K Modre patrí krásna keramika a dobré víno

V Modre sa začína Slávnosť hliny, ktorá oživuje hrnčiarske tradície, zvyky a sviatky. Hrnčiarsky jarmok, hrnčiarsky bál aj alegorický sprievod pripomínajú tradície našich predkov. Veď keramika k Modre patrí rovnako ako dobré víno.

03.09.2015 12:15
slávnosť hliny, modra, keramika, hrnčiarsky kruh Foto:
Slávnosť hliny v Modre.
debata

Hostia sa môžu zapojiť do tvorivých keramických dielní, navštíviť keramický dvor, uvidia naživo prácu majstrov keramikárov, ale môžu aj súťažiť a zabaviť sa pri hudbe. Slávnosť hliny potrvá až do soboty.

Vo štvrtok 3. septembra sa slávnosť začne otvorením výstav. O 17. hodine sa predstaví tvorba slovenských keramikárov v Mestskom centre sociálnych služieb na Súkenníckej 4 a o hodinu neskôr sa otvoria ďalšie dve výstavy – Hrnčiarske zvyky, tradície a sviatky a modranska – Nová tradícia stolovania z hliny, obe v Múzeu slovenskej keramickej plastiky na Kukučínovej 15.

Piatkové dopoludnie bude venované Medzinárodnému odbornému semináru na tému Hrnčiarske zvyky, tradície a sviatky v Hoteli Sebastian a podvečer o 17. hodine sa už otvára samotný hrnčiarsky jarmok s medzinárodnou účasťou keramikárov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska a Bulharska.

Ten pokračuje aj celú sobotu a vyvrcholí o 19. hodine Hrnčiarskou „labovkou“, čo je jedinečný štylizovaný hrnčiarsky sprievod podľa starej modranskej tradície. Začína sa na Súkenníckej ulici a končí pri soche sv. Floriána. Zavŕšením večera je Hrnčiarsky bál s ľudovou hudbou.

Slávnosť hliny v Modre. Foto: Modranská Beseda
slávnosť hliny, modra, keramika, modranská keramika Slávnosť hliny v Modre.

Počas podujatia môžete navštíviť výrobné dielne podniku Slovenská ľudová majolika – v sobotu 5. 9. a tradičnú keramickú dielňu Ďureje na Súkenníckej ulici – v piatok 4. 9. od 17. do 22. hodiny a v sobotu 5. 9. od 9.30 do 22. hodiny.

Výťažok zo zbierky koláčov od šikovných pekárok sa použije na projekt Modranský keramický betlehem. Slávnosť hliny sa koná už siedmy rok z iniciatívy dobrovoľníkov z občianskeho združenia Modranská beseda a je už tradične súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #Slávnosť hliny