Piešťany posadia turistov do koča

Domácich i turistov rozváža v Piešťanoch už niekoľko sezón modro-žltý vláčik. Od jesene má pribudnúť aj koč ťahaný koňmi. Podobná atrakcia roky funguje na Štrbskom Plese.

20.06.2015 07:00
vláčik, Piešťany, turisti Foto: ,
K piešťanskému expresu pribudne koč ťahaný koňmi.
debata

S myšlienkou prišiel riaditeľ spoločnosti, ktorá v kúpeľnom meste prevádzkuje jeden z hotelov ministerstva obrany. Projekt plánujú spustiť od septembra. Momentálne hľadajú profesionálneho kočiša. Spoločnosť chce atrakciu prevádzkovať celoročne. „Typ koča tomu bude prispôsobený. V prípade nepriaznivého počasia bude uzavretý, v prípade pekného počasia zas otvorený,“ priblížila Mária Brečková zo spoločnosti.

Do koča sa zmestia štyria ľudia. Služba bude platená, konkrétnu sumu ešte nestanovili. Okružná jazda by mala podľa Brečkovej trvať asi 30 minút. Bude viesť z centra na Kúpeľný ostrov a späť. Nástupná stanica bude pred hotelom. Počas dopravných špičiek koč premávať nebude.

„Zástupcovia spoločnosti sa obrátili na mestský úrad prvýkrát vo februári. Žiadali sme od nich informácie, ktoré nám objasnia spôsob prevádzky. Išlo najmä o zabezpečenie ustajnenia koňov, vybavenie stanovíšť, trasu, hygienické opatrenia a podobne,“ povedala hovorkyňa mesta Eva Bereczová. Zámer mesto podporuje.

Jozef Lazarčík (vpravo)  má viac ako... Foto: ARCHÍV OBCE ŠTRBA
záprah, Štrbské pleso, koč, kone Jozef Lazarčík (vpravo) má viac ako sedemdesiat rokov, napriek tomu je ako pohonič stále aktívny.

Pokiaľ ide o užívanie komunikácií, pre koč platia rovnaké podmienky ako pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Organizácia dopravy bude podľa Bereczovej upravená len v oblasti parku tak, aby tam bol umožnený vjazd koča. „V súčasnosti máme na dopravnom inšpektoráte podanú žiadosť o odsúhlasenie dopravného značenia.“ V priebehu tohto alebo budúceho týždňa si policajti trasu aj prejdú.

Za čistotu bude zodpovedný majiteľ koča a záprahu. „Kone budú vybavené vakom na zber exkrementov. K znečisteniu spôsobenému pomočením vraj takisto nemôže dôjsť, keďže cvičené kone sú naučené močiť len na stanovištiach,“ povedala hovorkyňa mesta.

V okolí Štrbského Plesa majú koče so záprahom dlhú tradíciu. Podľa informácií z Obecného úradu v Štrbe tu jazdia celoročne tri až štyri koče. Počas zimy ich nahrádzajú sane. „Prevádzkovateľom sme odsúhlasovali trasu. Museli mať v poriadku veterinárne záležitosti a požadovali sme aj dodržiavanie hygieny nielen na trase, ale aj v priestore koča či saní,“ povedala Anna Hurajtová z obecného úradu. Čistotu na trase kontroluje obecná polícia.

Konské záprahy majú v obci Štrba dlhú tradíciu. Foto: ARCHÍV OBCE ŠTRBA
záprah, koč, kone, Štrbské pleso Konské záprahy majú v obci Štrba dlhú tradíciu.

O prevádzkovaní koča so záprahom rozhoduje miestna samospráva. Požiadavky sa preto môžu v jednotlivých obciach a mestách líšiť. Dôležité je aj to, po akej ceste a v akej lokalite koč premáva. Štrbské Pleso je súčasťou národného parku. Prevádzkovatelia služby v tejto oblasti potrebujú povolenie z úradu životného prostredia. „Kedysi sme jazdili po náučnom chodníku okolo plesa, ten však spadá do štvrtého stupňa ochrany. Teraz sa môžeme pohybovať len do tretieho stupňa,“ povedal jeden z majiteľov kočov Matúš Holmok.

Keďže atrakcia zahŕňa aj zvieratá, treba túto činnosť ohlásiť na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. „Počet takýchto prípadov zo zákona neevidujeme,“ povedala hovorkyňa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Paulína Komarová.

Kôň musí stopercentne poslúchať

Na Štrbskom Plese premáva na asi kilometer dlhej trase niekoľko kočov s konským záprahom. Jazdia smerom od budovy bývalej pošty až po lanovky. V čase najväčších objednávok pomáha rozvážať turistov aj František Hudaček. Matúš Holmok s Jánom Gallom ho volajú napríklad v čase vianočných sviatkov. Príležitostného kočiša robí popri práci v Štátnych lesoch Tatranského národného parku, kde so svojím koňom vyráža do ťažko dostupného terénu približovať drevo. „Pri koňoch som vyrastal od malička. Práca kočiša nie je jednoduchá. Kôň musí stopercentne poslúchať, za žiadnych okolností sa nesmie splašiť.“ Pre Holmoka a Galla jazdí aj Jozef Lazarčík, ktorý ma viac ako 70 rokov. „Je takým inventárom Štrbského Plesa,“ povedal Holmok. Aj Lazarčík vyrastal pri koňoch a ťahal drevo v štátnych lesoch. „Odkedy skončil, je aktívnym pohoničom,“ dodal Holmok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Štrbské pleso #vláčik