Slávna viedenská Ringstrasse oslavuje

Svetoznámy viedenský bulvár Ringstrasse, na ktorom stoja obdivované stavby ako Štátna opera, Hofburg, Umelecko-historické múzeum, parlament alebo radnica, slávi 150. výročie vzniku. Pri tejto príležitosti zostavilo Viedenské múzeum výstavu mapujúcu jeho vznik, výstavbu a počiatočnú éru.

30.06.2015 14:00
Viedeň, Ringstrasse, Viedenská opera, Foto:
Viedenská opera je jednou z najkrajších budov na Ringstrasse.
debata

Ringstrasse, teda okružná mestská trieda v centre Viedne je obrazom priekopníckeho obdobia, keď Viedeň nastúpila cestu premeny na moderné veľkomesto. Prezentácia prináša detaily vzniku bulváru, od plánov, cez búranie, rozširovanie ciest až po výstavbu mnohých významných budov, ktoré dodnes lemujú známu veľkotriedu. Samotný bulvár slávnostne sprístupnili 1. mája 1865. Výstava nesie názov Ring. Počiatky veľkolepého bulváru.

Ešte nikdy nevystavené plány, modely budov, reliéfne modely, fotografie demolácií, jednotlivých stavenísk a rekonštrukcií, ako aj hotového bulváru, ktorého súčasťou sa stali aj novovybudované honosné budovy, tvoria ťažisko výstavy. Vidieť možno aj porovnanie starej a novej, vznikajúcej modernistickej Viedne.

V polovici 19. storočia patrila Viedeň k najväčším a najrýchlejšie sa rozvíjajúcim mestám Európy, ale mesto vlastné nebolo žiadnou modernou metropolou. Koncom roka 1857 dal cisár František Jozef príkaz na demoláciu mestských hradieb a výstavbu bulváru Ringstrasse. Viedeň sa tak na niekoľko rokov zmenila na obrovské stavenisko a laboratórium novej architektúry, ktorých zavŕšením bolo sprístupnenie veľkolepého bulváru.

Ringstrasse sa stala predobrazom vtedy preferovaného historizujúceho štýlu a „hlavnou ulicou 19. storočia“ mesta. Jej výstavba sa začala ako rozsiahly štátny projekt, napokon sa stala zrkadlom vznikajúcej vrstvy buržoázie, ktorá na rozdiel od vtedajšej aristokracie nadobudla politický, hospodársky a kultúrny význam a podstatne formovala posledné desaťročia monarchie.

Viedenský bulvár Ringstrasse, na ktorom stojí... Foto: Peter Kainz
Viedeň, budovy, maľba, Ringstrasse, Viedenský bulvár Ringstrasse, na ktorom stojí Štátna opera, Hofburg, Umelecko-historické múzeum, parlament alebo radnica, slávi 150. výročie vzniku.

Novovzniknutý bulvár položil v počiatočných rokoch základy pre rozvoj Viedne na modernú metropolu. Výstava sa vydáva po stopách vzniku monumentálnej mestskej myšlienky, jej realizácie a načrtáva pozitívne hodnotenie Ringstrasse v polovici 20. storočia a zamýšľa sa nad tým, aký význam bude mať mestská veľkotrieda pre budúcnosť Viedne. Výstava vo Viedenskom múzeu na námestí Karlsplatz potrvá do 4. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň