Nebuďte v Londýne len turistami - navštívte neznáme zákutia, radia domáci

Väčšina návštevníkov metropoly Veľkej Británie sa sústredí na niekoľko hlavných pamiatok – Big Ben, London Eye, Downing Street, Piccadilly Circus či Tower. Čaro metropoly Veľkej Británie však odhalíte aj v bočných uličkách, skrytých podchodoch a za hustými kríkmi mimo frekventovaných ciest. Prinášame vám niekoľko tipov, kam ísť a čo vyskúšať, ak chcete v Londýne zažiť aj čosi iné ako milióny bežných návštevníkov.

23.04.2015 07:00
Camden Town, Londýn, Veľká Británia Foto:
Camden
debata

Londýn je obrovské mesto a okrem turistami preplnených atrakcií skrývajú svoj neopakovateľný pôvab aj kúty, ktoré sú mimo hlavného ruchu. Zabudnite na metro a autobusy, požičajte si bicykel a objavujte nové tváre a tvary mesta.

A keď už budete sedieť na bicykli, zamierte do štvrte Camden Town. Táto oblasť je známa svojimi hudobnými klubmi, barmi, trhmi a je tiež centrom menšinových štýlov a subkultúr.

Londýnčania sa tu najmä cez víkendy môžu na trhoviskách prehrabávať v nedoziernej ponuke alternatívnej módy, starožitného nábytku a rôznych bizarných predmetov, ktorým doma potom hľadajú uplatnenie.

Severnou časťou Camdenu vedie vodný kanál Regent's Canal, popri ktorom sa Londýnčania v lete často prechádzajú. Kanál preteká tiež Regent's Parkom, kde sa nachádza londýnska ZOO.

Miestni radi zavítajú aj do Roundhousu, pôvodne rušňového depa, ktoré sa v 60. rokoch premenilo na koncertnú sálu.

Navštíviť Londýn a obísť múzeá by sa hádam ani nerátalo. Navyše, mnoho z nich má vstup zdarma a ich ponuka je viac než pestrá – od starobylých vykopávok až po moderné umenie. Obdivovať maľby sa však oplatí aj na uliciach.

Londýn dotiahol street art do dokonalosti a okoloidúcim priam vyráža dych prepracovanosť a rozmery kresieb. Najznámejšou „galériou“ je tunel na Leake Street, ktorý je nazývaný aj Banksyho (podľa britského graffiti umelca). Tento bývalý dopravný tunel pod stanicou Waterloo dnes slúži ako obrie 200-metrové plátno pre legálny street art.

Po únavnom dni dobre padne príjemné posedenie pri divadelnej hre. Nielen veľké divadlá však ponúkajú kvalitu, v Londýne funguje množstvo maličkých alternatívnych scén, ktoré uvádzajú zaujímavé hry v nevšedných naštudovaniach.

Slovenské pivo je síce svetové, ale určite stojí za to spraviť si malú ochutnávku tamojšieho sortimentu v príjemnom prostredí niektorého pubu.

Oddychovať, ale aj športovať, chodia Londýnčania tiež do zeleného náručia obrovského parku Hampstead Heath. Na území 320 hektárov sú tam roztrúsené staré lesíky a rybníky, v niektorých sa dá aj kúpať a loviť ryby. Nad vŕškom Parliament Hill, z ktorého je nádherný výhľad na mesto, sa na jeseň preháňajú farebné šarkany.

Hampstead Heath Foto: SHUTTERSTOCK
Hampstead Heath, záhrada, park, voda, jazera, akvadukt, Londýn, Veľká Británia Hampstead Heath

Domáci však nedajú dopustiť ani na Kyoto Garden – park v parku Holland. Táto záhrada ponúka útulnú hĺbavú atmosféru, ktorá vás na chvíľu prenesie do pokojného japonského sveta mystiky.

Kyoto Garden Foto: SHUTTERSTOCK
Kyoto Garden, záhrada Kjotó, park Londýn, Veľká Británia Kyoto Garden

Za pozornosť určite stojí aj nezávislá fotogaléria Getty Images Gallery s jednou z najväčších zbierok snímok sveta. Početné tematické expozície rozprávajú fotografiami ručne vyvolanými na papieri autentické svedectvo moderných dejín.

Kultúrne centrum v strede Londýna Barbican poteší každého milovníka umenia. V areáli architektonicky pozoruhodného komplexu nechýba koncertná hala s kapacitou 1 943 miest, divadlo s 1 156 miestami aj ďalšie menšie divadlá, kiná a knižnica. Pravidelne sa tu usporadúvajú výstavy a miestna koncertná hala je sídlom orchestrov BBC Symphony Orchestra a London Symphony Orchestra a tiež divadelnej spoločnosti Royal Shakespeare Company.

Barbican Foto: SHUTTERSTOCK
Barbican Centre, complex, Londýn, Veľká Británia Barbican

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Londýn #Veľká Británia #bicykel #cestovanie