Desať krajín Európy, kde si radšej dávajte pozor na peňaženku

Turisti sa vydávajú do cudzích krajín, aby spoznali „nové svety“, zoznámili sa s inou kultúrou a oddýchli si od svojich bežných problémov. Krádež peňazí a dokladov v zahraničí je však prípadom, ktorý mnoho starostí, naopak, narobí. Miesta preplnené očarenými a nepozornými turistami sú rajom pre vreckových zlodejov.

10.09.2015 07:00
zlodej, krádež, lúpež, prenasledovanie,... Foto:
Krádež peňazí a dokladov v zahraničí je prípadom, ktorý narobí mnoho starostí.
debata (1)

Britský internetový portál Money.co.uk nedávno spravil prieskum medzi dvoma tisíckami cestovateľov. Pýtal sa ich, či sa za posledný rok stali obeťami trestného činu – pokiaľ máme na mysli odcudzenie peňazí vreckovými zlodejmi, zaúčtovanie neprimerane vysokého jazdného v taxíkoch alebo pouličnú kriminalitu.

Najhoršie v prieskume dopadlo Španielsko, kde sa 21,5 % opýtaných stalo terčom vreckárov, píše portál Thrillist.com. Nasledovalo Francúzsko (14,8 %) a Taliansko, kde okradli 10,2 % z 2 000 cesto­vateľov. Asi tretina z nich neskôr zistila, že za cestu taxíkom zaplatila viac, než domáci a asi pätine cestovateľov znepríjemnila dovolenku krádež.

V Turecku sa so zlodejmi potýkalo asi 8 % opýtaných, podobne ako v Rakúsku. V rebríčku nasleduje Grécko (7,5 %), Belgicko (7 %) a Veľká Británia (5,4 %). Poslednými dvoma krajinami, ktoré cestovatelia v prieskume spomenuli, boli Arménsko a Cyprus. V oboch z nich sa obeťou krádeže stalo 4,4 % turistov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #krádež #cestovanie