Prešov ukrýva nevídanú krásu aj temnú minulosť

Mesto Prešov si čitatelia zvolili ako NAJ mesto z ôsmich Divov Slovenska. Prešov je dôležitým hospodárskym a správnym centrom východného Slovenska. Mesto leží v Košickej kotline a obklopujú ho Slánske vrchy a Šarišská vrchovina. Prešovom pretekajú rieky Torysa a Sekčov.

20.09.2014 06:00
prešov, mesto Foto:
Historické centrum Prešova je národnou kultúrnou pamiatkou.
debata

Až 5521 čitateľov, ktorí hlasovali v ankete Divy Slovenska o NAJ mesto, si za svoje obľúbené mesto zvolilo Prešov. V rebríčku tak tretie najväčšie mesto na Slovensku predbehlo napr. Banskú Štiavnicu alebo Bardejov. V nasledujúcich riadkoch si vášho favorita bližšie predstavíme.

Vďaka výhodnej geografickej polohe cez mesto v minulosti viedli obchodné cesty. Zo svojej polohy ťaží aj dnes. Mestom Prešov vedú významné medzinárodné cestné a železničné trate smerom do Poľská a na Ukrajinu.

Štatistický úrad SR uvádza, že na území Prešova žije 87 928 obyvateľov (údaj k 20.9.2014), a rozlohou približne 70,4 km² ho môžeme titulovať ako tretie najväčšie mesto na Slovensku. Administratívne mesto Prešov pozostáva zo štyroch katastrálnych oblastí: Prešov, Solivar, Šalgovík a Nižná Šebastová. Vzdušnou čiarou sú mestu najbližšie veľkomestá: Košice (38 km), Užhorod (96 km), Miškolc (115 km), Tarnow (128 km), Budapešť (250 km), Bratislava (345 km).

Mesto obkolesené hradmi

Vo vzdialenosti asi 5 km od Prešova nad mestečkom Veľký Šariš, sa nachádzajú rozsiahle ruiny jedného z najväčších slovenských hradov Šarišský hrad. Pôvodne drevený hrad, ktorý vznikol pravdepodobne na konci 12. storočia ako sídlo župana, bol po tatárskom vpáde (roku 1241) prerobený.

Rozsiahle ruiny Šarišského hradu, jedného z... Foto: sedaco.flog
Šarišský hrad Rozsiahle ruiny Šarišského hradu, jedného z najväčších slovenských hradov, môžete nájsť asi 5 km severne od Prešova.

V ranom stredoveku vznikol Kapušiansky hrad, ktorý sa vypína medzi kopcami Veľká a Malá stráž, východne od Prešova. Nad obcou Ruská Nová Ves je vidieť zrúcaniny Zbojníckeho hradu, ktorý kedysi chránil soľné bane.

V lete láka ľudí rekreačné stredisko Sigord s umelou vodnou nádržou. Je obľúbeným miestom pre pešie túry, kúpanie, člnkovanie, vodné športy, a rybárčenie.

Štúrovci, americký bankár a generál z Neapola

Historické jadro mesta je národnou kultúrnou pamiatkou. V komplexe budov, oddávna zvaných Čierny orol, sa 3. marca 1849 konalo zhromaždenie obyvateľstva, na ktorom k občanom prehovorili Ľ. Štúr a J. M. Hurban.

Podľa listu J. M. Hurbana sa na tomto stretnutí zišlo dohromady asi 5 tisíc ľudí. Budovy, ktoré prešli rekonštrukciou, sa používajú ako reprezentatívne priestory mesta. Jednou z budov je Divadlo Jonáša Záborského.

Bosákova banka dostala pomenovanie podľa Michala Bosáka (1869–1937), slovenského vysťahovalca z Okrúhleho, ktorý sa svojou usilovnosťou vypracoval na amerického bankára. V USA vlastnil niekoľko bánk. Roku 1920 založil Americko-slovenskú banku v Bratislave, ktorá mala deväť filiálok, vrátane tej prešovskej.

Caraffova väznica, ktorá vznikla začiatkom 16. storočia, patrí medzi jednu z mála zachovaných gotických pamiatok v Prešove. Do konca 17. storočia slúžila ako skladisko sudov vína. Pomenovanie dostala počas Prešovských krvavých jatiek roku 1687, kedy cisársky generál António Caraffa z Neapola (1642–1693) nespravodlivo odsúdil a na námestí nechal popraviť 24 uhorských zemanov a mešťanov.

