Sobotňajšiu noc neprespite! Múzeá a galérie priam sršia zaujímavým programom

Múzeá a galérie pozývajú v sobotu 16. mája na netradičné programy nielen cez deň, ale i v noci. Slovensko sa totiž už po jedenásty raz zapojí do medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií, ktorý sa tradične koná tretiu májovú sobotu.

14.05.2015 14:00
Noc múzeí Foto:
Podujatia Noci múzeí a galérií lákajú mnoho návštevníkov.
debata

Pre návštevníkov múzeí a galérií vo vyše 60 mestách na Slovensku je do noci pripravený bohatý program. Ako za hlavného organizátora podujatia – Zväz múzeí na Slovensku informovala PR manažérka Slovenského národného múzea Silvia Turnerová, “Noc múzeí a galérií je na Slovensku zviazaná so sviatkom múzejníkov na celom svete – s Medzinárodným dňom múzeí. V tento deň sú brány múzeí a galérií otvorené do neskorej noci, inštitúcie zároveň pripravujú pre návštevníkov zaujímavý a nevšedný program. Špeciálne programy a zaujímavé podujatia dopĺňa jedinečná možnosť nahliadnuť do depozitárov, autorské prevádzania výstavami, nočné prehliadky, premietania filmov, besedy na zaujímavé témy, koncerty a mnoho ďalších podujatí“.

V Bratislave sa môžete presúvať Blaváčikom

V hlavnom meste sa Noc múzeí a galérií uskutoční po 11. raz. Organizátori aj tento rok očakávajú, že bratislavské múzeá a galérie pritiahnu desaťtisíce návštevníkov. Pre pohodlnú a rýchlu prepravu medzi výstavami a za sprievodným programom pre malých aj veľkých budú aj tento rok bezplatne premávať Vláčik Blaváčik (trasa: Vajanského nábrežie – Rázusovo nábr. – Žižkova ul. – Bratislavský hrad – hotel Ibis – Stará Tržnica) a špeciálne autobusy (Vajanského nábr. – Rázusovo nábr. – Hlavná stanica – Istrijská – Volkswagen).

V Bratislave sa dá v sobotu putovať medzi vyše 30 objektmi múzeí a galérií iba za dve eurá. Tak, ako v minulých rokoch, sa bude platiť len pri prvej návšteve. V každej galérii či múzeu vám dajú pečiatku a ak ich získate aspoň päť, budete sa môcť zúčastniť na žrebovaní o zaujímavé ceny.

Čo varí galéria pod pokrievkou?

Bohatý program pripravilo k Noci múzeí a galérií Slovenské národné múzeum (SNM). Napríklad v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží budete môcť navštíviť výtvarný ateliér a čaká vás aj bohatým programom z oblasti zoológie, astronómie, biológie, paleontológie, antropológie či mineralógie.

Slovenská národná galéria sa zapojila do podujatia programom, ktorý umožňuje nahliadnuť do “galerijnej kuchyne“ a akcie avizuje nielen v Bratislave, ale aj na ďalších pracoviskách – vo Zvolene, Ružomberku, Strážkach a v Pezinku.

Otváracie hodiny v zapojených múzeách a galériách sú zväčša predĺžené do 22:00, niekde však až do polnoci.

Podrobné informácie o programe možno nájsť na webe podujatia a na oficiálnych stránkach múzeí a galérií.

Košice si pripomenú povojnový život v meste

Košice sa zapoja do Noci múzeí a galérií po piaty raz. Aj tento rok sa program v metropole východu ponesie v duchu života v rôznych historických obdobiach mesta. “V roku 2015, keď uplynie okrúhlych 70 rokov od ukončenia druhej svetovej vojny si pripomenieme nielen toto významné výročie ale aj spomienky na život v meste v povojnovom období 50-tych rokov s presahom do rokov 70-tych minulého storočia,“ píšu organizátori na webe Noci múzeí a galérií.

Kompletný program Noci múzeí a galérií po celom Slovensku, do ktorého sa zapojili všetky krajské mestá, no napríklad i Gelnica, Komárno či Svidník je zverejnený na www.nocmuzei.sk.

Na detskú železnicu sa na deň vráti socializmus

Košická historická detská železnica síce nie je múzeum, zapojila sa však do podujatia Noc múzeí. Železnička v sobotu vypraví nočný mimoriadny vlak do stanice VPRED a celé podujatie budú sprevádzať rôzne retroaktivity.

Program sa začína v sobotu od 19:00 a potrvá do 20:45. Dopravu na miesto zabezpečuje košický dopravný podnik z Komenského ulice pri námestí MMM historickým autobusom Ikarus.

„Na železničke chceme zrekonštruovať jeden slávnostný prvomájový deň z čias socializmu. Na stanici bude postavená červená tribúna, prednesiem dobový prejav z roku 1955, ktorý sa nám podarilo celý zachrániť, hrať bude dychovka, a to najmä internacionálne budovateľské piesne. Unikátom bude premietanie dobových čiernobielych dokumentov z 50. a 60. rokov, ktoré sa týkajú železničky a jej výstavby a nám sa podarilo získať ich,“ hovorí o podujatí Igor Holéczy z občianskeho združenie Detská železnica Košice.

