Park kráľa Žigmunda v Dunajskej Strede zmenili na vlastivedný

Park kráľa Žigmunda v Dunajskej Strede získal po revitalizácii charakter vlastivedného parku. Prostredníctvom náučného chodníka sa žiaci základných škôl, ale aj ďalší záujemcovia dozvedia viac o pôvodnom druhovom zastúpení drevín na území Žitného ostrova.

14.10.2014 10:42
stromy Foto:
Stromy, ktoré budú v parku označené identifikačnou kartou s údajmi o konkrétnom strome, v slovenskom, maďarskom a latinskom jazyku.
debata

Park vznikol pred piatimi rokmi na ploche približne 38 árov. Počas jeho terajšej revitalizácie ho celý vyčistili, vysadili v ňom ďalšie stromy, kríky a kvetinové záhony. Dobrovoľníci spoločne vytvorili náučný chodník, osadili lavičky a informačnú tabuľu.

„Informačná tabuľa priblíži návštevníkom parku jednotlivé vysadené stromy. Budú označené identifikačnou kartou, na ktorej budú uvedené charakteristické údaje o strome v slovenskom, maďarskom a latinskom jazyku," povedal László Varga z Mestského úradu v Dunajskej Strede.

Do prác sa zapojilo dvesto dobrovoľníkov, vrátane žiakov dunajskostredských základných škôl. Projekt podporila Nadácia Ekopolis s grantom Zelené oázy. Dokončili ho 13. októbra slávnostným zasadením posledných stromov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa nadácie Eva Ščepková.

Prioritnou témou ôsmeho ročníka bola podpora vodnej turistiky, cykloturistiky, zvýšenia environmentálneho povedomia o dôležitosti a ochrane vôd v regióne Malého Dunaja.

Príďte do mesta za históriou a oddychom v kúpeľoch

Mnohí si skvele zrelaxujú v dunajských zákutiach lužných lesov pri rybárčení alebo pozorovaním vodných mlynov, ktoré sú ozdobou Malého Dunaja. V blízkom okolí sa nachádzajú Vodný mlyn v Dunajskom Klátove alebo Vodný mlyn v Tomášikove.

Klátovské rameno má priezračnú vodu a bohatú... Foto: Andrej Barát, Pravda
Klátovské rameno, Malý Dunaj, vodný mlyn Klátovské rameno má priezračnú vodu a bohatú flóru a faunu.

Dunajská Streda zaujme pôvodne gotickým, rímsko-katolíckym Kostolom Nanebovzatia Panny Márie zo 14. storočia, ako aj Žltým kaštieľom z prvej polovice 18. storočia.

Dnes v kaštieli sídli Žitnoostrovné múzeum s etnografickými a archeologickými expozíciami. V múzeu si môžete pozrieť, ako vyzerala kuchyňa sedliakov, či pamätnú izbu cestovateľa Ármina Vámbéryho.

Pri návšteve mesta si oddýchnite v Termálnom parku Dunajská Streda. Mesto je súčasťou podunajského regiónu, ktorý priťahuje turistov aj termálnymi kúpeľmi. Nájdete ich napr. vo Veľkom Mederi, Štúrove, Komárne, Patinciach, ako aj v spomínanej Dunajskej Strede.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #Dunajská Streda #Stromy #park #chodník #podunajsko