V Košiciach bude riadne horúco, svoje umenie predvedú kováči

Dvojdňové stretnutie slovenských kováčov s medzinárodnou účasťou sa uskutoční 22. a 23. mája v areáli Čičky v Košiciach. Ako informoval Vladimír Eperješi, ktorý je cechmajstrom Cechu kováčov a Umeleckých kováčov na Slovensku, je to už druhý ročník. Tohto roku budú kováči tvoriť na tému Oheň a voda.

21.05.2015 15:00
debata

Podujatie je súčasťou osláv, ktoré sa 23. mája uskutočnia aj vo viacerých západných krajinách.

„Na Slovensku nie je momentálne žiadne podujatie, ktoré by venovalo kováčom takú pozornosť, akú si zaslúžia. Je najvyšší čas, aby sme sa stretli a spoločne sa porozprávali o problémoch, ktoré nás trápia a poukázali na to, že naše remeslo patrí k tým, ktoré majú byť chráneným kultúrnym dedičstvom tohto štátu,“ hovorí Eperješi.

Program akcie bude bohatý. Na ploche určenej pre kovanie postavia tri pracoviská s vyhňami. Podujatie sa začne v piatok 22. mája o sedemnástej hodine nočným kovaním, ktoré je veľmi atraktívne aj pre divákov.

V sobotu kováči začnú okolo jedenástej. Nachystaný je bohatý kultúrny program – ohňová šou, prvé Majstrovstvá sveta v hode kovadlinou, zatĺkanie klinca do pňa aj vystúpenie kapely Komajota.

„Chcel by som, aby sa každý predviedol, aký je zručný a čo dokáže. Úlohou bude za približne dve hodiny vyrobiť plastiku na tému Oheň a voda," vysvetľuje Eperješi. Kováči budú môcť pracovať aj vo dvojiciach. Vytvorené diela potom vyhodnotí porota.

Plastiky ostávajú ako spomienka na tento ročník a vyrobí sa z nich pamätník.

Informácie o podujatí a mapku miesta konania nájdu záujemcovia na www.cicky-areal.sk.

Košickú Hlavnú ulicu roztancujú štvorylkou

Košice sa v piatok 22. mája stanú prostredníctvom obyvateľov mesta – hlavne školákov druhého stupňa a stredoškolákov – účastníkom jedinečného medzinárodného projektu European Quadrille Dance Festival.

Bude sa tancovať štvorylka na Hlavnej ulici. V piatok o jedenástej sa uskutoční generálna skúška a o dvanástej sa začne štvorylka tancovať na ostro.

„V roku 2015 plánujeme prekonať rekord Košíc z roku 2012 s viac ako 7 948 tanečníkmi. Cieľom Košičanov bude ochota pomôcť prekonať Guinessov rekord a Slovenský rekord tanečníkov v uliciach európskych miest naraz z roku 2012 a zapísať sa opäť do knihy rekordov s najväčším počtom tanečníkov – obyvateľov z jedného mesta,“ povedal Milan Plačko z tanečného klubu Meteor, ktorý je lokálnym organizátorom European Quadrille Dance Festival.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #tanec #remeslo