Navštívte Spišský Jeruzalem a objavte silu jeho symboliky

Nadchádzajúci víkend od piatka až do nedele sa v rámci programu Terra Incognita Košického samosprávneho kraja uskutoční podujatie Spišský Jeruzalem. Trojdňový umelecký a duchovný festivalový program v podaní profesionálnych aj amatérskych tvorcov v Spišskom Podhradí a v Spišskej Kapitule vychádza z historickej tradície najstaršej kalvárie na Slovensku.

20.05.2015 15:00
Spišská Kapitula, Spišský hrad Foto:
Spišská Kapitula
debata

Popri duchovnom programe, pobožnostiach, svätých omšiach, živej krížovej ceste pod holým nebom festival ponúkne aj terénne exkurzie priamo na miestach jednotlivých zastavení historickej kalvárie na Pažici.

Organizátori pripravili aj džezovo-šansónový koncert Katky Koščovej, koncert skupiny Sába a vokálneho zoskupenia La Speranza, fragmenty najslávnejších baletov.

Pridajú aj koncert Márie Mačoškovej, klavírny recitál Martina Babjaka a Daniela Buranovského, divadelné predstavenia, výstavy výtvarných diel, tvorivé dielne. Do Spišského Podhradia z Košíc vypravia aj historický vláčik Hradná strela.

V Spišskej Kapitule a v lokalite zvanej Pažica skúmali v roku 2002 odborníci zo Slovenskej agentúry životného prostredia krajinný ráz regiónu. Objavili pri tom unikátnu koncepciu teritória, ktoré pripomína staroveký Jeruzalem.

Objav potvrdili historici a archeológovia – kaplnky a ďalšie stavby tvoria symbolický Jeruzalem, takmer v mierke jedna k jednej.

O výstavbu sa zaslúžili jezuiti, ktorí chceli pravdepodobne v rokoch 1666 – 1675 vybudovať kópiu jeruzalemskej kalvárie.

Kaplnky sv. Rozálie, sv. Františka Xaverského i samotný dóm sv. Martina či pútnická kaplnka sv. Kríža na Sivej Brade symbolizujú najdôležitejšie miesta Kristových zastavení a jeho pôsobenia.

Veriacim v časoch, keď boli púte do Svätej zeme pre vojnu s Turkami problematické, mali umožniť čo najvernejšie prežiť krížovú cestu. Podobná symbolická krajina sa nikde inde na Slovensku nenachádza.

Program Spišského Jeruzalema 2015 pripravilo Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi ako jedno z TOP podujatí programu Terra Incognita v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košický kraj.

Účastníci festivalu môžu využiť aj zľavnenú turistickú ponuku viacerých partnerov, ktorí ponúkajú svoje služby v blízkom okolí. Viac informácií o Spišskom Jeruzaleme je na www.vucke.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #jeruzalem #spiš #Spišské podhradie