Najfotogenickejšie mesto sveta je New York, v Európe kraľuje Rím

Ktoré mestá sú zvečnené na najväčšom počte turistických snímok? Internetová stránka Sightsmap vďaka technológii určovania miesta, kde sa cestovatelia nachádzajú a kde svoje zábery uploadujú a zdieľajú, zostavila rebríček.

23.08.2015 07:00
debata

Na prvom mieste na svete je podľa nej New York. Z európskych destinácií je najfotografova­nejšie Večné mesto, píše web Cntraveler.com. Pozrite si celý európsky rebríček.

10. Praha

Česká metropola je plná romantických zákutí a malebných výhľadov. Spája v sebe históriu s vyspelosťou modernej metropoly a zároveň je v porovnaní s ostatnými európskymi veľkomestami cenovo veľmi prijateľná. Niet teda divu, že ju každoročne navštívia tisíce turistov z celého sveta, ktorí si domov odnesú fotografie Hradčian, orloja, Karlovho mosta či Prašnej brány.

Praha Foto: SHUTTERSTOCK
Praha, ľudia, profesia Praha

9. Budapešť

Dynamická metropola neustále naberá na popularite. Aj pobyt v Budapešti prinesie mnoho krásnych výhľadov a zážitkov – turisti milujú lanovku, ktorá ich vyvezie na Budínsky hrad nad mesto, návštevu akvária alebo relax vo verejných kúpeľoch Gellért a Széchényi.

Budapešť Foto: SHUTTERSTOCK
Budapešť, Maďarsko, Dunaj, parlament, mosty Budapešť

8. Londýn

Vlani navštívilo hlavné mesto Veľkej Británie 18 miliónov turistov, ktorí neúnavne šťukajú, klikajú a blýskajú svojimi fotoaparátmi. Okrem najznámejších pamiatok ako Big Ben, London Eye, Downing Street, Piccadilly Circus či Tower radi navštevujú aj menej známe zákutia, ktoré majú osobité čaro – centrum subkultúr Camden Town, obrovský park Hampstead Heath s roztrúsenými rybníkmi a lesíkmi, či kultúrne centrum Barbican.

Londýn Foto: SHUTTERSTOCK
Tower of London, Londýn, Big Ben, veža s hodinami, Temža, Veľká Británia Londýn

7. Florencia

Celé Taliansko ukrýva stovky nádherných destinácií a na ich prejdenie by cestovateľ potreboval celé mesiace. Florencia patrí vďaka svojmu kultúrnemu a historickému významu, neopakovateľnej atmosfére a dobre zachovanému stredovekému centru k najnavštevo­vanejším mestám. Turisti sa s obľubou fotia pri jednej z najstarších budov – Baptistériu, očarí ich Basilica di Santa Croce, kde sú pochovaní napríklad Michelangelo a Galileo a prejdú sa cez najstarší a najužší most ponad rieku Arno – Ponte Vecchio.

Florencia Foto: SHUTTERSTOCK
Florencia, katedrála Florencia

6. Monte Carlo

Monte Carlo je synonymom luxusu, kasín, butikov a iných zábaviek pre bohatých. Najfotografova­nejším je Hotel de Paris, ktorý sa objavil hneď v dvoch bondovkách – Nikdy nehovor nikdy a Zlaté oko.

Monte Carlo Foto: SHUTTERSTOCK
Monako, Monte Carlo, kasíno Monte Carlo

5. Benátky

Taliansko má v rebríčku najfotogenickejších miest silné zastúpenie, mesto kanálov láka romantické duše, ale aj svetové celebrity. Benátky rozsypané na 117 ostrovoch si domov na snímkach odniesli už milióny návštevníkov a ostatnú veľkú slávu zažili počas minuloročnej svadby amerického herca Georgea Clooneyho s britskou právničkou libanonského pôvodu Amal Alamuddinovou.

Benátky Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, kanál, Ponte de, most, Taliansko, gondoly Benátky

4. Istanbul

Druhá najľudnatejšia metropolitná oblasť Európy a zároveň najväčšie turecké mesto si pamätá ďalekú históriu. Dodnes turistov nadchýna svojimi neopakovateľnými pamiatkami ako Chrám Božej múdrosti, Modrá mešita, rozsiahly palácový komplex Topkapi alebo Galatská veža.

Istanbul Foto: SHUTTERSTOCK
Istanbul, mešita Istanbul

3. Paríž

Niet divu, že takzvané mesto lásky je v prvej trojke najfotografova­nejších miest sveta. Romantika tu priam sála z každého centimetra a cestovatelia si jej za hodný kus chcú priniesť aj domov. Zrejme ani na jednej snímke nebude chýbať Víťazný oblúk s najväčším kruhovým objazdom na svete, bazilika Sacré Cœur, klenot francúzskej gotiky katedrála de Notre Dame, múzeum Louvre či Eiffelova veža, ktorú postavili pri príležitosti stého výročia francúzskej revolúcie a dlho bola najvyššou stavbou sveta.

Paríž Foto: SHUTTERSTOCK
Louvre, Paríž, Francúzsko, La Gioconda, Mona Lisa Paríž

2. Barcelona

Katalánska metropola láka obrovské množstvá turistov, ktorí milujú jej atmosféru a históriu. Na svoje si tu prídu milovníci architektúry, mora aj dobrého jedla. Barcelona je známa plejádou originálnych architektonických stavieb Antonia Gaudího a jeho súčasníkov, najmä chrámom Sagrada Familia, ktorý je symbolom mesta. V poslednom čase má však Barcelona problémy s nevychovanými turistami, ktorí ničia pamiatky a rušia obyvateľov.

Barcelona je podľa Google tretím... Foto: SHUTTERSTOCK
Barcelona Barcelona je podľa Google tretím najfotografovanejším mestom.

1. Rím

Rím a Vatikán tvoria najikonickejšiu kombináciu, ktorej neodolá žiaden fotoaparát. Mnohé pamiatky sú dielom umelcov ako Rafaello, Michelangelo, Bernini a ďalší. Aj preto je historické centrum zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Kto navštívi Rím a neodfotografuje si Baziliku sv. Petra, Španielske schody a fontánu di Trevi?

Rím Foto: SHUTTERSTOCK
Vatikán, Bazilika sv. Petra, Chrám svätého Petra, Rím, Taliansko Rím

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #turisti #barcelona #fotografie #Benátky #Rím #New York #Paríž