Tip na víkend: Veľkonočné inšpirácie z Kysúc

Na výstave Veľkonočné inšpirácie sa prezentuje viac ako 540 výrobkov od 33 remeselníkov.

14.03.2015 00:00
vikend1 Foto:
Na výstave Veľkonočné inšpirácie v Starej Bystrici sa prezentuje viac ako 540 výrobkov.
debata

Kraslice oblepené slamou, maľované, drôtené, háčkované, zdobené textíliami, ale aj sklené či šité veľkonočné dekorácie, pozdravy, košíky aj veľkonočné perníky nájdete na výstave v Starej Bystrici. Príďte sa inšpirovať od kysuckých remeselníkov.

Na výstave Veľkonočné inšpirácie sa prezentuje viac ako 540 výrobkov od 33 remeselníkov, ktorí reprezentujú šikovnosť ľudí z 11 obcí a miest kysuckého regiónu. Ich výrobky si môžete pozrieť a zakúpiť v Galérii Pod orlojom v Starej Bystrici do konca apríla, denne od 10. do 17. hodiny.

Kraslice ako najtypickejší symbol Veľkej noci sú na výstave zastúpené v najrôznejších podobách. Olepované slamou od Jána Stopjaka, maľované od Vlasty Mosorovej a Terézie Šupolovej, drôtené od Emílie Šuškovej a Agnesy Kullovej, kraslice zdobené drôtom a korálikmi, servítkovou technikou alebo výšivkou od Miroslavy Grušpierovej a Moniky Perďochovej, kraslice zdobené reliéfnou a richelieu technikou od Janky Latkovej a mnohé ďalšie, nechýbajú veľkonočné korbáče od Jána Belku a Mateja Prišča. Klub drotárov Kysucké Nové Mesto predstavuje drôtené kraslice, dekorácie, svietniky a obrázky. Inšpirovať sa môžete aj veľkonočnými dekoráciami – šitými, sklenými, vyšívanými, prútenými či drevenými, veľkonočnými vencami, sviečkami, stromčekmi šťastia z vajíčok či ručne robenými veľkonočnými pozdravmi.

Veľkonočné dekorácie z textilu mávajú podobu... Foto: Rudolf Kuljovský
vikend2 Veľkonočné dekorácie z textilu mávajú podobu sliepky či zajačika.

„Každý výrobok na výstave je jedinečný, ďakujeme všetkým remeselníkom, ktorí sa zapojili, a teší nás, že je ich z roka na rok viac,“ hovorí Katarína Borisová, metodička Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci. Láska k remeslu a tradíciám ide na Kysuciach, zdá sa, naprieč generáciami, najmladší vystavovateľ má 13 a najstarší 80 rokov. Napríklad manželov Šulekovcov v regióne dobre poznajú, on je šikovný košikár, ona krásne háčkuje a ani vek 79 a 76 rokov im nebráni potešiť iných svojím umením.

Vedeli ste, že drôtikom sa dá vajíčko nielen obkrútiť, ale aj obháčkovať? Túto prácnu techniku používa Danka Krenžláková. A kým iné dámy si zdobia trblietkami nechty, ona nimi dekoruje kraslice. Drobná mravčia práca rúk nie je pritom len doménou žien, Ján Stopjak olepuje svoje unikátne kraslice maličkými slamenými ozdobami.

Očiam návštevníka Starej Bystrice nemôže uniknúť orloj, ktorý je sám osebe unikátny. V jeho výklenku sa strieda šesť bronzových osobností slovenských dejín od Pribinu až po Hlinku, nad ktorými bdie sedem drevených apoštolov, svätcov spojených so Slovenskom. Ako každý orloj, aj tento má svoj astroláb. Ale, ako sa vraví, lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť.

Kam za zábavou

14. marca, sobota

Bratislava: Cestou-necestou, záver cestovateľského festivalu, prezentácie, Stredná Ázia, Bután, Nepál, Peru, Antarktída a i., Dk Ružinov, od 13. h, aj 15. 3.
Košice: Festival japonskej kultúry, Nippon víkend – prezentácie, bojové umenie, prednášky, v sobotu aj premietanie filmov, Kultúrnospoločenské centrum, Jedlíkova 7, od 9. h, aj 15. 3.
Nitra: výstava Nábytok a bývanie, Agrokomplex, do 15. 3.
Nová Dedina pri Leviciach: Race show – slalomári, rally-sti, mini-rally jazdci, fanúšikovia áut si môžu zajazdiť mimo bežnej cestnej komunikácie na asfaltovom povrchu, areál bývalého družstva
Rudník, okres Myjava: Nevšedné podoby prútia, Cech česko-slovenských košikárov a Centrum tradičnej kultúry v Myjave pripravili výstavu, tvorivé dielne, jarmok, folklórny program, od 10. h
Šenkvice: výstava vín, KIS

16. marca, pondelok

Banská Bystrica: Mesiac frankofónie: francúzsko-slovenský kvíz, CNK – Záhrada, Nám. SNP 16, 20. h, potrebná registrácia
Bratislava: Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide – ukážky tradičného zdobenia kraslíc v rámci výstavy, Predná izba ÚĽUV, nám SNP 12, aj 30. 3.

19. marca, štvrtok

Bratislava: Valašky a fokoše v ľudovej tradícii na Slovensku, komentovaná prehliadka výstavy, Galéria ÚĽUV, Obchodná ul., 17. h
Žilina: Hudba sveta, začiatok festivalu s účasťou interpretov zo šiestich krajín, Stanica Záriečie, 20. h, 20. marca Dom umenia Fatra, 19. h, 21. marca Ms. divadlo Žilina,

23. marca, pondelok

Banská Bystrica: Mesiac frankofónie – francúzske filmy Créme de la créme II, CNK – Záhrada, Nám. SNP 16, do 25. 3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čadca #kraslice #Veľká noc