Vyberte sa na Hornú Nitru, ponoríte sa do vody aj do histórie

Horúce letné dni môžete príjemne stráviť pri vode v Regióne Horná Nitra-Bojnice (RHNB). Kraj ponúka termálne kúpaliská v Bojniciach a Chalmovej, plavecké bazény a plážové kúpalisko v Prievidzi, kúpalisko na Remate, vodnú nádrž Nitrianske Rudno a ďalšie vodné plochy vhodné na rekreáciu. A keď vás omrzí kúpanie a opaľovanie, môžete čas stráviť prehliadkou Bojníc alebo mesta Prievidza. Zlatým klincom hornonitrianskej dovolenky bude určite návšteva najväčšej ZOO na Slovensku so slonmi a levmi, Zámku Bojnice a kúpeľov.

02.08.2015 07:00
Bojnice, Bojnický zámok Foto:
Bojnický zámok
debata

Začnite v Bojniciach – termálne kúpalisko Čajka v sezóne ponúka tri bazény, ktorých termálna voda má teplotu 26 až 33 °C. Deti poteší vodná kĺzačka, pieskovisko, nafukovacia skákačka, hojdačky, starší si športové sily zmerajú na volejbalových ihriskách a logiku potrénujú pri obrom šachu.

Dominantou plážového kúpaliska v Prievidzi, na hranici s Bojnicami, je prírodná vodná plocha. Voda v bazénoch je vyhrievaná a v prípade nepriaznivého počasia výborne poslúži krytá plaváreň.

Nitrianske Rudno je vodná nádrž pri obci s rovnakým názvom na hornom toku rieky Nitrica, v údolí medzi Strážovskými vrchmi a pohorím Magura. Slúži na kúpanie, vodné športy, ako člnkovanie, jachting, windsurfing, jazda na vodných bicykloch a na rybolov. Pri nádrži je reštaurácia, turistická ubytovňa, chatová osada a autokemping.

V Nitrianskom Rudne si prídu na svoje aj milovníci turistiky. Ak patríte medzi nich, môžete podniknúť túru na Rokoš alebo prejsť po Náučnom chodníku Fraňa Madvu, čo je 12-kilometrová túra z Nitrianskeho Rudna do Nitrianskych Sučian, vedúca čarovnými tiesňavami a lúkami.

Prehliadky centier Prievidze a Bojníc vám otvoria nové obzory a dozviete sa čo-to z histórie. Prievidza sa môže pochváliť Zlatou prievidzskou cestou. Je to prehliadkový okruh, ktorý prezentuje významné sakrálne pamiatky, meštianske domy, technické objekty a pútavé príbehy z dejín mesta a zaujímavých osobností. V Bojniciach si môžete objednať Prechádzku v tieni bojnických veží a líp. Prehliadka spája pamätihodnosti nachádzajúce sa v centrálnej časti mestečka s výkladom o najdôležitejších historických udalostiach, ktoré ovplyvnili jeho vývoj. Od letnej sezóny 2015 je ponuka rozšírená o Putovanie históriou mesta Bojnice. Prehliadky so sprievodkyňou v dobovom odeve sa konajú od 15. júla do konca augusta každú stredu a piatok o 18.30 hod. a trvajú hodinu. Zraz záujemcov je pred kostolom sv. Martina z Tours.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpalisko #Prievidza #Bojnice #bojnický zámok #Horná Nitra #zoo Bojnice