180 svetových architektov sa predstaví na Pražskom hrade

Ôsmy ročník medzinárodného festivalu architektúry a urbanizmu Architecture Week Praha 2014 sa bude konať v Jiřském kláštore na Pražskom hrade a ďalších miestach od 15.septembra do 12.októbra. Hlavnou témou ročníka je architektonické dedičstvo a ikony architektúry.

15.09.2014 06:00
Praha Foto:
Ôsmy ročník festivalu Architecture Week Praha 2014 je určený nielen odbornej a laickej verejnosti, ale aj deťom.
debata

Cieľom tohtoročného festivalu, ktorého sa zúčastní 31 krajín, je predstaviť českej a zahraničnej verejnosti architektúru a architektonické dedičstvo prostredníctvom množstva výstav. Festival sa koná pod záštitou prezidenta Českej republiky, Miloša Zemana. Pripravuje ho spoločnosť Czech Architecture Week v spolupráci so Správou Pražského hradu.

Architektúra v priestore a čase

Unikátnou výstavou je najmä výstava pod názvom Architektúra v priestore a čase, ktorá chronologicky predstaví významné stavby a osobnosti architektúry prostredníctvom viac ako 90 modelov, fotografií, filmov, kresieb a skíc architektonických slôh a štýlov od prerománskej architektúry po súčasnosť.

Na festivale bude vystavovať 180 svetových architektov

Na Pražskom hrade v kláštore budú umiestnené aj mnohé iné výstavy, ako napr. tradičná prehliadka svetovej architektúry Arch World 2014, výstava Svetoví architekti o architektúre, na ktorej bude svoju profesiu prezentovať 180 svetových architektov. Diváci si môžu tiež pozrieť Architektonický projekt roku 2014 alebo študentské výstavy. Celkovo sa na hrade predstaví 200 architekto­nických pamiatok z celého sveta.

Súčasťou festivalu sú aj prednášky českých a zahraničných architektov, určené nielen pre študentov architektúry, ale aj pre odbornú a laickú verejnosť. Prednášky budú prebiehať na Fakulte architektúry Českej Technickej univerzity v Prahe. So svojimi skúsenosťami sa podelia architekti prevažne zo Západnej Európy, ale prídu aj osobnosti z Južnej Ameriky.

V spolupráci s Pražskou informačnou službou budú pre verejnosť organizované prehliadky pražskej architektúry podľa vývoja jednotlivých architektonických slohov.

Do tvorby sa môžu zapojiť aj deti priamo na festivale

V rámci festivalu sa uskutoční tiež druhý ročník medzinárodného výtvarne-architektonického projektu pre deti 4. a 5. ročníka základných škôl s názvom Hravý architekt 2014, ktorý sa koná pod záštitou prvej dámy Ivany Zemanovej. Tento rok sa projektu zúčastní 750 detí z 30 miest Českej republiky a ďalších krajín V4: Slovenska, Poľska a Maďarska. Svoju tvorbu predstavia aj deti z talianskej Florencie.

Cieľom projektu je na základe besied o architektúre a vlastnej výtvarnej tvorby priblížiť deťom základných škôl adekvátnou formou architektúru, umenie v architektúre a vychovávať ich k vnímaniu a ochrane architektonického dedičstva. Z výslednej tvorby detí bude výstava.

Deti, ktoré sa projektu zúčastnili za odmenu strávia deň na Pražskom hrade, kde bude pre ne pripravený zaujímavý program v podobe prehliadky Pražského hradu, výtvarných dielní a besied v Plečníkovej výhliadke pod vedením známych osobností architektúry.

Viac informácií nájdete na webových stránkach festivalu.

Návštevu festivalu architektúry môžete spojiť... Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Praha, výhľad Návštevu festivalu architektúry môžete spojiť aj s pekným výletom. Pohľad na Prahu z Petřína.

Doprava do Prahy z Bratislavy, Košíc aj zo Žiliny

Z Bratislavy do Prahy sa autom dostanete po diaľnici D1 smerom Brno – Praha za tri hodiny. Využiť môžete tiež leteckú, vlakovú alebo autobusovú dopravu. Do Prahy je dobrý prístup verejnými hromadnými prostriedkami aj z Košíc, zo Žiliny či Púchova.

Vlakom do Prahy sa z Bratislavy sa dostanete za približne štyri hodiny. Z Košíc vedie do Prahy rýchlik. Cesta trvá osem a pol hodiny. Český rýchlovlak pendolino, ktorý spojí popradský región s českou metropolou, by mal na trase premávať od decembra. Spoločnosť RegioJet však v piatok informovala, že už požiadala správcu železničnej infraštruktúry – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) o zavedenie vlakov IC 1003 z Prahy až do Košíc a IC 1010 z Košíc do Prahy v skoršom termíne, v polovice októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #architektúra #výstavy