Banská Bystrica a Trnava ožijú atmosférou jarmokov

Centrum Banskej Bystrice sa počas tohto víkendu bude niesť v jarmočnej nálade. Jedinečný Radvanský jarmok ponúka bohatý kultúrny program, tradičný trh remesiel, kulinárske špeciality aj Starodávny trh.

13.09.2014 06:00
trhy, Radvaň Foto:
Radvanské trhy sú staré až 357 rokov. Aj tento rok oživia Radvaň svojimi stánkami.
debata

Svoje výrobky v rámci tradičného trhu remesiel predstaví viac ako 270 ľudových výrobcov. Návštevníci si budú môcť ich kumšt pozrieť na banskobystrickom Námestí SNP a v okolí od deviatej ráno, v sobotu do ôsmej večer a v nedeľu do štvrtej popoludní. Motívom tohtoročného Radvanského jarmoku je varecha, ktorá sa s jarmokom neodmysliteľne spája a je po stáročia súčasťou tvorby remeselníkov.

Dobovú atmosféru jarmoku z minulých storočí prináša Starodávny trh, ktorý je rekonštrukciou pôvodného tradičného trhu podľa historických fotografií zo Stredoslovenského múzea. Do minulosti sa budú môcť návštevníci preniesť v sobotu od 11. do 13.hod., a popoludní od 16. do 18.hod.

Nebudú chýbať ani vtedajšie kostýmy, dva historické šiatre či predávané výrobky z dávnych čias jarmoku. Milovníkov gastronómie určite poteší stredoveká kuchyňa. Pre všetky vekové kategórie je nachystaný pestrý kultúrny program.

V sobotu ho odštartujú známe melódie bez použitia hudobných nástrojov Otto Voce a capella. Na jarmoku sa predstaví aj domáca kapela Mukatado. Na svoje si prídu tiež milovníci folklóru či vojenskej hudby. Vrcholom hudobného programu budú vystúpenia Marcely Laiferovej, Petra Cmorika či Jakuba Petraníka.

Program zavŕši legenda českej pop-music Dalibor Janda. Návštevníci sa môžu tešiť na šermiarov ako aj modernú írsku tanečnú šou Love in Flames. Nedeľňajší program sa začne na poludnie a je zameraný na folklór. Návštevníkov cez víkend čakajú historické divadelné predstavenia.

Radvanský jarmok sa konal už pred 357 rokmi a v roku 2011 bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Teraz sa usiluje o zápis na listinu celosvetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Na Trnavskom jarmoku si pochutnáte a aj nakúpite ľudové výrobky

Na Trnavskom jarmoku si môžete pochutiť na obľúbených pochúťkach ako sú cukrová vata, langoše či trdelníky. Najžiadanejším občerstvením Trnavského jarmoku je cigánska pečienka a burčiak. Stánkov s týmto sortimentom bude v dvoch gastronomických centrách takmer štyridsať.

Stánky ľudových remeselníkov sú umiestnené na Trojičnom námestí a Hlavnej ulici, komerčný tovar najmä na Paulínskej ulici a tradičné občerstvenie možno dostať na Vajanského a Radlinského ulici. V súvislosti s jarmokom platia v centre mesta dopravné obmedzenia.

Súčasťou jarmoku je aj kultúrny program a piaty ročník podujatia Stredovek pod hradbami. O zábavu nebude núdza ani na kolotočoch. Jarmoky a trhy sa v Trnave konali už v stredoveku. V súčasnosti je Trnavský jarmok najväčším podujatím, aké sa v meste koná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #trhy #remeslá #výrobky