Čínski turisti šokujú Thajčanov správaním. Peniaze sú však peniaze...

Spodnú bielizeň si sušia na verejnosti, v jednom z chrámov kopali do zvona, tlačia sa v radoch... V Thajsku, kde je diskrétne správanie normou, niektorí čínski turisti svojím správaním šokujú, aj keď ich peniaze sú pre upadajúcu thajskú ekonomiku vítaným prínosom.

10.08.2015 07:00
debata (7)

Neprejde pritom ani jeden týždeň, aby sa na thajskom internete neobjavila nová fotografia alebo video, ktoré ukazuje nevhodné správanie čínskych turistov, napísala agentúra AFP.

Na jednej z posledných fotografií je zachytené dieťa cikajúce v priestore jedného paláca v Bangkoku. Fotografiu, ktorú už videlo veľa užívateľov sociálnych sietí, mnohí Thajčania ostro, niekedy až rasisticky komentovali.

V marci umiestnila na internet jedna thajská modelka video, ktoré ukazovalo, ako do nej čínski turisti v rade strkajú. Video videlo na dva milióny užívateľov internetu. O niekoľko týždňov neskôr pohrozil správca jedného chrámu v Čchíengráj, ktorý turisti hojne navštevujú, že Číňanom zakáže vstup.

„Mali sme problémy s niektorými Číňanmi, ktorí tu na rôznych miestach kadili. Požiadal som teda sprievodcov, aby im vysvetlili, ako sa majú v Thajsku správať,“ sťažuje sa Čalermčai Kositpipat, majiteľ bieleho chrámu v Čchíengráj. „Nedávajú pozor, pľuvajú, hlasno hovoria, niekedy za sebou nechávajú toalety v žalostnom stave,“ pripúšťa sprievodca Su Pin. „Nemôžem im denne opakovať, že sa majú správať čistotne. Nechcem sa ich dotknúť. A navyše, všetci títo turisti sú pre Thajsko prínosom!“ dodáva.

Tento názor zdieľajú aj úrady, ktoré dali v čínštine vytlačiť príručky, ako sa správať. Malých sprievodcov po Thajsku rozdávajú turistom cestovné kancelárie a konzuláty.

V krajine, kde príjmy z turistiky tvoria 8,5 percenta hrubého domáceho produktu, nemôžu Číňanov ako hlavnú klientelu prehliadať. O to viac, že ich počet stále rastie aj v čase, keď príliv zahraničných turistov do Thajska po politických zvratoch z rokov 2013–2014, ktoré sa skončili štátnym prevratom, klesá.

Vlani navštívilo Thajsko 4,6 milióna Číňanov, ktorí krajine priniesli v prepočte 5 miliárd eur. Každý čínsky turista denne utratil sumu rovnajúcu sa 140 eurám, čo je viac, ako míňajú Európania. Thajské úrady predpokladajú, že tento rok do tejto destinácie – v porovnaní s organizovanými cestami do Európy lacnej – zavíta šesť miliónov turistov. Preto sa úrady snažia incidenty minimalizovať.

„Číňania nerobia problémy. Sú to dobrí turisti,“ tvrdí riaditeľka thajského úradu pre turistiku Srisuda Vanapinjosaková. „Sú tu však niektoré kultúrne nedorozumenia,“ hovorí. V Thajsku je napríklad neprípustné dotýkať sa hlavy, hovoriť hlasno na verejných miestach, vyzúvať si obuv v chrámoch, a naopak je nutné rešpektovať poradie v radoch…

Nemožno však uraziť Číňanov, ktorí sú pre vládnucu juntu hlavným partnerom. Po prevrate z vlaňajšieho 22. mája sa vojaci pri hľadaní spojencov obrátili k Číne, ktorá si v tomto kráľovstve v posledných rokoch posilňuje ekonomický vplyv. Číňania, ktorí tam už majú silné pozície v nehnuteľnostiach a telekomunikáciách, podpísali koncom minulého roka dohody v poľnohospodárstve a významný kontrakt v železničnej doprave.

V Thajsku tiež nie je možné obísť čínsko-thajskú komunitu, najmä v politike a ekonomike. Najvýraznejším príkladom je rodina Šinavatrovcov, ktorá dominovala politickej scéne od začiatku tisícročia až do minulého prevratu.

Číňan Cchaj Čeng Chua prišiel do Thajska s novomanželkou na svadobnú cestu a teraz obdivuje biely chrám v Čchíengráj. „Mnoho Číňanov sníva o tom, že pôjde do Thajska. Je to móda. Číňania sú stále bohatší, ale niektorí nemajú dosť vzdelania na to, aby vedeli, ako sa správať. Ale je ich menšina,“ tvrdí Cchaj Čeng Chua.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Thajsko #Ázia #neslušnosť #Číňan