Morena skončí vo Váhu

V sobotu 21. marca sa so zimou rozlúčia aj v Žiline na Budatínskom hrade.

21.03.2015 07:00
vikend1 Foto:
Morenu čaká smutný osud.
debata

Morena ako symbol zimy mala vždy na jar smutný osud – skončila ukameňovaná, spálená alebo utopená v rieke.

Ľudové obyčaje dávali roku a životu vôbec pravidelný rytmus a so zimou sa v mnohých miestach Slovenska lúčili vynášaním Moreny. Slamenú bábku na palici niesli dedinou a za spevu a všeobecnej veselosti ju napokon zapálili a hodili do vody, niekedy pre istotu aj ukameňovali, aby sa zima už nevrátila a aby konečne mohla prísť jar. Bol to magický obrad, rituál víťazstva jari nad zimou aj života nad smrťou.

Tento zvyk si dnes pripomenú aj v Žiline v areáli Budatínskeho hradu. Považské múzeum v spolupráci s Centrom voľného času Žilina pripravilo na sobotné popoludnie program nazvaný Morenu neseme, zimu zaneseme.

„Pre toto podujatie sme si zvolili deň jarnej rovnodennosti, ktorý vychádza tento rok na sobotu. Hoci sa Morena vynášala aj na Smrtnú nedeľu, čo je podľa tradícií týždeň pred Kvetnou nedeľou, my sme sa zamerali na odchod zimy a magické privolávanie jari,“ vysvetľuje Andrea Lukácsová, manažérka Považského múzea v Žiline.

Akcia je určená najmä pre deti s rodičmi, bude sa odohrávať v komornejšej atmosfére a deti si môžu samy vyrobiť vlastnú bábiku zo slamy a vyniesť ju k Váhu. A popri tom sa dozvedia o tradičných zvykoch, ktoré dnes už bežne nepoznajú. Všetko potrebné bude pripravené a vstup je voľný.

Začiatok tvorivých dielní pre deti je o 14. hodine a budú trvať asi dve hodiny, medzitým na pódiu vystúpi detský folklórny súbor Cipovička so špeciálnym programom. Spoločne s hosťami potom vynesú Morenu budatínskym parkom až k sútoku Kysuce a Váhu, podľa starých zvykov ju zapália a hodia do vody. A komu z detí to nebude ľúto, môže spolu s tou veľkou hodiť do Váhu aj vlastnoručne vyrobenú Morenu.

Počas podujatia budú v areáli hradu remeselníci a k dispozícii bude občerstvenie, ale nie hocijaké. „Keďže sme stále v pôstnom predveľkonočnom období, hostia sa môžu ponúknuť tradičnou pôstnou stravou, žiadne jaterničky ani klobásky nebudú,“ vysvetľuje Lukácsová.

Detský folklórny súbor Cipovička z CVČ Žilina predvedie zvyky vynášania Moreny z regiónu Dolných Kysúc a o jarnom zvykosloví sa návštevníci podujatia dozvedia aj na prednáške etnologičky Kataríny Zacharovej.

Kam za zábavou

21. marca, sobota
Bratislava: Febiofest – putovný filmový festival v piatich kinách, do 27. 3.
Hriňová: Dni hriňovského divadla, predstavenia od 14. h , MsKS, v nedeľu od 13. h.
Košice: záver cestovateľského festivalu Cestou-necestou, Maroko, Brazília, Kalimantan, Kuba, Mexiko, život v komunite a iné prezentácie, Halmi Caffe, od 13.30 h
Prešov: jarné trhy
Púchov: Veľkonočný jarmok, folklór, súťaže pešia zóna, od 13. h, Veľká sála divadla – Od Moreny k jari – voľné spracovanie povesti o Púchovskej skale, 18. h
Rožňava: veľkonočné trhy, Nám. baníkov
Spišská Nová Ves: veľkonočný trh – vlastné výrobky, ľudové remeslá, gastronómia, OC Madaras, aj 22. 3.
Veľké Teriakovce: Morena, Morena, do Rimavy hodená – vítanie jari, sprievod obcou od KD, súťaž o najkrajšiu Morenu, folklór, jarmok, výstava fotografií v mlyne, 13. h
Vinosady: Putovanie za vínom z pivnice do pivnice – ochutnávka u 17 vinárov, vstupné 25 €, v tom 3× po 4 € na nákup vína, 12. h – 20. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Morena #Cipovička