Paraty - (zrejme) jediné mesto sveta, ktoré sa teší zo záplav

Malebné vrchy, ktorých špice sa podchvíľou cudne ukryjú do sivého obláčika, priezračná voda či miestny liehovar na výrobu brazílskeho trstinového alkoholického nápoja cachaça, ktorý pripomína rum – také je koloniálne mesto Paraty.

25.06.2015 07:00
Paraty, Brazília, biele domy, mestečko, príliv,... Foto:
Počas splnu vystúpi oceán zo svojho miesta a na chvíľu sa nasťahuje do ulíc Paraty.
debata

Tridsaťšesťtisícové mesto na brazílskom pobreží Costa Verde, medzi São Paulom a Rio de Janeirom, sa v posledných rokoch stalo vyhľadávanou turistickou destináciou vďaka krásnemu prírodnému prostrediu a zaujímavému historickému centru. To však nie je na ňom to najzaujímavejšie…

Obraz zastaveného času

Paraty má výhľad na záliv Ilha Grande, v ktorom sa kúpe množstvo tropických ostrovčekov. Hneď za mestom sa do výšky takmer poldruha kilometra dvíhajú kopce pokryté dažďovými pralesmi ukrývajúcimi očarujúce vodopády. Parky a prírodné rezervácie priam lákajú na objavnú a dobrodružnú cestu do ich útrob.

Biele domy v mestečku sú postavené na mohutných kameňoch, ale ich uniformnosť rozbíjajú farebné dvere a okná. Úhľadné dlažobné kocky, po ktorých dupocú konské kopytá, ohlušujúci ranný spev tropických vtákov, ktoré sa snažia konkurovať kovovým úderom kostolných zvonov, a všadeprítomná bujná zeleň zakončená pestrofarebnými kvetmi budia dojem, akoby sa v Paraty pred dobrými desiatkami rokov zastavil čas.

Scenéria miesta je priam ideálna pre tvorbu umelcov – každoročne sa tu schádzajú maliari či fotografi a koná sa tu tiež najväčší brazílsky literárny festival.

Zlatá cesta posiata pirátmi

Dejiny mestečka siahajú až do 16. storočia, keď ho založili portugalskí kolonizátori. Pomenovali ho Paraty, čo v jazyku domorodých indiánskych kmeňov znamenalo „rybia rieka“.

Scenéria miesta je priam ideálna pre tvorbu... Foto: SHUTTERSTOCK
Paraty, Brazília, biele domy, mestečko, príliv, záplava, more v uliciach, koloniálne, Scenéria miesta je priam ideálna pre tvorbu umelcov.

Okolo roku 1800 sa však veľa v Paraty zmenilo. V brazílskych horách objavili najväčšie zásoby zlata na svete, a tak sa z pokojného mesta stal rušný prístav lodí, ktoré vozili vyťažený kov do Ria de Janeira a odtiaľ do Portugalska.

V horách dokonca postavili kamennú, 1 200 kilometrov dlhú Zlatú cestu (Caminho do Ouro), po ktorej sa tovar prepravoval. Vozy naložené zlatom však často prepadávali banditi, a tak nebola veľmi bezpečná. Dnes sa po nej s obľubou prechádzajú turisti.

Po tom, ako sa drahý kov vyčerpal, Paraty zažilo obrodenie až koncom 19. storočia, keď sa jeho prístav opäť začal využívať – tentoraz na transport kávy.

Tretíkrát mestečko ekonomicky povstalo začiatkom 20. storočia, od kedy sa v liehovare destilovala cachaça, ktorá je základom známeho brazílskeho alkoholického nápoja caipirinha (pripravuje sa z alkoholu cachaça, cukru a limetky).

Upršaný raj

Až do roku 1973, keď vybudovali veľkú cestu spájajúci Rio de Janeiro a mestom Santos, neďaleko São Paula, bolo Paraty bokom od ruchu moderného sveta. Aj vďaka tomu sa desaťročia nemenilo a dobre si uchovalo svoju historickú atmosféru.

Biele domy sú postavené na mohutných kameňoch,... Foto: SHUTTERSTOCK
Paraty, Brazília, biele domy, mestečko, príliv, záplava, more v uliciach, koloniálne, Biele domy sú postavené na mohutných kameňoch, ale ich uniformnosť rozbíjajú farebné dvere a okná.

Ospanlivé a takmer vyľudnené rybárske mestečko znovuobjavili až turisti, ktorí mu vdýchli svojim nadšením nový život, a tak sa z Paraty stal vyhľadávaný cieľ ciest. Návštevníkov tu fascinuje takpovediac starosvetský život, ktorí vedú domáci – úprimné rozhovory susedov, čo spolu venčia psov, či veselé pozdravy usmiateho pekára na ceste do práce všetkým ľuďom navôkol.

Prírodné prostredie, ktoré je jednou z najväčších devíz kraja, je však zároveň jeho veľkou nevýhodou. Paraty umiestnené na úpätí hôr zvyknú zalievať dažde. V porovnaní s len pár hodín cesty vzdialeným Riom tu spadne až dvojnásobne viac zrážok – dažde trvajú až tri mesiace v roku.

Mesto na pobreží, obkolesené horami, je ako lievik, a tak sa nad ním zhromažďuje vlhkosť, ktorá sa zhmotňuje v opare a sivých mrakoch. Niektorí návštevníci však vedia nájsť čaro aj v tomto tristnom počasí, pretože, ako hovoria, poskytuje pochmúrnu umeleckú inšpiráciu.

Záplava? Skvelé, upratujeme!

Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať zvláštne, turisti sem cestujú aj kvôli záplavám – tešia sa na nevšedné divadlo, keď sa do ulíc vplazia hektolitre vody.

Turisti sem cestujú aj kvôli záplavám... Foto: SHUTTERSTOCK
Paraty, Brazília, biele domy, mestečko, príliv, záplava, more v uliciach, koloniálne, Turisti sem cestujú aj kvôli záplavám...

Paraty zaplavuje celkom často a dokonca zámerne. Je to totiž starý a veľmi efektívny spôsob čistenia, ktorý naprojektovali a zaviedli ešte pradávni zakladatelia mesta. Paraty je položené nižšie ako hladina mora, ale kamenné dlažobné kocky chodníkov a podstavce, na ktorých stoja domy, vyčnievajú do výšky asi 30 centimetrov nad ňou.

Počas splnu, keď je príliv silnejší, sa oceán zdvihne, na chvíľu sa presťahuje do ulíc Paraty a z ciest potichu vyplaví všetku nečistotu. Miestni vtedy ponúknu turistom žabky, aby si mohli vysušiť svoje premočené topánky a nerušene pozorovať mihotavý odraz koloniálnych budov v morskom zrkadle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro #záplavy