Európske ulice, ktoré sú svetové - stojí za to neobísť ich

Široké aj úzke, starobylé i moderné, s dobrou kávou aj skvelými reštauráciami, plnými obchodmi či pokojnou atmosférou – tieto európske ulice domáci aj návštevníci jednoducho milujú.

05.05.2015 07:00
debata

Rue Mouffetard, Paríž

V 60. rokoch minulého storočia bola táto parížska ulica pokojným miestom s niekoľkými cukrárňami. Zdravé a nepredražené jedlo priťahovalo mladých návštevníkov a hipisákov. Postupom času sa z ulice stalo rušné miesto s množstvom skvelých kaviarničiek, reštaurácií, obchodov a s trhom.

Rue Mouffetard Foto: SHUTTERSTOCK
Rue Mouffetard, Paríž, Francúzsko Rue Mouffetard

Rüdesheimer Strasse, Berlín

Nenápadná ulička v západnom Berlíne oplýva bohatou ponukou butikov, obchodíkov so šperkami a starožitnosťami. Vedie priamo na Námestie Rüdesheimer, ktoré si pamätá ešte cisára Viliama II. a časy, keď sa nemecké hlavné mesto rýchlo rozširovalo zaberajúc územia pasienkov a lesov. O dnešnú tvár štvrte sa postaral architekt Paul Jatzow, ktorý mal záľubu v anglickom vidieckom štýle a ulici doprial nízke obytné domy v zemitých tónoch s červenými strechami lemované pestovanými trávnikmi.

Grosser Muristalden, Bern

Prechádzkový krok pobrežným bulvárom popri rieke Aare vás vyvedie z Bernu, ani nebudete vedieť ako. Klesanie do údolia zanechá budovy najkrajšieho švajčiarskeho mesta za vami a keď sa otočíte späť, z promenády, ktorej pokoj nerušia obchody a nie sú na nej ani múzeá, sa otvorí výhľad na Bern orámovaný obrími platanmi.

Grosser Muristalden Foto: SHUTTERSTOCK
Grosser Muristalden, Bern, Švajčiarsko, kanál, rieka, mesto Grosser Muristalden

Calle de Zurbano, Madrid

Táto ulica je top lokalita španielskej metropoly, čo sa odráža na jej dokonale upravenom vzhľade, ale aj cenách. Lemujú ju honosné domy a päťhviezdičkové hotely a reštaurácie. Mnoho budov má zelenajúce sa záhrady zastrčené pomedzi, zatiaľ čo iné sa pýšia hustou spleťou pokrútených viničov.

Ripa di Porta Ticinese, Miláno

Milánčania unavení ruchom mesta nachádzajú relax na brehu kanála Naviglio Grande. Málo áut v okolí, študenti z neďalekej univerzity a pozoruhodná architektúra celej štvrte dotvára príjemnú pokojnú atmosféru, ktorá priam láka sadnúť si na dobrú taliansku kávu a len tak pozorovať plynutie rieky času.

Naviglio Grande Foto: SHUTTERSTOCK
Naviglio Grande, Miláno, Taliansko Naviglio Grande

Kärntner Strasse, Graben and Kohlmarkt, Viedeň

Viedenský oblúk známy ako „zlaté U“ tvoria tri nákupné ulice Kärntner Strasse, Graben a Kohlmarkt s niekoľkými pozoruhodnými budovami, ktoré však nemajú nič spoločné s typickými stavbami rakúsko-uhorskej ríše. Budovy dizajnované architektom Hansom Holleinom vytvárajú osviežujúci protiklad k imperiálnej okázalosti starého mesta. Prvým obchodom vo štvrti bol Retti Candle Shop, ktorý otvorili v roku 1965 a jeho fasáda z ocele evokuje štýlový svietnik. Za pozornosť stojí aj malá trafika učupená pod masívnym bronzovým listom tabaku nad vchodom.

Promenáda pri rieke Akerselva, Oslo

Oslo má mnoho zaujímavých ulíc, ale ak sa na ne pozrieme ako na dopravné tepny, ktoré spájajú významné časti mesta, rieka Akerselva je najdôležitejšou. Dnes už nerozdeľuje metropolu na chudobnú a prosperujúcu časť ako v minulosti, ale tvorí skratku medzi susedmi. Na jej východnom brehu súperia o pozornosť turistov vintage predajne, cykloobchody a profesionálne pražiarne kávy, ktorej aróma láka na šálku.

Akerselva Foto: SHUTTERSTOCK
Akerselva, Oslo, Nórsko, rieka, most, kanál Akerselva

Calle 31 de Agosto, San Sebastián

Spolu s chladným večerným vánkom sa ozýva miestnymi ulicami škrípanie zatvárajúcich sa mreží obchodov, aby sa z nákupnej zóny miesto premenilo na promenádu s bohatou ponukou kulinárskych špecialít. Hoci nočným životom pulzuje celé mesto, v jednom momente sa všetci zídu na Calle 31 de Agosto – jedinej ulici, ktorá prežila miestny ničivý požiar v roku 1813.

Itfaiye Caddesi, Istanbul

Istanbul je dnes rušné mesto s výškovými budovami a rannými dopravnými zápchami, ale staré uličky ponúkajú ďaleko od zhonu pokoj, ticho a silný turecký čaj. Staré kurdské obchodíky ponúkajú mäsové výrobky, korenie či kávu. Mnohým vŕta v hlave, prečo sa oblasť volá v preklade Ženský bazár – možno to súvisí s predajom otrokýň v časoch Osmanskej ríše, alebo je to jednoducho preto, že ženy najčastejšie nakupujú potraviny pre domácnosť.

Bazár Foto: SHUTTERSTOCK
Itfaiye Caddesi, Turecko, Istanbul, korenie, trh, koreniny, predaj, predavač, bazár, čaje, Turek Bazár

Pimlico Road, Londýn

Dizajnéri niekedy žartujú, že kto hľadá najkrajší starožitný taliansky nábytok a doplnky, mal by obísť Benátky či Rím a zamieriť do Londýna. Najväčšiu koncentráciu starožitností nájdete na ulici Pimlico, ktorá je lemovaná obchodmi – niektoré neustále rozširujú svoje prevádzky až zaberajú niekoľko blokov. Cez súpisné čísla 76 až 84 siaha obchod známej predajkyne Rose Uniacke, ktorá pomáhala so zariaďovaním domu aj rodine Beckhamovcov.

Krymská ulica, Praha

V českej metropole sa nájdu stovky krajších ulíc, či už v Starom Meste, alebo aj v moderných častiach. Krymskú si však návštevníci obľúbili pre niečo iné ako vonkajší pôvab. Charizma krivolakej zaprášenej uličky vo Vršoviciach sa skrýva na čísle 12, kde pred pár rokmi otvorili café V lese – kaviareň, klub a zároveň galériu, kde denne organizujú koncerty, divadlá či blšie trhy. Kaviareň je akousi obývačkou, kde ľudia nachádzajú svoje talenty a navzájom sa podnecujú k rôznym projektom.

Krymská ulica Foto: Google maps
Krymská ulica, Praha, Vršovce, Česko Krymská ulica

Rua Nova do Carvalho, Lisabon

Toto miesto bolo po desaťročia domovom námorníkov a prostitútok. Dnes je ulica s ružovým nádychom obľúbeným prechádzkovým bulvárom bez prístupu áut a kombinácia kvalitných barov s mestskými kultúrnymi akciami ju povýšila na „párty štvrť“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #cestovanie #Európa #ulica #ulice