Najväčšie sklamanie? Tieto pamiatky si turisti predstavovali úplne inak

Sú svetoznáme, nádherné, každý turista ich túži vidieť na vlastné oči, ale - sú úplne iné ako pôsobia na fotografiách. Naživo vás zaskočia ich malé rozmery, okolie či davy ľudí, pre ktoré prídete o celý zážitok.

26.05.2015 07:00
debata (28)

Manneken Pis, Brusel, Belgicko

„Malý cikajúci chlapec“ je bronzová socha, ktorá okrem ústredia Európskej únie preslávila Brusel azda najviac. Nájdete ju na rohu ulíc Rue de l'Etuve (Stoofstraat) a Rue des Grands Carmes (Lievevrouwbro­ersstraat), asi 250 metrov od Veľkého námestia (Grande-Place, Grote Markt).

Aj napriek 700 kostýmčekom, ktoré obsahuje šatník cikajúceho chlapčeka, budete pravdepodobne sklamaní z jeho veľkosti iba 60 centimetrov. Detailné zábery, ktoré kolujú po svete, totiž vyvolávajú predstavu, že socha je omnoho väčšia.

Mimochodom, Belgičania zrejme majú akúsi záľubu vo figurálnom stvárňovaní spomínaného fyziologického procesu – v Bruseli nájdete tiež cikajúce dievčatko (Jaenneke Pis) a v roku 1998 odhalili tiež sochu cikajúceho psa – Zinneke Pis.

Manneken Pis Foto: SHUTTERSTOCK
Manneken Pis, Brusel, Belgicko Manneken Pis

Malá morská víla, Kodaň, Dánsko

Táto hojne fotografovaná socha (ročne si ju cvakne aj milión turistov) má síce v mene „malá“, ale málokto by čakal, že ju veľkosťou (meria len 125 centimetrov) predčí aj päťročné dieťa. (Jej bronzová podstata jej však zaručuje trocha vyššiu váhu – 175 kilogramov.) A veru ani to pozadie na druhom brehu nie je ktovie čo…

Malá morská víla (dánsky Den lille havfrue) z rovnomennej rozprávky Hansa Christiana Andersena, ktorý ju literárne stvárnil spolovice ako ženu a spolovice ako rybu, je však už vyše sto rokov ikonou mesta.

Mala morská víla Foto: SHUTTERSTOCK
Mala morská víla, Kodaň, Dánsko Mala morská víla

Mount Rushmore, Keystone, Južná Dakota, USA

Pamätník štvorice bývalých amerických prezidentov nie je vôbec malý – má výšku 18 metrov, nosy Washingtona, Jeffersona, Lincolna a Roosevelta merajú okolo 6 metrov – návštevníci však nezriedka majú k miestu výhrady.

Jednak preto, že niektorí nie sú pripravení zvládnuť turistický chodník, ktorý ich k vyhliadke na monument dovedie, jednak sa niektorým zdajú prezidenti „akosi ďaleko“. Nuž, nie na všetkom sa dá zanechať svetu fixkový odkaz „Bol som tu“.

Budovanie pamätníka Mt. Rushmore v Čiernych horách trvalo dlhých 13 rokov, pracovalo na ňom 400 ľudí, pričom najviac komplikácií umelcom spôsobila Rooseveltova optická pomôcka.

Mount Rushmore Foto: SHUTTERSTOCK
Mount Rushmore, Keystone, Južná Dakota, USA Mount Rushmore

Mona Lisa, Paríž, Francúzsko

Keby Leonardo da Vinci tušil, že na jeho Giocondu sa budú denne chodiť pozerať stovky návštevníkov, ktorí budí celí šťastí, keď zazrú cez masu hláv a mobilov aspoň pravý horný roh obrazu, možno by jej namaľoval širší (a trocha škodoradostný) ús­mev.

Po tom, ako si turisti vystoja nekonečne dlhý rad, v zástupe presvištia okolo obrazu 76 cm x 53 cm. No aj šťastlivci, ktorým sa podarí dostať dopredu, uvidia Monu Lisu len z bezpečnostnej vzdialenosti troch metrov.