Celé podujatie bude mať tak trochu aj recesistický charakter. Na stanici bude dobová „socialistická“ výzdoba, chýbať nebudú kedysi bežné heslá na červenom plátne, májové mávadlá.

Železničiari budú odetí v uniformách z 50. rokov. Dobové bude aj občerstvenie, pivo sa bude čapovať do papierových voskovaných pohárov, podávať sa budú párky s horčicou, retro “pochutiny”, pigi čaj.

Slávnostne vypravia prvý vlak Pionierskej železnice. Organizátori uvítajú, ak aj návštevníci prídu v dobovom oblečení z 50. až 70. rokov.

Otvoria Hrad Strečno i vežu v Budatíne

Počas Noci múzeí a galérií otvoria aj Hrad Strečno a vežu Budatínskeho hradu. Netradičný program pripravilo Považské múzeum aj v Múzeu dopravy Rajecké Teplice, kde sa okrem prehliadky sprevádzanej historikmi dopravy pokúsia sfunkčniť a návštevníkom predviesť starý Morseho telegraf.

Hrad Strečno Foto: Renáta Jaloviarová
Strečno Hrad Strečno

„V areáli Budatínskeho hradu je pripravená prehliadka hradnej veže a výstavy Krása pravekej keramiky, príbehy z Tisíc a jednej noci, súboj Bega a Varadískeho kapitána či scénické prevedenie Aiša a Ali s orientálnymi tancami,“ povedala kultúrna manažérka Považského múzea v Žiline Andrea Lukácsová.

„Nočnú prehliadku budú môcť návštevníci absolvovať od 20:00 do 23:00 aj na hrade Strečno, kde si okrem nej vychutnajú ohňovú šou a pozorovanie nočnej oblohy. Navštíviť môžu tiež dielňu konzervátora keramiky v podhradí a stredovekú dedinu Paseka,“ dodala správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.

Počas medzinárodného podujatia bude v sobotu 16. mája otvorená veža Budatínskeho hradu v Žiline do 22:00, Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach do 19:30, Radenov dom a Dom č. 42 v Čičmanoch do 17:00 a Expozícia Jánošík a Terchová v Terchovej do 16:00.

V tento deň bude platiť spoločné vstupné tri eurá s možnosťou navštíviť všetky objekty Považského múzea. „V prvom navštívenom objekte Považského múzea návštevník zaplatí tri eurá a s touto vstupenkou mu bude umožnený vstup po celý deň-noc do ďalších našich expozícií a hradov,“ povedala marketingová pracovníčka múzea Michaela Koláriková.

Blízky Východ je blízky východu

V programovej dramaturgii Galérie umelcov Spiša sa v rámci Medzinárodného dňa múzeí a galérií koná 1. ročník kreatívneho multikultúrneho dialógu, ktorého cieľom je prezentácia a aplikácia menej známych kultúr, konkrétne v roku 2015 kultúry Orientu a arabského sveta. Podujatie s rôznymi umeleckými druhmi i žánrami prebieha od začiatku týždňa do soboty 16. mája.

Ilustračné foto. Foto: SITA, AP
moslimka, Saudská Arábia, burka Ilustračné foto.

Zámerom projektu je sprístupnenie ojedinelých programov pre rôzne cieľové skupiny a vekové kategórie, ako i dostať do povedomia svetové umenie s prepojením na domáce.

Ako uvádza riaditeľka Galérie umelcov Spiša Mgr. Lucia Benická: „Podujatie pripravuje pestrú ponuku v rámci multikultúrneho dialógu, ktorý v rámci týždenného kreatívneho maratónu uvedie výtvarné a edukačné workshopy zamerané na praktickú prezentáciu kultúry islamu i orientu pre širokú verejnosť a rôzne vekové kategórie, ktorú budú demonštrovať zástupcovia rôznych krajín, žijúcich alebo dočasne pôsobiacich na Slovensku.“

Súčasťou podujatia sú orientálne tance so sprievodným výtvarným workshopom, v piatok bude prebiehať tvorivá dielňa zameraná na vytváranie objektov formou papierových koláží a montáží so zameraním na „hru“ s renesančnou architektúrou galérie, ale aj etnokulinárium Blízkeho Východu s členmi Islamskej nadácie na Slovensku. Budete si môcť vyskúšať tiež viazanie hidžábu (šatiek) a skúšanie abají a Peržanky žijúce na Slovensko vám na telo namaľujú hennou orientálne ornamenty.

Jedenásť rokov

Noc múzeí a galérií sa uskutoční na Slovensku a v ďalších krajinách Európy pri príležitosti 18. mája – Medzinárodného dňa múzeí.

Rozhodnutie o Medzinárodnom dní múzeí prijala generálna konferencia Medzinárodnej rady múzeí (ICOM, International Council of Museums) v Moskve v roku 1977.

Rezolúciu o ustanovení 18. mája za Medzinárodný deň múzeí podporilo 108 národných komitétov. Podporiť význam Medzinárodného dňa múzeí si pred jedenástimi rokmi dala za cieľ aj francúzska iniciatíva, ktorá stála pri vzniku Nuit européenne des musées (Európsku noc múzeí) pod patronátom Rady Európy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #galérie #Noc múzeí