Poprad otvorí Dni európskeho kultúrneho dedičstva

V Poprade otvoria v piatok 21. ročník Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Podujatie je významným celoeurópskym podujatím, ktoré organizuje Rada Európy a Európska komisia. Podujatie je možnosťou pre miestnych obyvateľov, aby sa oboznámili s kultúrnymi pamiatkami, ktoré sa nachádzajú v ich meste či regióne.

11.09.2014 15:00
Poprad Foto:
Poprad.
debata

Okrem slávnostného otvorenia podujatia je do Popradu sústredená aj hlavná časť Dní európskeho kultúrneho dedičstva. „Opakovane sa stávalo, že podujatie sa centralizovalo do väčších miest a zrejme už bolo aj načase dostať sa do iných miest. Rozhodli sme sa využiť, že práve v tomto meste bola zrekonštruovaná technická pamiatka, bývalá parná elektráreň, a je tu prezentovaný unikátny archeologický nález – hrobka z Popradu-Matejoviec,“ zdôvodnila výber Popradu riaditeľka odboru ochrany pamiatkového fondu na ministerstve kultúry Elena Jašeková.

Obyvatelia Popradu a blízkeho okolia, ale i návštevníci zo vzdialenejších kútov Slovenska sa môžu počas nadchádzajúceho víkendu oboznámiť s množstvom kultúrnych pamiatok, ktoré sa nachádzajú v Poprade. V meste je 102 nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré zahŕňajú 130 pamiatkových objektov a 133 hnuteľných kultúrnych pamiatok vrátane 349 pamiatkových predmetov.

V sobotu, okrem rímskokatolíckych a evanjelických kostolov v celom Poprade, budú môcť záujemcovia vidieť zvnútra viaceré meštianske domy, ktoré bežne nie sú prístupné pre verejnosť. Verejnosť si tak môže pozrieť pracoviská štátneho archívu, knižnice, osvetového strediska, pamiatkového úradu, ktoré sa nachádzajú v meštianskych domoch v Poprade-Spišskej Sobote.

V nedeľu sa bude konať prehliadka viacerých penziónov v Spišskej Sobote. Tie sa nachádzajú v pamiatkovo chránených meštianskych domoch. Prehliadky budú spojené s výkladom, ktorý zabezpečili organizátori v spolupráci s miestnymi študentmi.

V Podtatranskom múzeu v Poprade sa stále nachádza výstava venovaná nálezom z kniežacej hrobky z Popradu-Matejoviec. Táto výstava získala výročnú cenu revue Pamiatky a múzeá za rok 2013. Súčasťou otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude aj slávnostné odovzdávanie ocenení revue Pamiatky a múzeá za najvýznamnejšie aktivity z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva za uplynulý rok. Slávnostné odovzdávanie ocenení, spojené s otvorením Dní európskeho kultúrneho dedičstva, sa uskutoční v piatok popoludní v priestoroch Tatranskej galérie v Poprade.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa budú konať po celom Slovensku. Potrvajú od 12. do 21. septembra. Samostatné podujatia pripravili múzeá a inštitúcie v Holíči, Skalici, Dunajskej Strede, Trnave, Piešťanoch, Nitre, Topoľčanoch, Považskej Bystrici, Trenčíne, Prievidzi, Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Novej Bani či Fiľakove.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Dní európskeho kultúrneho dedičstva #kultúrne pamiatky