Do Bratislavy opäť zavítajú umelci s festivalom Cirkul'art

Medická záhrada v Bratislave opäť ožije cirkusovým umením. Od 22. do 24. mája sa tam totiž bude konať už piaty ročník festivalu novodobého cirkusového umenia Cirkul'art, do ktorého umelci aj tento rok pripravili množstvo cirkusových, divadelných, hudobných či audiovizuálnych predstavení.

21.05.2015 07:00
debata

„Na tohtoročnom Cirkul'arte vystúpia tri hviezdy slávneho Cirque du Soleil so svojou show Scratch a veľkým lákadlom je tiež objav českej novocirkusovej scény Loser's. Žonglérski majstri a ďalšie cirkusové kúsky sa postarajú o dych vyrážajúce zážitky pre našich návštevníkov,“ priblížil program festivalu jeho zakladateľ Pavol Kelley.

Dejiskom cirkusových a umeleckých predstavení nebude len Medická záhrada, konať sa budú aj v nákupnom centre na Metodovej ulici pri Trnavskom mýte. Vyše 90 percent predstavení má bezplatný vstup, informujú organizátori.

Ambasádorkou, tvárou i hlasom tohtoročného podujatia je herečka Zuzana Šebová. Podľa organizátorov festival diváka presvedčí, že novodobý cirkus je skutočným umením, ktoré dokáže spojiť akrobaciu a žonglovanie napríklad s príbehom lásky a poetikou.

„Cirkus je od pradávna zahalený rúškom tajomstva a také bude aj predstavenie Krajina šťastia fínskeho zoskupenia Sirkus Aikamoinen. Fúzia rôznych cirkusových disciplín a hudobný sprievod umelcov bude nezabudnuteľným zážitkom,“ pozýva na podujatie zakladateľ festivalu Kelley.

Hlavný program vo veľkom šapito budú sprevádzať aj pouličné cirkusové a divadelné predstavenia umelcov z Írska, Španielska, susedného Rakúska a ďalších.

O zábavu neprídu ani malí návštevníci, pre nich organizátori pripravili detské workshopy, gymnastické aktivity, atrakcie a naživo medzi nich prídu aj Trpaslíci z relácie RTVS.

Festival Cirkul'art podporuje aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. „Už piaty raz hrdo podporujeme tento festival a spolu sme sa rozhodli pre tohtoročné motto Zjednotení v rozmanitosti. Umenie hovorí univerzálnym jazykom, nepozná hranice medzi krajinami a je jednou z ciest zbližovania európskych národov, a tiež samotných obyvateľov. Verím, že si to užije každý návštevník,“ sprostredkovali organizátori slová vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cirkul´art #Medická záhrada #Zuzana Šebová