Storočný sirotinec v Modre otvorí dvere návštevníkom

Historická budova sirotinca, postavená podľa projektu architekta Dušana Jurkoviča, v Modre túto sobotu 16. mája po tretí raz otvorí brány návštevníkom.

16.05.2015 06:00
debata
Areál sirotinca v Modre. Foto: OZ Modranská beseda
Modra, sirotinec areál Areál sirotinca v Modre.

O vzácnu stavbu, ktorá roky chátrala, sa starajú dobrovoľníci z Občianskeho združenia Modranská beseda v partnerstve s Cirkevným zborom ECAV na Slovensku Modra. Zatiaľ býva verejnosti neprístupná, pracujú však na jej prinavrátení do života.

Po celý deň si návštevníci budú môcť prezrieť priestory unikátnej storočnej budovy, oboznámiť sa s jej zaujímavou históriou aj zabaviť sa v areáli s celou rodinou.

O 10. hodine vystúpi detský folklórny súbor Magdalénka, o 11. hodine Teatro Neline predvedie deťom rozprávku o lúke, motýľovi a kvetinovej víle a na poludnie sa podáva obed z kuchyne sirotinca.

Popoludní o 13.30 sa premieta film Mareka Šulíka Modranský sirotinec a prvý raz bude na tomto podujatí predstavená aj publikácia o sirotinci.

Marek Roháček z OZ Návrat predostrie zamyslenie nad tým, kto je zodpovedný za siroty, Roman Dovala bude koncertovať s deťmi a pre deti a na záver sa pridá aj rocková kapela bratov farárov.

Po celý deň od 10. do 18. hodiny budú možné voľné prehliadky storočnej budovy sirotinca, použité knihy si budú hľadať svojich nových čitateľov a keramika „modranska“ svojich nových majiteľov – zisk z predaja bude použitý na obnovu sirotinca, rovnako ako zisk z burzy koláčov.

Modranskí umelci ponúknu originálne linoryty a od obeda do 15. hodiny sa deti môžu zapojiť do tvorivých dielní.

Viac sa o zaujímavej histórii sirotinca dozviete z novej publikácie, ktorá bude na dni otvorených dverí predstavená po prvý raz, aj z premietania filmu Mareka Šulíka Modranský sirotinec. Ale, ako sa vraví, lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sirotinec #Modra