Pozvánka: Spoznajte ako žili rodiny v bratislavskom podhradí

Múzeum kultúry karpatských Nemcov na Slovensku oslávi v týchto dňoch dvadsiate výročie svojej existencie. Pre verejnosť, ale aj odborných kolegov pripravilo na štvrtok, 20. novembra viacero zaujímavých podujatí.

19.11.2014 15:00
Bratislavský hrad Foto:
Ako žili ľudia v južnej časti bratislavského Podhradia v osade Zuckermandl, kde sídli dnešné SNM na Žižkovej? (ilustračné foto).
debata

Všetci sú srdečne vítaní na konferencii ZUCKERMANDEL – Medzi Dunajom a hradným vrchom, ktorá sa uskutoční v Múzeu kultúry karpatských Nemcov na Slovensku vo štvrtok 20. novembra. Múzeum sídli na Žižkovej 14 v bratislavskom Zuckermandeli na Žižkovej 14, ktorý patrí medzi zásadné medzníky v historickom vývoji Bratislavy.

Múzeum kultúry karpatských Nemcov na Slovensku... Foto: SNM v Bratislave
zizkova, muzeum, bratislava Múzeum kultúry karpatských Nemcov na Slovensku oslavuje 20. novembra 2014 dvadsiate výročie svojej existencie.

Aká bola história našej krajiny a čo zistil archeologický výskum v tejto oblasti? To všetko a oveľa viac, sa dozviete na prednáške. Okrem toho sa môžete zoznámiť s osudmi rodín, ktorých história je úzko prepojená s Zuckermandelom.

Osada Zuckermandl, známa ako štvrť rybárov, lodníkov, lodných tesárov a mlynárov, sa nachádzala v južnej časti bratislavského Podhradia približne medzi hradným bralom a Dunajom. Obec s početnými krátkymi a úzkymi uličkami mala vlastné zastupiteľstvo, vlastnú políciu a školu.

V poobedných hodinách začnú oficiálne oslavy 20. výročia múzea, počas ktorých sa môžete tešiť na kultúrny program súborov Karpatskonemeckého spolku na Slovensku.

Pozrite si ako sa karpatskí Nemci odievali, akým remeslám sa venovali. V zbierkach môžete obdivovať aj umelecké diela, sakrálne predmety či noviny.

Pozrite si odev, umelecké diela či priemyselné... Foto: SNM v Bratislave
expozicia, SNM, Bratislava Pozrite si odev, umelecké diela či priemyselné výrobky karpatských Nemcov, ktorí žili na území Slovenska. Expozícia je v SNM na Žižkovej 14 v Bratislave.

Expozície múzea sa nachádzajú aj v Nitrianskom Pravne a Handlovej, kde kedysi karpatskí Nemci sídlili.

Zdroj: SNM v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #múzeum #dejiny #Slovenské národné múzeum #pozvánka