V podzemných priestoroch dnešnej radnice sa nachádzajú prešovské mučiarne, kde generál vypočúval obvinených. Obete jeho mučenia tam však nikdy väznené neboli. Z budovy sa stala mestská väznica až v druhej polovici 19. storočia. Od začiatku 20. storočia sa využíva na archivovanie mestských písomností.

Krásy jezuistkej Kalvárie a Ortodoxnej synagógy

Baroková stavba Kalvárie vznikla začiatkom 18. storočia iniciatívou jezuitských kňazov. Stojí na nevysokom kopci na okraji Prešova, a tak pôsobí ako dominanta mesta. Po banskoštiavnickej kalvárii ju v minulosti považovali za druhú najkrajšiu kalváriu na území Uhorska.

Jediná funčkná synagóga Židov v meste stojí v strede nádvoria medzi rabinátom a školou. Ortodoxná synagóga bola postavená podľa projektu synagógy v meste Tokaj ako výstavná sakrálna budova. Návštevníci môžu obdivovať architektúru mauerského štýlu s viacerými orientálnymi prvkami.

Synagóga býva označovaná ako jedna z najkrajších na Slovensku. Na jej poschodí sa sa v roku 1993 inštalovalo Slovenské národné múzeum, v ktorom sa nachádza stála expozícia jeho zakladateľa Barkányho. Práve spojenie interiéru synagógy so zbierkou múzea robí túto pamiatku jedinečnou.

Milovníkov umenia iste zaujme aj Šarišská galéria, ktorá patrí medzi najstaršie regionálne galérie na Slovensku. Bola založená v roku 1956, a jej exponáty patria k najhodnotnejším a najzaujímavejším na Slovensku. Dnes môžu návštevníci vidieť viac ako 4 000 diel umenia od konca 15.storočia po súčasnosť. Významnou pamiatkou je tiež renesančný Rákocsiho palác, v ktorom sídli Šarišské múzeum.

Tí, ktorí nedajú dopustiť na nápoj bohov, by sa mali pozrieť do múzea vín, kde nájdu viaceré zaujímavé exponáty.

Do Prešova za kultúrou a športom

Kultúra má v meste bohatú tradíciu aj históriu. Na svoje si prídu milovníci divadla v jednom z najlepších divadiel na Slovensku – v Divadle Jonáša Záborského. V programe divadla nájdete známe opery aj moderné činohry.

Mesto organizuje mnohé kultúrne akcie, a to nielen v lete. Medzi významné podujatia patria Prešovská hudobná jar, Prešovská hudobná jeseň, JAZZ Prešov a zaujímavým je aj environmentálne zameraný deň, tzv. Deň Zeme.

V Prešove sa nachádzajú viaceré športoviská. Môže sa pochváliť najmä mestskou viacúčelovou halou, ktorá s kapacitou približne 5000 divákov, patrí medzi najväčšie na Slovensku. Okrem nej v meste nájdete aj obrovský futbalový štadión, krytý zimný štadión, hádzanársku halu či tenisové dvorce.

Zažite atmosféru Prešovských trhov a preteky koní

Do nedele mesto dýcha atmosférou Prešovských trhov, ktoré sú umiestnené v Jazdeckom areáli. Trhy s viac ako 90 stánkami, sú už tradične spojené s prešovskými parkúrovými pretekami. Návštevníci si môžu pochutiť na rôznych dobrotách, alebo si kúpiť výrobky od predávajúcich remeselníkov. Cez víkend môžu návštevníci okrem parkúru vidieť aj ukážky výcviku služobných psov policajtov. Vstup na parkúrové preteky počas súťažných dní je v sobotu a v nedeľu voľný.

Ekológia a kultúra na jednom mieste

V dňoch od 22. do 27. septembra 2014 sa bude konať prvý prešovský Ekofest, počas ktorých čaká návštevníkov areálu Ekoparku Holá Hora bohatý kultúrny a vzdelávací program. Malí i veľkí sa môžu tiež tešiť na terasu s občerstvením, farmársky chodník, stálu expozíciu zvierat či detské ihriská. Vstup na podujatie je voľný.

Viac informácií o meste Prešov, a jeho podujatiach nájdete na webovej stránke mesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #Prešov #hrady #Prešovský samosprávny kraj #Divy Slovenska