Mona Lisa Foto: SHUTTERSTOCK
Mona Lisa, Louvre, Paríž, múzeum, turisti Mona Lisa

Checkpoint Charlie, Berlín, Nemecko

Azda najznámejší hraničný priechod v komunistami rozdelenom Berlíne sa nachádzal na križovatke ulíc Friedrichstraße a Kochstraße a od roku 1961 spájal americký a sovietsky sektor mesta.

Označenie Charlie pochádza z hláskovacej tabuľky NATO a označuje tretie písmeno abecedy C (Checkpoint Alpha ako A bol priechod na diaľnicu v mestečku Helmstedt, Checkpoint Bravo ako B bol priechod na rovnakej diaľnici v Dreilinden pri Berlíne).

Po páde Berlínskeho múru a opätovnom zjednotení mesta checkpoint zbúrali, ale v roku 2000 ho znova postavili po vzore pôvodného. Dnes si turisti chodia pripomínať smutné udalosti do centra Berlína, kde nájdu malú búdku obklopenú vrecami s pieskom, okolo postávajú muži prezlečení v uniformách, s ktorými sa všetci fotia.

A o dva metre ďalej vás trudných myšlienok zbaví zábavná reštaurácia s rýchlym občerstvením a veselým menu.

Checkpoint Charlie Foto: SHUTTERSTOCK
Checkpoint Charlie, Berlín, Nemecko Checkpoint Charlie

Tádž Mahal, Ágra, India

Táto stavba je nepochybne jednou z najočarujúcejších na svete, čaro jej dodáva aj príbeh jej pôvodu – podľa oficiálneho názoru historikov je to mauzóleum, ktoré postavil Šáhdžahán na pamiatku svojej ženy Mumtázmahal (Ardžumand Banu Begumber).

Okrem hlavnej budovy obklopenej štyrmi minaretmi je tam mešita na západe (smerom k Mekke) a dom pre hostí na východe. V skutočnosti si mnoho turistov až zblízka uvedomí, že masívne vyzerajúci palác je v podstate len nádherná fasáda jednej miestnosti.

Tadž Mahal Foto: SHUTTERSTOCK
Tadž Mahal, Agra, India Tadž Mahal

Pyramídy v Gíze, Egypt

Gíza je zrejme najznámejšie miesto na obdivovanie pyramíd, najmä Veľká pyramída je magnetom na turistov. Tieto stavby starovekej egyptskej pohrebnej architektúry vznikli najmä počas obdobia Starej a Strednej ríše.

Na území dnešného Egypta stojí okolo sto pyramíd, a to je zrejme aj kameň ich úrazu – návštevníci Gízy sú často znechutení z množstva ľudí, ktorí sa motajú všade naokolo, a ich snahu spraviť si pamätnú fotografiu kazí neďaleká panoráma modernej Káhiry.

Pyramídy pri Káhire Foto: SHUTTERSTOCK
Giza, pyramídy, Egypt, Káhira, Gíza Pyramídy pri Káhire

Fontána di Trevi, Rím, Taliansko

Najznámejšia fontána vo večnom meste sa nachádza na Piazza di Trevi, dotvára priečelie paláca Poli, ktorý vďaka nej akoby vyrastal zo skál. Voda do fontány priteká z väčšej časti podzemným kanálom Aqua Virgo, ktorý vybudoval Marcus Vipsanius Agrippa v roku 19 nášho letopočtu.

Návštevníci zvyknú do fontány hádzať mince, aby sa im splnili priania a aby sa do Ríma ešte niekedy vrátili – s lepším fotoaparátom. Problémom fontány je totiž jej poloha na malom námestí, kde hneď za chrbtom máte domy, takže riadny odstup, aby ste zachytili celú stavbu, nepripadá do úvahy. Pomôže jedine panoramatická snímka.

Fontána di Trevi Foto: SHUTTERSTOCK
Fontána di Trevi, Rím, Taliansko, turisti, Fontána di Trevi

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Brusel #USA #Rím #India #Mona Lisa #Kodaň #Paríž #Berlín #Leonardo da Vinci #Fontána di Trevi #pyramídy