Filadelfia si zaslúži väčšiu pozornosť ako New York

Ak niekto hľadá slávne stavby USA, historické miesta USA alebo miesta spojené s filmom, tak vo Filadelfii, v meste na východnom pobreží a známeho filmového boxera Rockyho Balbou, nájde všetko na jednom mieste. Independence Hall, kde sa začala písať americká nezávislosť, Liberty Bell, ktorý je ikonou Američanov, či mincovňa US Mint, ktorá je zase najväčšia v USA a od roku 1792 je v nepretržitej prevádzke.

17.08.2015 14:00
debata (10)
Socha Rockyho sa stala vyhľadávaným miestom... Foto: Boris Latta, Pravda
filadelfia, Socha Rockyho sa stala vyhľadávaným miestom dospelých aj detí.

Philly, ako mesto jeho obyvatelia bežne volajú, znamená v preklade z gréčtiny mesto bratskej lásky (The City of Brotherly Love). Zodpovedá to ideálom kvakerov (členov protestantského hnutia založeného v roku 1682), ktorí sa oslovovali „brat“ alebo „priateľ“. V každom prípade je však Filadelfia najväčšie mesto štátu Pensylvánia a piate najľudnatejšie mesto USA. Je pozoruhodné nielen históriou, ale v priebehu 20. storočia sa z neho stala aj moderná metropola. Rušné centrum kombinuje prvky tradičnej architektúry, reprezentovanej napríklad barokovou radnicou v tvare svadobnej torty so sochou zakladateľa mesta Williama Penna na špici, s novými výškovými stavbami.

Jednu z hlavných ulíc lemujú zástavy všetkých... Foto: Boris Latta, Pravda
filadelfia, Jednu z hlavných ulíc lemujú zástavy všetkých krajín sveta vrátane Slovenska.

Nezaslúžene v tieni New Yorku

Napriek všetkému je Filadelfia v tieni autority a vlády New Yorku. Povie vám to hociktorý obyvateľ mesta, ktorý je dodnes presvedčený, že prvé hlavné mesto USA si zaslúži viac pozornosti turistov ako Veľké jablko. A je to pravda. Unavený od návalu ľudí, policajných a hasičských sirén vstupujete do Filadelfie ako na seansu „expresnej meditácie“. V tomto smere je toto mesto ideálne na návštevu počas slnkom zaliateho víkendu. Sú na to dva dôvody. Po prvé, skúsený turista tam dlhšie nemá čo hľadať. A po druhé, Filadelfia skrýva v sebe to, čo New York určite nemá. A to je „historická hrdosť“. Pocítiť to môžu iba tí, ktorí majú radi históriu, pamätníky, múzeá a vedia, že Philly nie je len rodiskom svetoznámeho chutného syra, ale aj mestom, v ktorom 4. júla 1776 schválili Ústavu nezávislosti USA.

Oázu pokoja možno vo Filadelfii nájsť aj priamo... Foto: Boris Latta, Pravda
filadelfia Oázu pokoja možno vo Filadelfii nájsť aj priamo v srdci veľkomesta v niektorom z množstva pekne upravených parkov.

Philly Cheesesteak je pochúťka

Po dlhom blúdení mestom dobre padne práve „syrová“ miestna špecialita Philly Cheesesteak. V minulosti prichádzali do oblasti dnešnej Filadelfie tisíce Európanov. V Novom svete hľadali lepší život. A tak každá národnosť priniesla do miestnej kuchyne inú chuť a nové ingrediencie. Najznámejším jedlom, ktoré ako svoje rodisko označuje práve toto mesto, je práve cheesesteak. Zjednodušene je to rožok plnený plátkami hovädzieho mäsa a syrom. Vznikli aj nové variácie s prídavkom praženej cibuľky, hríbov a iné. Vymysleli ho v 30. rokoch 20. storočia pouliční predavači hotdogov Pat a Harry Olieriovci.

„Musíte ísť rovno až na roh Bankovej ulice a tam majú ten pravý Philly Cheesesteak,“ reaguje na priamu otázku mladík, z ktorého sa vykľul študent pracujúci práve v malom, ale za to veľmi navštevovanom obchodíku s vyhľadávanou špecialitou.

Syrovou špecialitou "Philly... Foto: Boris Latta, Pravda
filadelfia, sonny's Syrovou špecialitou "Philly Cheesesteak" vychýrený Sonny's na rohu Obchodnej a Bankovej ulice.

„To nie je pravý Philly Cheesesteak. Ten je tamto,“ sprisahaneckým hlasom preruší naše blúdenie po zozname bohatej ponuky mladá predavačka v Sonny's na spomínanej adrese. Na Market street (Obchodnej ulici), jednej z centrálnych tepien mesta. Iba niekoľko blokov od historickej pošty, na ktorej pôvodne pracoval Benjamin Franklin a z ktorej možno aj dnes poslať domov pohľadnicu s poslednou dochovanou pečiatkou v tvare podpisu tohto slávneho vlastenca.

Pre niekoho môžu byť však dva spomínané víkendové dni prikrátke na prehliadku nielen centra v snahe dozvedieť sa čo najviac o amerických dejinách. Napríklad určite stojí za to prejsť sa miestnymi starými uličkami, o ktorých Bruce Springsteen spieva tak pútavo vo svoje balade Streets of Philadelphia.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #USA #Filadelfia