Interaktívna mapa vás prevedie pamiatkami Banskej Bystrice

Informácie o pamiatkach a zaujímavých lokalitách Banskej Bystrice môžu záujemcovia nájsť na novej interaktívnej mape, ktorú mesto sprístupnilo na svojej internetovej stránke. Vyznačených a opísaných je na nej 50 historických pamiatok, 20 cirkevných stavieb, 28 pamiatok 20. storočia, 36 parkov a prírodných zaujímavostí, 35 objektov z kategórie pamätníky, sochy a fontány i 19 kultúrnych inštitúcií.

17.11.2014 06:00
Banská Bystrica, Námestie SNP, Foto:
Na interaktívnej mape Banskej Bystrice, zverejnenej na webe, sú vyznačené historické pamiatky, stavby, parky či iné zaujímavosti.
debata (1)

Ako informovala Jana Pelikánová z oddelenia kultúry na banskobystrickej radnici, účelom tohto mapového sprievodcu je oboznámiť užívateľov aj s menej známymi pamiatkami a lokalitami. Netradičnou časťou aplikácie sú zaniknuté miesta, ktoré užívateľom umožnia spoznať niekdajšiu podobu niektorých zákutí mesta.

Interaktívnu mapu možno podľa jej autora Petra Farárika využiť aj ako učebnú pomôcku regionálnych dejín a geografie na základných i stredných školách. „Obsah mapy je rozdelený do niekoľkých tematických vrstiev, čo zvyšuje prehľadnosť a užívateľský komfort. Každý z vyznačených mapových prvkov obsahuje fotografiu a základné informácie. Pre užívateľov, ktorí by mali záujem dozvedieť sa o jednotlivých prvkoch viac, slúžia hypertextové odkazy, cez ktoré sa otvorí okno s doplňujúcimi informáciami na externých webových stránkach, napríklad článok v časopise Bystrický permon," uviedol Farárik.

Mapa je prístupná cez odkaz na úvodnej stránke internetového portálu mesta, respektíve na stránke mapsprievodca­.banskabystri­ca.sk. Možno ju spustiť nielen na počítačoch, ale aj na smartfónoch či tabletoch. Poskytuje aj možnosť zobrazovania aktuálnej polohy užívateľa priamo na mape, na čo treba mať v mobilnom zariadení spustenú funkciu GPS. Vytvorenie interaktívneho mapového sprievodcu stálo 500 eur a mesto ho financovalo zo svojich dotačných prostriedkov cez komisiu pre pamätihodnosti mes­ta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #mapa #mobilné aplikácie #zaujímavosti