebčanka Iva, ktorá sa vydala do Belehradu. A ako hovorí, väčšina zmiešaných manželstiev vyzerá ako to jej – muž Srb a žena Chorvátka. Opačne to býva len výnimočne, pre srbské nevesty sú totiž chorvátski muži príliš jemní.

Snímka z Belehradu. Vo väčšine zmiešaných... Foto: flog.pravda.sk/LUULUNKA.flog
belehrad luulunka bodka flog Snímka z Belehradu. Vo väčšine zmiešaných manželstiev je muž Srb a žena Chorvátka. Srbskí muži neradi chodia do Záhrebu, vraj by tam nevydržali.

"S mužom len málokedy chodíme do Záhrebu, on hovorí, že by tam nevydržal. Srbi, ale aj Slovinci, vnímajú Chorvátov ako nevrlý národ. Všetko podľa nich neznášame, sme plní hnevu a komplexov, nikomu neprajeme úspech. Je to vidieť napríklad aj v komentároch na internete. V Belehrade nepoznám nikoho, kto by chcel bývať v Záhrebe,“ zveruje sa žena.

Srbi sa navyše ešte nedokázali preniesť cez to, že Chorváti opustili teplé náručie východného brata. Keď ide Srb k chorvátskemu moru, zamieri skôr na sever, na Istriu. Väčšina sa totiž bojí, že by im v Dalmácii prepichli pneumatiky. Je to trochu paradox, pretože ak je možné v Chorvátsku nájsť ľudí s podobnou mentalitou ako v Belehrade, je to práve v Dalmácii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #ľudia #záhreb #Belehrad