Obrie zážitky v Antverpách

Antverpy sú bezstarostné, zábavné mesto, tvrdí slávny belgický dizajnér Dries Van Noten. Vraj od človeka nevyžadujú toľko, čo veľké mestá ako Londýn či Paríž. Pritom sa tu stále čosi zaujímavé deje. Na svoje si prídu nielen milovníci módy, diamantov a skvelej čokolády, ale aj architektúry.

12.08.2015 07:00
Antverpy, mesto, Belgicko, Foto: ,
Stredoveká pevnosť het Steen z 13. storočia.
debata

Driesovi Van Notenovi sa nemožno čudovať, že na svoje rodné mesto spieva ódy. Polmiliónové Antverpy, ktoré majú tretí najväčší prístav v Európe, návštevníka naozaj očaria príjemnou atmosférou. A kto sem pricestuje vlakom, tomu vyrazí dych už centrálna železničná stanica. V turistických príručkách sa o nej píše ako o katedrále pre vlaky a vzletné prívlastky skutočnosť nezveličujú. Aj podľa amerického Newsweeku je antverpská stanica štvrtou najkrajšou železničnou stanicou sveta. Pritom sa to všetko začalo v roku 1836 obyčajným dreveným prístreškom a štyrmi koľajami. Železničnú katedrálu otvorili v roku 1905 a odvtedy jej silueta dominuje námestiu Astridplein a ulici De Keyserlei. Budova je mixom viacerých štýlov. Skvelý štartovací bod na spoznávanie mesta.

MAS - múzeum ukáže, ako sa menili Antverpy...
Múzeum MAS zvnútra.
+12Múzeum MAS - výhľad.

Pokračovať možno túlaním sa v sympaticky krivolakých uličkách, kde návštevník každú chvíľu narazí na lákavý výklad niektorého z početných chocolatierov alebo Driesových módnych kolegov. Antverpy majú vo svete módy až kultové postavenie – vďaka tunajšej Kráľovskej akadémii umení, jednej z najdôležitejších módnych škôl v Európe. Mesto vraj výrazne ovplyvnilo aj Rafa Simonsa, ktorý pracuje pre značku Dior.

Ale ponorme sa trochu do minulosti. V roku 1510 neďaleko pevnosti het Steen (áno, znamená to „kameň), ktorá je jednou z najstarších kamenných budov v Antverpách, vykopali skamenené veľrybie kosti. Rozchýrilo sa, že sú to rebrá obra. Obrovi Antverpčania vďačia aj za meno svojho mesta. Mýtický obor zvaný Antigoon totiž žil neďaleko rieky Scheldt, vyberal od ľudí obrovské mýto a tým, ktorí odmietli, odsekol ruky a hádzal ich do rieky. Iná verzia legendy vraví, že obrovmu mýtu sa vzoprel mladý hrdina Brabo, ten, naopak, odsekol ruku obrovi a hodil ju do rieky. Socha vojaka Braba, ktorý odhadzuje obrovu ruku, stojí aj na antverpskom námestí Grote Markt. A z holandského spojenia "hand werpen“ – hádzať ruku – vznikli Antwerpen čiže Antverpy. Nech už to s obrom bolo akokoľvek, na každom rohu nájdete antverpské ručičky – či už v podobe biskvitov alebo čokolády, chutia vynikajúco. Vafle so šľahačkou a ovocím ochutnáte aj v iných belgických mestách, no ručičky sú miestna špecialita.

Blúdiac uličkami možno narazíte na Rubenshuis – dom a ateliér maliara Petra Paula Rubensa (1577 – 1640), v ktorom dnes sídli zaujímavé múzeum. Nájdete v ňom nielen diela slávneho umelca, ale aj práce jeho žiakov či diela, ktoré začal majster a dotvorili ich jeho učni. Vnútri sa dočítate, že takéto spoločné diela si vraj Antverpčania cenili viac, než tie, čo vytvoril iba jeden autor. K domu patrí aj malá záhradka, ktorá je vysadená vraj presne tak, ako vyzerala za Rubensovho života. Dokonca v nej pestoval aj tulipány, a to ste za jeho čias mohli za jeden tulipán kúpiť celý dom!

V lete je v starom Rubensovom dome atmosféra ako v skleníku, osvieženie možno hľadať skôr v supermodernom múzeu pri rieke zvanom MAS. Je to skratka pre Museum aan de Stroom, ktoré v roku 2011 postavila holandská firma Neutelings Riedijk Architects. Z diaľky vyzerá ako zostavená z obrích červených lego kociek, v skutočnosti je jej fasáda z indického červeného pieskovca a strieda sa s panelmi zo zvlneného skla. Pozoruhodná 10-poschodová budova je akýsi „sklad“, pod strechou hviezdi michelinská reštaurácia a vnútri sa ukrýva 470 000 objektov. Pardon, nič sa neukrýva. Naopak, MAS sa pýši „viditeľným skladom“ – depozitom, ktorý je prístupný aj návštevníkom. Pokiaľ nebudú mrznúť pri nízkych teplotách, na aké je nastavená klimatizácia, môžu si exponáty obzerať do sýtosti – starodávne mapy, námorné obrazy, africké sošky aj Méliesov film Cesta na Mesiac z roku 1902…

MAS - múzeum ukáže, ako sa menili Antverpy... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Antverpy, mesto, Belgicko, MAS - múzeum ukáže, ako sa menili Antverpy počas stáročí.

MAS je však oveľa viac ako múzeum. Antverpčania tvrdia, že poskytuje sumu rôznorodých zážitkov. Presťahovali doň exponáty z bývalého námorného múzea v budove Steen, predmety etnografické, objasňujúce, ako sa menili Antverpy, mesto na vode, prístav, ktorý patrí medzi 20 najvýznamnejších na svete. Ale ohúri vás aj výstava o moci, diktátoroch a najrôznejších náboženstvách či rituáloch. A vezúc sa eskalátormi vyrazia dych nadrozmerné snímky z čias belgického exodu, kedy v roku 1914 z krajiny pred Nemcami utieklo jeden a pol milióna ľudí. MAS naozaj ukáže viac, než čakáte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #Antverpy