Atény – mesto, na ktoré dohliada bohyňa múdrosti

Významné kultúrne a vzdelávacie centrum staroveku dostalo meno podľa bohyne múdrosti, odvahy, inšpirácie, spravodlivosti, taktiky a zručnosti Atény. Či „patrónka“ opäť prepožičia Grékom trocha svojej stratégie pri riešení krízy, ukáže čas.

17.08.2015 07:00
Grécko, Atény, Partenón, Akropola, pamiatky,... Foto:
Akropola
debata

Ani ekonomické problémy však nemenia nič na pozoruhodnosti tejto dnes trojmiliónovej metropoly, ktorá má čo ponúknuť milovníkom pamiatok aj gurmánom, čo si odskočia do mora.

Turisti, ktorí Atény navštívili, sa zhodujú, že by si v meste mali čo prezerať a obdivovať nekonečne dlho. Jeho architektúra je taká rozmanitá a kozmopolitná ako samotní obyvatelia. Dych berú zachované starogrécke pamiatky, stavby z rímskeho obdobia, byzantské kostoly. Na malom priestore sa tu dá sledovať, ako sa vyvíjala novodobá grécka architektúra.

Žiaden cestovateľ neobíde Akropolu, monumentálny komplex stavieb, ktorý sa hrdo vypína na návrší Akropolis nad hlavným mestom.

Dominanta Atén. Foto: SHUTTERSTOCK
turista, Atény, Grécko Dominanta Atén.

Do Akropoly vedie monumentálna brána Propylaje, ktorú však pre peloponézsku vojnu nestihli dobudovať. Po niekoľkých krokoch sa turisti ocitnú pred chrámom Erechtheion, ktorý šikovne dokázal eliminovať prípadnú vzájomnú závisť jednotlivých bohov. Zasvätili ho totiž naraz viacerým božstvám a je najposvätnejším miestom celej Akropoly.

Ústrednou časťou celého komplexu je však Partenón, chrám venovaný bohyni Aténe, na ktorom si stavitelia dali obzvlášť záležať. Aténe slúžil ku cti asi tisíc rokov, potom sa ho kresťania rozhodli venovať Panne Márii, ale jeho vznešenosť nakoniec zničili Turci, ktorí si v historickej stavbe zriadili muničný sklad. Netrvalo dlho a pompézny Partenón ťažko poškodila strela z benátskej lode. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia ho začali rekonštruovať a od roku 1987 je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Divadelné hry boli pre antický svet dôležitou súčasťou života, čo dokazuje aj veľkolepé Dionýzovo divadlo na juhovýchodnej strane Akropoly.

Priamo pod návrším Akropolis, kde kedysi žilo antické obyvateľstvo, sa dnes rozkladá mimoriadne tichá štvrť Plaka, kde nesmú jazdiť autá. Aténčania tu obývajú domy s egejskou architektúrou, ktoré svedčia o pôvode svojich staviteľov.

Kto zatúži po odpočinku, príjemné posedenie nájde na hlavnom aténskom námestí Syntagma, od ktorého na skok je očarujúca Aténska záhrada. Pokoj však môže razom zmiznúť, pretože na Syntagme, známom tiež ako Námestie ústavy, sa nachádza aj Helénsky parlament, a tak je toto miesto častým dejiskom politických zhromaždení Grékov.

Agora Foto: SHUTTERSTOCK
Grécko, Atény, Agora, ruiny, antika, pamiatky, Agora

Keď sa náhodou začnú rojiť demonštranti, vhod príde prehliadka neďalekých antických pamiatok, napríklad Trajánovho víťazného oblúka alebo Chrámu boha Dia. Neďaleko sa nachádza Agora, miesto, kde sa stretávali starovekí Gréci, vybavovali si administratívu, obchodovali medzi sebou a viedli politické debaty. Rečnil tu aj Sokrates či svätý Pavol.

Aténske Múzeum antického umenia Grécka a Kyklád ukrýva poklady kykladského umenia zhmotneného v tunajšej najväčšej zbierke na svete. Za prehliadku rozhodne stojí tiež Národné archeologické múzeum, na ktoré si návštevníci vyhradzujú aj tri hodiny. Zbierky artefaktov prevedú nadšených obdivovateľov tisícročiami, zlatým klincom prehliadky je maska kráľa Agamemnona. Pred bránami múzea je však na mieste ostražitosť, pretože tamojšia štvrť Exarchia býva z času na čas svedkom zásahov policajtov proti výtržníkom, upozorňujú niektorí cestovatelia.

Uličky Atén ukrývajú aj romantické zákutia. Foto: SHUTTERSTOCK
Grécko, Atény, ulička, kvety, romantika, zákutia, stredomorie, odpočinok, relax, leto, slnko, oddych Uličky Atén ukrývajú aj romantické zákutia.

Naproti tomu mestská časť Psiri je plná útulných kaviarní, reštaurácií a taverien, kde konzumáciu dobrôt zvykne „dochutiť“ tradičná grécka hudba. Miestni odporúčajú najmä kuracie alebo bravčové grilované mäso souvlaki, tzaziki (jogurt s koreninami a uhorkou) a domáci chlieb pita.

Ale aký by to bol zážitok z Atén bez olovrantovania gyrosu? Najlepší vraj robia v stánkoch a bufetoch štvrte Monastiraki. S plným žalúdkom sa potom dobre nakupuje a zjednáva cena na pouličných trhoch, v obchodíkoch a bazároch, ktoré len tak hýria tovarom, vôňami a farbami. Obľúbenými suvenírmi turistov sú starožitnosti, reprodukcie starých umeleckých artefaktov a ľudové výrobky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Atény