Barcelona chce regulovať počet turistov. Nie je ani zďaleka jediná

Turistov v Barcelone by malo byť menej, myslí si starostka druhého najväčšieho španielskeho mesta Ada Colau i Ballano. Kým mnoho destinácií vynakladá nemalé prostriedky na prilákanie návštevníkov, zdá sa, že Barcelona ich má už vyše hlavy. Teda, len tých nespratných.

28.07.2015 07:00
Barcelona, katedrála Foto: ,
Diváci pred barcelonskou katedrálou čakajú na obľúbené divadlo v podaní castellers.
debata (1)

Obyvatelia sa hnevajú na nevychovaných turistov v centre, ktorí sa potužení alkoholom neraz hlučne zabávajú až do rána na balkónoch prenajatých apartmánov alebo priamo v uliciach. Niektorí návštevníci prespávajú vo svojich autách a rannú a večernú „hygienu“ vykonávajú priamo na uliciach.

Miestnym prekáža tiež odhaľovanie niektorých turistov – nie je žiadnou raritou vidieť v obchodoch alebo na prehliadke historických pamiatok návštevníkov len v plavkách, napísal portál Theguardian.com. Vlani dokonca zaznamenali prípady, keď sa mladí Briti prechádzali po Barcelone nahí. Domáci s vráskami na čele spomínajú tiež na nafukovacie bazény, v ktorých sa rozhorúčení návštevníci chladili priamo na chodníkoch. Situáciu v preplnenej Barcelone nezlepšili ani pokuty.

Druhé najväčšie španielske mesto sa stalo obeťou vlastného úspechu. Do takmer dvojmiliónovej metropoly Katalánska zavíta ročne viac než sedem miliónov návštevníkov. Okrem nezvládnuteľného neporiadku spôsobujú množstvá turistov aj iné problémy, napríklad všeobecne nižšiu kvalitu služieb miestneho cestovného ruchu. Najmä Barcelončania, ktorí bývajú v centre, preto vítajú návrhy, že sa v meste nebudú otvárať ďalšie nové hotely, penzióny či bary. Minca má však aj druhú stranu. Turisti sú totiž významným zdrojom príjmov, ktoré krízou zmietané španielske mestá nevyhnutne potrebujú.

Regulovať počet turistov sa rozhodli aj iné krajiny sveta. Všade na to majú svoje dôvody, no spoločným menovateľom je snaha ochrániť prírodu a pamiatky pred prívalmi zvedavých turistov.

Bhután

V Himalájach ukryté a trocha záhadné kráľovstvo Bhután si dokonale stráži príchody turistov. Ako píše portál CNtraveler.com, všetci návštevníci, okrem tých, ktorí sú držiteľmi indického, maldivského alebo bangladéšskeho pasu, si musia kúpiť víza a už vopred zaplatiť taxu 200 až 250 dolárov za deň. V tejto sume je zahrnuté ubytovanie, jedlo, sprievodca, doprava a turistický poplatok. Dovolenku v kráľovstve môže sprostredkovať len licencovaná bhutánska cestovná kancelária. Vlani túto horskú krajinu, ktorá má 750 000 obyvateľov, navštívilo len 133 480 turistov.

Kláštor tigrie hniezdo, Bhután Foto: SHUTTERSTOCK
Bhután, tigrie hniezdo, kláštor, hory, ázia Kláštor tigrie hniezdo, Bhután

Island

Približne 330 000 Islanďanov si uvedomuje, že nemôže do svojej malej krajiny prijímať nekonečne veľa turistov. Tí by sa na vyhliadkach a v populárnych prírodných lokalitách zbytočne tlačili, čo by ich obralo o zážitok z nádhernej krajiny. Vlani navštívilo Island podľa CNtraveler.com 970 000 turistov, čo je 24-percentný nárast oproti roku 2013. Preto sa islandské turistické združenie a turistické výskumné centrum rozhodlo zistiť, aký počet návštevníkov je ešte únosný.

Ľadovec Svínafellsjökull, Island Foto: Lucie Meisner
Island, Lucie Meisner Ľadovec Svínafellsjökull, Island

Galapágy

Slávne ostrovy, na ktorých Darwin formuloval svoju evolučnú teóriu, lákajú tisíce turistov, ktorých húfne príchody dostali 9 000 tamojších živočíšnych druhov do priameho ohrozenia. OSN preto v roku 2007 razantne zasiahla a všetečných návštevníkov z 19 ostrovov vykázala. Dnes je takmer celé územie Galapág súčasťou národného parku a turisti sem smú len do niektorých miest, aj to iba pod vedením licencovaného sprievodcu.

Galapágy Foto: SHUTTERSTOCK
Galapágy, tuleň, mláďa, Galapágy

Machu Picchu

Toto starobylé peruánske mesto je magnetom na návštevníkov. Doposiaľ tu nevládli žiadne reštrikcie, ale najnovšie výskumy UNESCO ukázali, že množstvá turistov pamiatky poškodzujú. Peru sa preto pripravuje na nový režim. Od roku 2019 si všetci návštevníci budú musieť najať sprievodcu, pohybovať sa budú môcť len po vyznačených chodníkoch a na prehliadku budú mať vymedzený čas. Portál CNtraveler.com uvádza, že v roku 2014 navštívilo ani nie 5-hektárovú citadelu 1,2 milióna turistov, čím sa prekračoval povolený denný limit 2 500 ľudí o vyše tisíc.

Machu Picchu Foto: SHUTTERSTOCK
Machu Picchu Machu Picchu

Antarktída

Príval turistov do tejto ľadovej krajiny primäl svetové spoločenstvo podpísať Arktickú zmluvu. Signatári sa v nej napríklad zaväzujú nevysielať do oblasti výletné lode s viac ako 500 pasažiermi, z ktorých maximálne 100 sa môže naraz vylodiť. Na Antarktídu sa dá dostať len cez určené cestovné kancelárie a všetci ich klienti budú po celú cestu pod drobnohľadom dozoru.

Antarktída Foto: SHUTTERSTOCK
antarktída, tučniaky, ľadovec, sneh, ľad Antarktída

Seychely

Súostrovie 115 ostrovov pri východnom pobreží Afriky sa stalo synonymom dokonalej dovolenky. Mieria tam „bežní turisti“, ale medové týždne tu strávili napríklad aj princ William s manželkou Kate. Cestovný ruch je zdrojom najväčšieho príjmu krajiny, ale zároveň ohrozuje tamojšiu prírodu. Seychelský minister cestovného ruchu a kultúry preto vyhlásil, že treba počet prichádzajúcich návštevníkov okresať, aby sa príroda na 115 ostrovčekoch zachovala aj pre ďalšie generácie.

Pláž Georgette, Seychely Foto: SHUTTERSTOCK
Seychely Pláž Georgette, Seychely

Mount Everest

S rastúcim počtom horolezcov, ktorí chcú pokoriť najvyššiu horu sveta, prišiel aj ruch, neporiadok a narúšanie prírody. Nepálska vláda sa preto rozhodla, aj vzhľadom na nedávne zemetrasenie, pre viaceré opatrenia. V základnom tábore napríklad preveria skúsenosti, zdravotný stav a horolezecké vybavenie turistov. Hore budú púšťať len malé skupinky, aby sa zamedzilo vytváraniu prehustenej „premávky“ pod vrcholom. Zvýšil sa tiež turistický poplatok pre zahraničných horolezcov z 10 000 na 11 000 dolárov.

Mount Everest Foto: SITA/AP, Adrian Ballinger
Himaláje, Mount Everest, Nepál Mount Everest

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #barcelona