Málo známe, ale pozoruhodné – 10 európskych múzeí, ktoré stoja za to

Chystáte sa na cestu do niektorej metropoly? Skúste vybočiť z bežných turistických chodníkov a zamierte do menej známych múzeí, ktoré však skutočne stoja za pozornosť.

20.05.2015 07:00
debata

Múzeum Kampa, Praha

Pražské Múzeum Kampa sa ocitlo medzi desiatkou najlepších a pritom neveľmi známych múzeí v Európe, ktoré svojim čitateľom odporučil britský denník The Guardian.

Noviny podotýkajú, že návšteva niektorého z európskych miest sa pravdepodobne nezaobíde bez návštevy múzea. Prečo je však lepšie sa vyhnúť tým najznámejším a vyskúšať niektorú z „vynikajúcich alternatív“?

Múzeum Kampa od svojho otvorenia v roku 2003 spravuje zbierky stredoeurópskeho moderného umenia a diel Františka Kupku a Otto Gutfreunda. A pravidelne aj pripravuje krátkodobé výstavy i ďalších českých a zahraničných tvorcov.

Aj okolie má čo ponúknuť. V blízkosti lákajú pozornosť zoradené žlté plastové tučniaky na brehu Vltavy a skupina mohutných lezúcich bábätiek z dielne tvorcu rôznych provokatívnych plastík Davida Černého.

Denník pripomína, že vo vnútri múzea už vystavovali diela takých tvorcov ako Yoko Ono, Andy Warhol alebo Julian Opi.

Kampa Foto: SHUTTERSTOCK
Kampa, Praha, Česko, múzeum Kampa, tučniaky, Vltava Kampa

Múzeum tašiek a peňaženiek, Amsterdam

Za pozornosť podľa The Guardian stojí tiež amsterdamská kolekcia kufrov, tašiek, peňaženiek, vreciek z posledných 500 rokov zo súkromných zbierok. Od 19. storočia, keď ho založili, sa počet exponátov rozrástol na vyše 5 000.

Medzi vystavenými kusmi nájdete kozie kožené puzdro z Francúzska zo 16. storočia alebo červenú tašku Gucci s bambusovou rúčkou zo 70-tych rokov minulého storočia.

Múzeum Zadkine, Paríž

Po tom, ako preskúmate veľké parížske umelecké zbierky, navštívte niektoré z viacerých intímnych priestorov, ktoré, okrem iného, ponúkajú únik pred davmi, radí The Guardian.

Neďaleko Luxemburskej záhrady nájdete Musée Zadkine venované dielam sochára Ossipa Zadkineho. Je to bývalý vlastný dom umelca, kde so svojou manželkou maliarkou tvorili takmer polstoročie.

Okrem ich prác sa tu pravidelne vystavujú aj tiež diela súčasného umenia.

CaixaForum, Madrid

Okrem veľkej trojky múzeí (Prado, Reina Sofia a Thyssen) sa nachádza v metropole Španielska aj „nováčik“ CaixaForum.

Samotná budova, ktorá je dielom švajčiarskych architektov Herzoga & de Meurona, je hodná obdivu – jednu stranu tvorí kovový pancier z elektrických staníc, druhá je do výšky 24 metrov obrastená hustou zeleňou 15 tisícov rastlín.

V múzeu sa okrem umenia vystavuje aktuálne napríklad staroveké egyptské umenie a objekty predstavujúce zvieratá, ktoré spojil odborník z Louvru a vystihujú rôznorodosť a kontrasty celého múzea.

Caixa Forum Foto: SHUTTERSTOCK
Caixa Forum, Caixa Forum

Casa Museu Medeiros E Almeida, Lisabon

Toto múzeum je domovom súkromnej zbierky z 20. storočia podnikateľa Antónia Medeirosa e Almeidu. Bohaté zastúpenie tu majú lustre, zrkadlá zdobené zlatými rámami a stoličky pripomínajúce malé tróny.

Okrem umeleckých predmetov a výtvarných diel v 25 miestnostiach nájdete aj bronzové nástenné fontány z paláca Versailles či strieborný príbor, ktorý kedysi patril Napoleonovi.

Vasarely Múzeum, Budapešť

Britský denník do svojho zoznamu zaradil aj maďarské múzeum, ktoré sa hrdí jednou z kľúčových zbierok vodcu hnutia op-art. Na obdiv ponúka vyše 400 diel Victora Vasarelyho, ale aj práce iných súčasných umelcov.

Centrale Montemartini, Rím

Dávna história a moderné výdobytky si dali míting v Ríme. Antické sochy stoja vedľa turbín, motorov a bojlerov, ktoré svojho času vyrábali pre mesto elektrinu.

Expozícia umeleckej a priemyselnej „archeológie“ sa prvýkrát predstavila v roku 1997 ako dočasná výstava Stroje a bohovia, dnes má svoje stále miesto a nadšených návštevníkov.

Hofmobiliendepot Möbel Museum, Viedeň

Nábytok z čias cisárstva pôvodne vlastnili Habsburgovci, dnes sa naňho môžu prísť pozrieť aj bežní smrteľníci. Zbierky obsahujú okázalý nábytok, ktorý kedysi slúžil cisárovi Františkovi II. a jeho rodine, ale nájdu sa tu aj zvláštne kúsky „sanity“ ako nočníky alebo pľuvadlá.

Múzeum Karykatury, Varšava

Poľská metropola ukrýva zaujímavé múzeum karikatúr, ktoré založil tamojší novinár a satirik. Ako píše The Guardian, je to malé miesto s veľkou zbierkou – vystavuje viac ako 20-tisíc karikatúr od umelcov z celého sveta.

Je to zmes rôznych druhov humoru a grafických štýlov od 17. storočia až po súčasnosť. Kvôli nedostatku miesta sa však nevystavujú všetky diela naraz, ale pravidelne ich obmieňajú.

Designpanoptikum, Berlín

Do zoznamu pozoruhodných európskych múzeí zaradil britský denník aj podivuhodné a občas trocha znepokojujúce kolekcie Múzea nezvyčajných predmetov, ktoré je dielom ruského fotografa Vlada Kornejeva.

Otvorili ho len v roku 2010 a jeho obsah tvoria starodávne priemyselné a zdravotnícke predmety, ktoré rozložené na diely dokopy vytvárajú rôzne nové zaujímavé nepodarky a bizarnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Budapešť #Lisabon #Rím #Amsterdam #madrid #Viedeň #múzeum #Varšava #Paríž #Berlín