Pozvánka: Odhaľte stopy prvých Slovanov vo Zvolenskej kotline

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene pozýva na prednášku Slovania vo Zvolenskej kotline, ktorá sa uskutoční 3.decembra o 14.00 hod. Príďte sa dozvedieť, čo skrýva jeden z archeologicky najbohatších regiónov.

02.12.2014 15:00
Veľká Fatra Foto:
Slovanov odpradávna vo Zvolenskej kotline lákalo nerastné bohatstvo blízkych pohorí. Na fotografii Veľká Fatra, ktorá s kotlinou hraničí zo severu.
debata

V kotline sídlili Slovania už od praveku

Zvolenská kotlina je kotlina Slovenského stredohoria, ktorá sa nachádza medzi Banskou Bystricou, Zvolenom, Detvou a Ľubietovou. Kotlinu obkolesujú Veporské vrchy z východu, Kremnické a Štiavnicke vrchy zo západu. Na severe hraničí s Veľkou Fatrou a Nízkymi Tatrami a smerom k juhu prechádza v Juhoslovenskú kotlinu a Krupinskú planinu.

Prvé stopy osídlenia v kotline vedú až do obdobia praveku. Fascinujúce sú aj nálezy zo včasného stredoveku. Najstarším dôkazom osídlenia Slovanov v oblasti, je keramika zdobená vlnovkou, ktorú naši predkovia ručne vymodelovali.

Región nikdy nemal príliš úrodnú pôdu. Čím teda prilákal prvých Slovanov, ktorí sa v ňom usídlili už na prelome 6 – 7. storočia? Vysvetlenie môžeme hľadať v blízkych pohoriach, ktoré ľudí odpradávna priťahovali pre nerastné bohatstvo.

Prednášku pod názvom Slovania vo Zvolenskej kotline bude viesť archeologička a pedagogička Marta Mácelová, ktorá sa s návštevníkmi múzea podelí o svoje dlhoročné skúsenosti s výskumom materiálnej kultúry Slovanov.

Inšpirujte sa tradičnými drevárskymi remeslami

Do Lesníckeho a drevárskeho múzea stojí za to prísť aj kvôli zaujímavým výstavám. Milovníkov prírody poteší výstava Les v symbolike miest a obcí Zvolenskej župy, ktorú si môžete pozrieť do 13. februára 2015. Stále expozície sa zaoberajú významom lesa pre človeka či tradičnými drevárskymi remeslami ako sú tesárstvo a stolárstvo.

Dozviete sa, aké techniky a historické nástroje používali remeselníci kedysi. Možno vás inšpirujú natoľko, že ich použijete k vlastnej práci, alebo si z dreva vyrobíte nejaké umelecké predmety pre potešenie duše.

Viac informácií nájdete na webovej stránke múzea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #les #múzeum #archeológia #história #Zvolen #Slovania