Zimomravenie v Banskej Štiavnici vie zahriať

Do Banskej Štiavnice láka zimný rodinný festival plný hier a zábavy.

20.02.2015 00:00
vikend2 Foto:
Nechajte sa zlákať Zimomravením. Je plné zábavy.
debata

Rodičia s deťmi sa môžu  zapojiť do veľkej pátracej hry v meste, do tvorivých dielní a ďalších aktivít.

Zimomravenie je malý rodinný festival, ktorý oživí historické jadro Banskej Štiavnice počas končiacej sa zimy. Rôznorodý program ponúka veľa dobrej zábavy – školu pantomímy, divadello, koncert, dom tvorivých dielní, veľkú detskú hru v meste. Festival sa odohráva v kultúrnom centre Kammerhof, v banskom múzeu, v kine, na ulici aj na plavárni.

"Naším cieľom je ponúknuť rodinám príjemný spoločne strávený čas a okrem domácich pritiahnuť do mesta aj návštevníkov,“ hovorí Rastislav Marko, vedúci oddelenia kultúry mesta Banská Štiavnica. Do žiadnej z aktivít nejdú deti samy, zmyslom je, aby mohli byť so svojimi rodičmi spolu. A keďže história Banskej Štiavnice je spojená s baníctvom, aj Slovenské banské múzeum sa dnes otvorí špeciálne deťom a rodičom. O deviatej ich bude po múzeu sprevádzať rozprávkový baník Joško a o 11. hodine  si môžu precvičiť vedomosti i fantáziu v zábavnom súťažení s predmetmi z múzea pod názvom Hádaj, čo to je. V Dielničke v Kammerhofe si od 9. do 14. hodiny vlastnoručne vymiesia a upečú chlebík, vyrobia smaltované prívesky a náušnice aj ozdobia šatky či šály batikovaním.

Nechajte sa zlákať Zimomravením v Banskej... Foto: JÁN PETRÍK ML./PETRIGRAPHY.SK
vikend1 Nechajte sa zlákať Zimomravením v Banskej Štiavnici.

V Kultúrnom centre na Kammerhofskej ulici sa od poludnia otvárajú štyri komnaty a v každej sa deje niečo iné. Komnata hier je plná spoločenských hier, v Komnate tvorivosti si deti môžu vytvoriť vlastné umelecké dielo. V Komnate imaginácie sa zrodí jedinečná fotografia ako spomienka na festival. A šantivé deti iste neobídu Komnatu zábavy, v ktorej ich čaká rozprávka o Guliverovi, škola pantomímy s Mirom Kasprzykom či fantastické divadelné predstavenie Fíha tralala (asi o 17.30 h).  

Sobotným lákadlom  je tiež dobrodružná rodinná hra nazvaná Živá učebnica – Cesta za legendami zlatého mesta, v ktorej rodičia s deťmi pri prechádzke mestom plnia rôzne úlohy. Zábavnou formou sa tak dozvedia zaujímavosti o Banskej Štiavnici, ale aj z oblasti matemetiky, fyziky, literatúry či enviromentálnej výchovy. „Interaktívna hra je postavená na témach štátneho vzdelávacieho programu pre 2. stupeň základných škôl a na histórii mesta, podanej formou legiend z knihy pre deti od Juraja Červenáka,“ hovorí Viera Lasáková z mimovládnej organizácie Daphne, ktorá program Živá učebnica ponúka aj ako celovíkendové poduajtie. Na Zimomravení sa objaví v skrátenej, ale v nemenej pútavej podobe. Deti s rodičmi navšívia napríklad laboratórium alchymistu či veštiareň a bylinkáreň u vedmy. Registrácia záujemcov sa začína o 9.30 pred Kultúrnym centrom, samotná hra trvá asi dve hodiny a zúčastniť sa na nej možno zhruba do 13. hodiny.

Nedeľné popoludnie na Zomomravení patrí od 14. hodiny na mestskej plavárni rodinnému karnevalu v maskách, plnému hier a súťaží. Toh­toročný festival ukončí o 17. hodine Rozprávkové kino v kine Akademik na Námestí Svätej Trojice. Košičania však zažijú svoje vlastné Zimomravenie, jeho druhý ročník sa uskutoční 8. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #banská štiavnica #zimomravenie